به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، به نقل از المانیتور، نتایج نظرسنجی دانشگاه مریلند آمریکا نشان میدهد که اکثریت ایرانیان از حمایت نظام جمهوری اسلامی ایران از ملتهای ستمدیده مانند یمن، فلسطین و گروههای مقاومت حزبالله و جنبش حماس و اعزام نیرو به سوریه برای جنگ با تروریستهای تکفیری حمایت میکنند.
این نظرسنجی را دانشگاه مریلند روزهای بیست و نهم دسامبر تا پانزدهم ژانویه از طریق یک واسطه انجام داده است.
این نظرسنجی بهصورت تلفنی از 1012 ایرانی بالاتر از هجده سال انجام شده و ضریب خطای آن مثبت یا منفی سه و دودهم است.
نسخهای که از قبل در اختیار المانیتور قرار گرفته است نشان میدهد آمریکا بین ایرانیها محبوب نیست، در حالی که دیگر نظرسنجیهای اخیر حمایت اکثریت افراد از برقراری روابط نزدیکتر با ایالات متحده و همچنین اروپا را نشان دادهاند، در این نظرسنجی، 71 درصد افراد نگاهی منفی به آمریکا دارند.
یک علت ممکن است نگرانی در مورد تداوم توافق هستهای در زمان تصدی جانشین باراک اوباما رئیس جمهوری فعلی آمریکا باشد. تنها 34 درصد از پرسش شوندگان اعتقاد داشتند که ایالات متحده به تعهداتش به برجام عمل خواهد کرد. این رقم نسبت به نظرسنجی قبلی دانشگاه مریلند در ماه اوت، یازده امتیاز کاهش یافته است.
کمتر از نیمی از شرکت کنندگان در نظرسنجی (47 درصد) گفتهاند اقتصاد ایران در حال بهبود است که این رقم 10 امتیاز کمتر از ماه اوت است. کسانی که بهشدت از این توافق هستهای حمایت میکردند از رقم 43 درصد در نظرسنجی قبلی، به 30 درصد کاهش پیدا کردند. این وضعیت نشاندهنده دیدگاهی واقع بینانهتر درباره تأثیر کاهش تحریمهاست.
توجه کم به آمریکا همچنین ممکن است ناشی از ادامه یافتن تحریمهای اقتصادی این کشور ضد ایران باشد. بر اساس این نظرسنجی، اکثریت 44 درصد پاسخدهندگان افراد معتقدند در حالی که برخی تحریمهای آمریکا در طول زمان برداشته خواهد شد، بسیاری از این تحریمها بهقوت خود باقی خواهد ماند. در همین حال، 65 درصد از ایرانیان گفتهاند انتظار نداشتند که ایالات متحده بهجای آن تحریمهایی که بر اساس برجام لغو شدهاند، به اعمال تحریمهای جدید بپردازد.
بر اساس این نظرسنجی، 67 درصد پرسش شوندگان گفتند که بهاحتمال زیاد در انتخابات 26 فوریه رأی خواهند داد و 63 درصد افراد نیز گفتند مسائل اقتصادی مهمترین موضوعی است که مجلس جدید باید به آن رسیدگی کند.
اکثریت ایرانیان گفتهاند انتظار داشتند در نتیجه برجام، شاهد سرمایهگذاری خارجی و رشد اقتصادی قابل توجه باشند اگرچه افراد بسیاری فکر میکنند پیشرفت، حداقل یک سال طول میکشد.
بر اساس این نظرسنجی، روسیه، چین، آلمان و فرانسه که همه مشتاق به گسترش روابط اقتصادی خود با ایران پس از تحریمها هستند، همه محبوبتر از ایالات متحده هستند که بسیاری از محدودیتهای تجاری آمریکا با ایران را حفظ خواهد کرد. تنها انگلیس و عربستان سعودی محبوبیت کمتری داشتند و میزان مجبوبیت آنها بهترتیب 26 و 11 درصد بود. در حالی که دولت آمریکا محبوبیت بسیار کمتری داشت، 53 درصد از ایرانیان گفتند نظری مثبت در مورد مردم آمریکا دارند.
منفورترین گروه از نظر ایرانیهایی که در نظرسنجی شرکت کردند گروه داعش است.
میان پرسش شوندگان، 98 درصد دیدگاهی بسیار ناخوشایند درباره داعش داشتند.
بسیاری از ایرانیان در این نظرسنجی همچنین از پشتیبانی دولت خود از کردها، حزبالله، دولت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه و حوثیها در یمن که با داعش مقابله میکنند، حمایت کردند.
با وجود فاصلهگیری اخیر حماس، 70 درصد از ایرانیانی که در نظرسنجی شرکت کردند از روابط دولت ایران با حماس حمایت کردند.
اکثریت 63 درصد گفتند ایران باید پرسنل نظامی خود را برای جنگ در سوریه اعزام کنند. مهمترین عللی که مطرح شدهاند عبارتند از: مبارزه با تروریستها و جلوگیری از ورود آنها به ایران.
همزمان، هشتاد درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی دانشگاه مریلند از مشارکت ایران برای پایان دادن به جنگ در سوریه حمایت کردند.