به گزارش گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» چند سالی است که جمله اصل دله! یا (( دلت پاک باشه )) خیلی معروف شده است. این بیان، راهی عوامانه برای فرار از احکام دین! و کمرنگ نمودن دین در بین مردم و یا دشمنی با دین میباشد که حاصل بیسوادی دینی و نتیجه عرق کردن مغز و تراوشات ذهن خلاقانه صاحبان این تفکر است.
«ناصر گلستانی» کارشناس مسائل فرهنگی، در همین رابطه یادداشتی اختصاصی را برای «خبرگزاری دانشجو» به رشته تحریر درآورده است.
متن این یادداشت به شرح ذیل است:
در سال های اخیر افرادی برای توجیه کارهای خود و یا انحراف و تضعیف اعتقاد مخاطب خود، به خاطر مقید بودن مردم به انجام احکام دین! با نگاهی از نوع ـ عاقل اندر سفیه ـ جمله ای را معروف کرده ومی گویند که اصل دله! دلت پاک باشه! اموال مردم را نخور! به ناموس مردم نگاه نکن! دروغ نگو! و...
البته تا اینجای کار همه چیز درست می باشد ولی جمله و فرمول، ناقص و انحرافی است. اکثر کسانی که جملات فوق را بکار می برند در ادامه افاضه فیض شان که اصل دله و دلت پاک باشه و... می گویند که: حالا نمازهم نخواندی اشکالی ندارد! روزه هم نگرفتی عیبی ندارد! شرابخواری هم تا حدی که مست نشوی و آزار نرسانی مهم نیست! انواع ارتباط با جنس مخالف هم که برایشان کاریست عادی! اگر جلف و زننده هم بپوشی اصلا مهم نیست و ... و در نهایت از سوی خداوند هم به مانند پیامبری جدید وعده بخشش را می دهند که خدا همه اینها را می بخشد! چرا؟ چون اصل دله !!! و خدا که نیازی به این چیزها ندارد! و خلاصه نظایراین خود رأیی ها... که متأسفانه برخی در جواب عاجز و برخی دیگر راه احتیاط و مدارا کردن را انتخاب کرده و از اعتقادات و احکام دین دفاع نمی کنند!
در واقع امتحان الهی را احساس نمی کنند و دین خدا را یاری نمی نمایند و این خود یکی از دلایل کمرنگ شدن دین در جامعه می باشد. خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید: ای کسانی که ایمان آوردید اگر یاری دهید خدا را ( دین خدا را)، یاری می دهد شما را و ثابت می کند قدم های شما را. سوره محمد (ص)/ آیه 7 .
پاسخ این افراد
اگر بخواهیم خیلی ساده و بصورت فرمول، جواب این نوع تفکرات که تنها زاییده ذهن، بدون سند و بدون اعتبار است، را بدهیم، چهار نکته مهم باید در کنار هم جمع شود، تا قبولی نیات و اعمال در ساحت مقدس پروردگار هستی، حتمی و قطعی شود یعنی جمله اصل دل است جمله ایست ناقص و خطرناک!
1ـ دل و نیت خوب داشتن ( عقل و قلب سلیم )، تنها افکارخدایی، نه تراوشات ذهنی و شخصی و غیر مستند.
2ـ اعتقاد ظاهری و باطنی به قرآن ( قل اطیعواالله و اطیعواالرسول و اولی الامر منکم )، نه حرف خودمان!
3ـ اعتقاد نظری، قلبی وعملی به ولایت امیرالمومنین امام علی ( سلام الله علیه ). ( آیات و احادیث مربوط به غدیر و حقانیت ولایت امام علی ( سلام الله علیه ) و اعتقاد به عصمت و ولایت چهارده معصوم ـ سلام الله علیهم ).
4 ـ اخلاص ( تمام حرکات و سکنات تنها برای خداوند مهربان . قُربةً الی الله).
طبق اعتقادات دینی اگر هر یک از چهار نکته فوق در وجودمان نباشد به دلایل معتبر قرآنی و روایی ( که در این مقال و مجال نمی گنجد )، عدم قبولی نیات و اعمال قطعی خواهد بود.
این جمله ناقص یک نوع انحراف اعتقادیست
این جمله ناقص انحرافی ظریف و به اصطلاح زیرپوستی و جذاب است، که انسان را در انجام احکام و ریزهکاریهای دین بویژه اخلاق، تضعیف! و در خلاف احکام شرع، تشویق می کند.
