به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، غلامرضا مصباحی مقدم نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی عصر امروز در سلسله نشست های حقوقی مبارزه با مفاسد اقتصادی که در سازمان بسیج حقوقدانان برگزار شد در خصوص آسیب شناسی مناطق صنعتی و تجاری اظهار داشت: اهداف راه اندازی مناطق صنعتی و تجاری اهدافی عالی است؛ اهداف مد نظر در آن است که این مناطق با ایجاد زیرساخت ها همراه شود.
وی ادامه داد: ما مناطقی را مناطق آزاد اعلام کردیم که پیش از این که مناطق آزاد شکل بگیرد واقعا مناطق محروم و متروکی بودند مناطقی همچون قشم را اگر بخواهید در نظر بگیرید می بینید که تا پیش از این که منطقه آزاد باشد چه قدر سکنه، بنا، ساختمان و.... داشت وقتی نگاه کنید خواهید دید که این میزان تقریبا به صفر می رسید.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با این که ما دنبال توزیع متوازن در کشور هستیم تصریح کرد: به استثنای چند شهر مهم خالی از سکنه هستند؛ در حال حاضر می بینیم که مقام معظم رهبری بر روی منطقه مکران تکیه کرده اند چرا که در مکران هیچ خبری نیست مکران منطقه ای است که از نظر وضعیت مدنی و سکونت تقریبا نزدیک صفر است اما به دنبال هدفگذاری هستیم که این منطقه به یک محور توسعه جنوب شرقی در کشور تبدیل شود.
وی ادامه داد: از این رو درصددیم ظرفیتی ایجاد شود که این ظرفیت قابلیت جذب جمعیت را در این منطقه داشته باشد؛ شبیه آنچه که در جنوب خلیج فارس رخ داده و کشورهای آنجا طی چند دهه اخیر با کارهایی که انجام دادند توانستند مراکز تجاری ایجاد و جاذبه جمعیت را پدید بیاورند و از این طریق جمعیت کشورهای متعددی را به آنجا بکشانند.
مصباحی مقدم تاکید کرد: این کشورها با ایجاد زیرساخت ها و سرمایه گذاری توانستند جمعیت زیادی را جذب کنند که البته در تلاشیم این امر در کشور ما با جذب جمعیت بومی صورت بگیرد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: باید آنجایی که ما از اهداف عبور می کنیم و می خواهیم چگونگی شکل گیری این مناطق را برنامه ریزی کنیم به صورت دقیق تر وارد شویم از این جاست که باید تفاوت ها را میان قانون و عملکرد به قانون نشان دهیم؛ مجلس اگر قانونگذاری می کند مستلزم یک لایحه در این گونه موارد از سوی دولت است.
وی افزود: نمایندگان به دولت اعتماد می کنند که دارای یک بدنه کارشناسی است و بر این گماند که این لایحه از یک بدنه کارشناسی برخواسته است هر چند مجلس در آن تغییراتی می دهد و سعی مجلس براین است که اگر در هر موردی تغییراتی می دهد این تغییرات با نظر موافق دولت صورت بگیرد و در نهایت این قوانین تدوین شود.
مصباحی مقدم تصریح کرد: بنابراین اگر قانون ایرادی دارد اصل اشکال به تدوین کننده و نه تصویب کننده است دوستانی که خود در عرصه مدیریت مناطق آزاد هستند می باید اگر قانونی نیازمند اصلاح است اصلاحیه آن را پیشنهاد کنند. درست است که مجلس ممکن است طرح بدهد و با طرح خودش قانون درست کند اما معلوم ورود نمی کند و منتظر می ماند تا دولت اعلام کند که لایحه ای در دست تهیه دارد و حتی به آن طرح رای نمی دهد و می گوید آنچه که شما تهیه می کنید آنقدر پخته نیست چرا که دولت در گود و میدان قرار دارد از این رو این که مجلس بخواهد قانونی درست کند امری محال است.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: برای تصمیم گیری در یک قانون تمامی قوانین کشورهای دیگر مرور و سعی در انتخاب بهترین های آن را داریم پس این گونه نیست که یک کار خام و ناپخته از سوی دولت صورت بگیرد. اگر ایراداتی باشد این ایرادات اول در میدان دولت است و اگر قرار است اصلاحی صورت بگیرد باید این اصلاح از سوی دولت صورت بگیرد.
وی یادآور شد: اگر طی چند دوره ای که پس از تصویب قوانین مناطق آزاد تجاری و صنعتی را بررسی کنید می بینید که نمایندگان دائما از وزیر اقتصاد و دارایی پیرامون این مسئله سوال می پرسیدند؛ نمایندگان مجلس که عموما از کلانشهرها نیستند دوست دارند که مناطق آزاد تجاری و صنعتی در شهرهایشان ایجاد کنند و سعی می کنند اثری ماندگار از خویش بر جای بگذارند اما سوال اینجاست که چرا دولت باید تسلیم شود چرا که این دولت است تصمیم می گیرد منطقه ای را منطقه آزاد ایجاد کند یا خیر؟
مصباحی مقدم تاکید کرد: دولت نباید تحت فشار سیاسی نمایندگان قرار بگیرد تا منطقه آزادی را ایجاد کند، چرا که دولت تحت فشار آن ها تسلیم می شود که نباید این گونه باشد. دولت باید مقداری اقتدار براساس منافع ملی اتخاذ کند و این امر نباید در جهت منافع اشخاصی که به جهت کسب آرای بیشتر به این جهت باشد.
وی خاطر نشان کرد: ارزش زمین در مناطق آزاد تجاری به شدت افزایش یافته و به هیچ وجه قابل مقایسه با گذشته نیست هر چند ساخت و ساز گسترده ای در این مناطق صورت گرفته و این امر گام مثبتی در این مناطق به شمار می رود از سوی دیگر رشد اشتغال و گسترش تجارت را در این مناطق شاهد هستیم که البته این نوع تجارت بیشتر از نوع واردات است و در عین حال می بینیم که از صنعت خبری نیست.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: در برخی مناطق صنعت مونتاژ شکل گرفته که دیگر همان صنعت را هم شاهد نیستیم. در حال حاضر چینی ها و کره ای کالاهای خود را در این مناطق عرضه می کنند.
وی در خصوص عدم اخذ مالیات از مناطق آزاد یا حقوق گمرکی اظهار داشت: اگر مناطق آزاد درست شکل بگیرد لازمه اش نگرفتن مالیات و حقوق ورودی است اگر قرار باشد از این مناطق هم مالیات گرفته شود پس چه مناطق آزادی است.
مصباحی مقدم ادامه داد: ما هدفگذاری کردیم برای مناطق آزاد که این منطقه بتواند با هزینه های کمتری جاذبه لازم را برای سرمایه گذاری چه داخلی و چه خارجی فراهم کند پس طبعا باید یا برای مدتی یا برای همیشه این مناطق مشمول معافیت مالیاتی باشند.
وی تصریح کرد: اما برای خروج کالا از منطقه آزاد باید سفت و سخت مطابق قانون برخورد شود چرا که منطقه آزاد نباید پلی برای قاچاق و یا تبادل محصولات نهایی به کشور بدون پرداخت حقوق گمرکی باشد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: دولت باید برای ایجاد مناطق آزاد ابتدا زیربساخت ها را فراهم می کرد و پس از آن به دنیا اعلام می کرد که هر کس مایل است با توجه به این زیرساخت ها به سرمایه گذاری اقدام کند.