به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، علی طیب نیا، وزیر اقتصاد کشورمان یپش از ظهر امروز با حضور در همایش استحکام ساخت درونی قدرت ملی جمهوری اسلامی که در دانشگاه دفاع ملی برگزار شد اظهار داشت: خوشبختانه با فداکاری ها و ایثارگری هایی که ملت شریف و عزیز ایران به خرج دادند امروز امنیت ملی کشورمان در بالاترین سطح تامین شده و ایران امن ترین و با ثبات ترین کشور در منطقه است.
وی ادامه داد: ابلاغ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی فصل جدیدی در اداره امور اقتصادی کشور ما به حساب می آید. در حقیقت یک تغییر جهت اساسی در این سیاست نسبت به گذشته به خوبی قابل مشاهده است.
وزیر اقتصاد کشورمان تصریح کرد: قرار است اقتصاد ایران که دارای رشد اندک پرنوسان و منبع محور است به اقتصادی با رشد اقتصادی بالا با شتاب و آسیب ناپذیر نسبت به تکانه های داخلی و خارجی و با ثبات تبدیل شود. قرار است که اقتصاد ایران از درون نگری و برون زایی که بر آن حاکم بوده به یک اقتصاد برون گرا و درون زا تبدیل شود.
طیب نیا تاکید کرد: اقتصاد مقاومتی ربطی به دوران تحریم و پساتحریم ندارد بلکه یک رویکرد کلی که مستقل از شرایط زمانی و مکانی جهت گیری اصلی همه سیاست های اقتصادی و اجتماعی ما را تشکیل دهد و تمامی برنامه ریزی ها چه در دوران تحریم و چه پسا تحریم باید مبتنی بر این سیاست باشد.
وی افزود: اینا مر یک نظریه اقتصادی است که قرار است در همه رفتارها و اعمال و سیاست ها و اقدامات ما حاکم باشد.
وزیر اقتصاد کشورمان بیان کرد: اقتصاد ما از دو بیماری و از دو چالش مزمن رنج می برد این چیزی است که مقام معظم رهبری سال گذشته به درستی و براساس فهم عمیقی که از مشکلات اقتصادی داشته و دارند آن را بیان کرده اند؛ دولتی بودن مشارکت اندک مردم در فعالیت اقتصادی که موجبات سطح پایین رشد بهره وری و گسترش فساد در اقتصاد را فراهم می کرد و نفتی بودن که موجبات رشد اقتصاد پایین و وابسته را در اقتصاد ما به وجود آورده از جمله چالش های موجود در عرصه اقتصادی به شمار می رود.
طیب نیا بیان کرد: سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی با این رویکرد به هدف ابلاغ شد که مشکل اول یعنی مشکل دولتی بودن ما را در اقتصاد حل و درمان کند و زمینه را برای مشارکت عامه مردم و بخش خصوصی در فعالیت های اقتصادی فراهم کند و سیاست های اقتصاد مقاومتی مشکل دوم یعنی آسیب پذیری فرآیند رشد و تولید نسبت به تکانه های خارجی سطح اندک رشد عدم اتکا رشد به بهره وری و آسیب پذیری را هدف خود قرار دهد.
وی گفت: اقتصاد مقاومتی یعنی اقتصاد محکم و آسیب ناپذیر در برابر تکانه ها و بحران ها و نوسانات به طور کلی یعنی اقتصادی پابرجا انعطاف پذیر و آسیب ناپذیر.
وزیر اقتصاد کشورمان تصریح کرد: درون زایی در اقتصاد مقاومتی به معنای بهره وری بهینه از همه ظرفیت های درونی اقتصاد است؛ تولید و رشد اقتصادی باید از درون کشور بجوشد باید متناسب با قابلیت های داخلی ما باشد و این مسئله موجبات ثبات ما را فراهم کرده و از سوی دیگر اقتصاد کشور را در برابر تکانه های خارجی آسیب ناپذیر می کند.