به عبارتی دیگر می توان گفت: کسی که می گوید اصل دل است یعنی اینکه، تمام کلام خدا در قرآن و فرمایشات حضرات معصومین ( سلام الله علیهم ) همه را، هیچ و پوچ! دانسته است. و معمولا گویندگان این جمله، برای اثبات و تایید افکار خود مثال هایی از زندگیهای غربی و اروپایی نیز می آورند که بدون اعمال دینی و احکام هم می شود خدا را قبول داشت و یک زندگی انسانی و بی آزاری (همچون مسیحیت فعلی ) را برقرار کرد.
یعنی منکر خدا نمیشوند، بلکه با مکر و حیله، سمت و سوی دین را به طریق خلط و مزج حق و باطل به جهت رفاه دنیوی تغییر می دهند! ( و مکروا مکرالله والله خیرالماکرین ـ قرآن کریم ).
انگیزه اصلی برای این تفکر انحرافی
در باب آسیب شناسی برای صاحبان این نوع تفکرات! دلایل زیر دیده شده است:
1ـ تنبلی و کاهلی نسبت به انجام احکام و فرایض دینی و فرار از مذهبی بودن. ( ضعف در تربیت دینی )
2ـ دلپری و نارضایتی در برخی حوادث زندگی، بویژه ناراحتی از دست بعضی افراد مذهبی. ( الگوهای نادرست )
3ـ رد ظواهر و شعائر دین و مطرح کردن به اصطلاح باطن، آنهم سلامتی باطن و دل خود!
4ـ بدبینی و مشکوک بودن به افراد مذهبی، یعنی اهل ریا و تظاهردانستن افراد مذهبی حتی نوع پوشش آنها و اعتقاد به عدم صداقت و ناخالصی در آنها. ( زهد ریایی )
5ـ عدم شناخت محتوای قرآن و کلام معصومین ( سلام الله علیهم ). ( بیسوادی دینی )
6ـ عُجب علمی و مالی و تکبر! و مطمئن بودن به هوش، عقل و دانش غیر دینی و تحلیل ذهنی خود! بدون دلایل معتبر دینی. ( خود محوری )
7ـ دشمنی با دین اسلام و در نتیجه تخریب احکام و جزئیات آن. ( جدایی دین از حکومت )
8ـ نداشتن باور حقیقی و ضعف در ایمان به غیب. ( هدی للمتقین الذین یؤمنون بالغیب... )
پیامبراکرم (صلی الله علیه واله) فرمودند:
بدانید که عاقلترین مردم کسی است که پروردگارش را بشناسد و از او پیروی کند، دشمنان خدا را بشناسد و از آنان نافرمانی کند، جایگاه ابدی خود را بشناسد و آن را آباد کند و بداند به زودی به آنجا سفر خواهد کرد و برای آن، توشه بردارد. ( اعلام الدین، صفحه 337)
از امام صادق ( سلام الله علیه ) سوال شد که عقل چیست؟
حضرت فرمودند: چیزی است که به وسیله آن خدا پرستش شود و بهشت بدست آید. سپس پرسیدند که آنچه معاویه داشت چه بود؟ حضرت فرمودند: آن نیرنگ است و شیطنت! آن نمایش عقل را دارد ولی عقل نیست. ( اصول کافی باب عقل و جهل )
امام صادق ( سلام الله علیه ) فرمودند:
هر که عاقل است دین دارد و کسی که دین دارد به بهشت می رود. ( اصول کافی باب عقل و جهل )
امام صادق ( سلام الله علیه ) فرمودند:
قلب ( دل ) حرم خداست، پس در حرم خداوند غیر خدا را ساکن مکن. ( بحارالانوار جلد 67 صفحه 25 ). ( غیر خدا یعنی تمام چیزهایی که خوشنودی خدا در آن نیست ).
در پایان به آنهایی که می گویند اصل دل است و... باید گفت: چقدر به دل خودتان مطمئن هستید؟!
چون دل و یا نفس به تنهایی، مسیری به سوی گمراهی است، که نتیجه اش عاقبت به شری است و جهنم ...
و نیز ما هم که عاقبت به خیری را در چهار نکته مهم فوق می دانیم و معتقدیم، چقدر باور داریم و پای کار هستیم؟!