طیب نیا یادآور شد: برون گرایی به معنای هوشمندی و توانمندی لازم برای بهره برداری حداکثری از فرصت ها و ظرفیت هایی است که در عرصه بین الملل در فضای اقتصاد خارجی وجود دارد.
وی گفت: برون گرایی به این معناست که توانایی این را داشته باشیم که منافع بالقوه موجود در عرصه اقتصاد بین الملل را شناسایی و از آن در جهت تصمیم و توسعه بنیان های تولید داخلی و در جهت رفاه مردم بهره برداری لازم را داشته باشیم.
وزیر اقتصاد کشورمان تاکید کرد: درون گرایی بدون برون گرایی منجر به یک اقتصاد منزوی راکد و غیربهره ور می شود و برون گرایی بدون درون زایی اقتصاد را به یک اقتصاد شکننده و آسیب پذیر تبدیل می کند.
طیب نیا ادامه داد: این دو لازم و ملزوم یکدیگرند یکی ثبات می آفریند و دیگری رشد و بهره وری را ارتقا می دهد.
وی گفت: اقتصاد مقاومتی یک اقتصاد باز است منزوی نیست اما درون زاست اما از درون می جوشد و از تمامی ظرفیت ها و فرصت های داخلی برای رشد اقتصادی و ارتقای رفاه مردم و توسعه اشتغال و همچنین کاهش نابرابری استفاده می کند.
وزیر اقتصاد کشورمان بیان کرد: در چند سال اخیر به دلیل تحریم های ظالمانه که بر اقتصاد ما تحمیل شد در برخی از روابط اقتصادی ما همچون صادرات نفت روابط بانک و روابط بیمه گسست ایجاد شد.
طیب نیا گفت: دشمن به خوبی نقاط ضعف ما را شناسایی کرد؛ وقتی دشمنان جنگ تحمیلی را بدون نتیجه یافتند به بررسی نقاط ضعف و آسیب های ما پرداختند و دریافتند که اقتصاد ما وابسته به تولید و صادرات نفتی است و عمق تولیدات اقتصادی ایران اندک است.
وی یادآور شد: ما در تولیدات وابسته به کالاهای واسطه ای از کشورهای خارجی هستیم و دشمن با شناخت این مسائل تحریم ها را بر ما تحمیل کرد و بر نقاط ضعف جامعه متمرکز شد.
وزیر اقتصاد کشورمان افزود: خوشبختانه با تلاش ها و کوشش های که صورت گرفت به تحمل بردباری کم نظیر ملتمان و رهبری و درایت مقام معظم رهبری و تلاش و کوشش های دولت تحریم ها بی نتیجه ماند و قصد دشمن برای در هم شکستن اقتصاد ما برچیده شد.
طیب نیا گفت: خوشبختانه مقاومت ملت ایران نتیجه داد و ما توانستیم آثار سوء تحریم ها را در سایه تبعیت از رهنمودهای رهبری کنترل کنیم؛ تورم به جان گسیخته مهار شد و زمینه برای برقراری رونق اقتصادی امروز در حال فراهم شدن است.
وی تاکید کرد: وقتی دشمنان دریافتند که از تحمیل تحریم ها هم نمی توانند نتیجه بگیرند لاجرم در مذاکرات حقوق حقه ملت را به اجبار به رسمیت شناختند و خوشبختانه امروز می بینیم تحریم ها ظالمانه امروز در حال برداشته شدن است تهدیدها و تحریم ها اندک اندک جای خود را به یک تعامل محترمانه به ایران می دهد.
وزیر اقتصاد کشورمان گفت: اقتصاد مقاومتی مقاومت در برابر فشارها بود که زمینه را برای این توفیق فراهم کرد در دوران پسا تحریم شرایطی برای ما فراهم می شود همچون گشایش هایی در زمینه اقتصادی و تجاری که از یک سو مطالبات مردم را به صورت غیرواقعی مطرح می کند و از سوی دیگر ممکن است به سیاست های غلطی منجر شود که متاسفانه بارها و بارها این اشتباهات را تجربه کرده ایم.
طیب نیا بیان کرد: نباید اجازه دهیم که فرصت های پیش آمده روند تهدید به افزایش واردات کالاهای خارجی را ایجاد کند. باید در دوران پسا تحریم به سیاست های اقتصاد مقاومتی پایبند بمانیم و ضریب تاب آوری و مقاومت اقتصادی خود در برابر فشارها توسعه دهیم.
وی تاکید کرد: اگر به سیاست های اقتصاد مقاومتی به درستی توجه کنیم می بینیم که اقتصاد مقاومتی است یک اقتصاد تعاملی فوق فعال و توسعه ای است؛ در جای جای سیاست های اقتصاد مقاومتی بر برون گرایی روی اقتصاد تنوع بخشی پیوند اقتصاد با کشورها گسترش روند مشارکت با کشورهای منطقه و جهان و ... اشاره شده که اینها جزو سیاست هایی است که به صراحت در سیاست ابلاغ مقام معظم رهبری مورد تاکید قرار گرفته است. سیاست اقتصاد مقاومتی نه تنها درون نگر نیست بلکه برون نگر و جهانی است.
وزیر اقتصاد کشورمان گفت: ما از برون گرایی اقتصاد مقاومتی آنچه که می فهمیم استفاده از ظرفیت های موجود در عرصه اقتصاد بین المللی برای تحکیم مبانی تولید داخلی است ولا غیر؛ تجربه 50 سال گذشته نشان می دهد که بین رشد اقتصادی با سرمایه گذاری مستقیم خارجی و توسعه صادرات ارتباط تنگاتنگ و مستقیمی وجود دارد.
طیب نیا تاکید کرد: سرمایه گذاری مستقیم خارجی نه تنها منابع مالی لازم برای رشد و پیشرفت اقتصاد را فراهم می کند بلکه امکان دست یابی فناوری روز دنیا و امکان برخورداری از بازارهای هدف برای کالاهای صادراتی کشور را ایجاد می کند و به ارتقای امنیت ملی کشور می انجامد.
وی خاطرنشان کرد: اگر می خوانیم به رشد اقتصاد هشت درصدی که رهبر معظم انقلاب برای برنامه ششم آن را هدف گذاری کردند باید منابع لازم را تجهیز کنیم و برای دستیابی به آن چیزی در حدود 750 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در سال مورد نیاز است.
وزیر اقتصاد کشورمان یادآور شد: بخش عمده ای از آن را می می توانیم در داخل کشور با تکیه بر منابع سیستم بانکی صندوق توسعه ملی و بودجه دولت تامین کنیم اما بخشی از آن را باید سعی کنیم از طریق جذب سرمایه خارجی در کشور تامین کنیم و هم زمان موجبات استفاده از دانش فنی بین المللی را برای ما فراهم می کند و امکان توسعه صادرات غیرنفتی را برای ما ایجاد می کند.
طیب نیا تصریح کرد: در سیاست های اقتصاد مقاومتی توسعه صادرات غیرنفتی جایگاه ویژه ای دارد اگر می خواهیم وابستگی به نفت را در هم شکنیم یکی از راه های آن این است که سهم بالای درآمد عرضی ناشی از صادرات نفت را کاهش دهیم.
وی گفت: بنابراین بین سرمایه گذاری خارجی مستقیم و توسعه صادرات هم بستگی بسیار نزدیکی وجود دارد؛ سرمایه گذاری و صادرات می تواند کمک کند که امنیت ملی ما را ارتقا دهد یعنی میزان اطمینان کشور به توانایی مقاومت در برابر آسیب های خارجی و داخلی.
وزیر اقتصاد کشورمان در پایان خاطرنشان کرد: اگر وابستگی بودجه دولت به نفت را بتوانیم قطع کنیم و وابستگی تجارت خارجی را به صادرات نفتی را کاهش دهیم می توانیم آسیب پذیری اقتصاد کشور به خارج را به حداقل برسانیم.