گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، این روزها با نزدیک شدن به انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی بازار اظهارنظر کردنهای فعالان سیاسی داغ شده است. در همین راستا «خبرگزاری دانشجو» در نظر دارد در گفتوگو با فعالان سیاسی، مهمترین مسائل روز کشور را بررسی کند. بر همین اساس تحریریه ما میزبان سرکار خانم سهیلا جلودارزاده نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی و از اعضای برجستهی تشکل اصلاحطلب خانه کارگر بود. در ادامه متن کامل این مصاجبه را میخوانید:
توضیح مختصری در مورد ساز و کار لیست اصلاح طلبان می دهید که به چه نحوی بوده؟
از آنجایی که شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان که شورایی مستقل از کاندیدها بوده ضوابطی مشخص کردند که براساس آن امتیاز می دادند. البته رد صلاحیت های گسترده به این روند آسیب وارد کرد. مقداری بالاخره لیست را لرزانده. چهره های شاخص وقتی رد صلاحیت شدند، لیست متفاوت شد. ولی امید است که مردم انتخاب شایسته کنند و بتوانیم مجلسی خوبی داشته باشیم.
یعنی تصور میکنید لیستی که الان هست، ایده آل نیست؟
افراد موجود بهترین هستند، ولی اگر همه اصلاح طلبان بودند لیست با تجربه تری شکل می گرفت.
علت رد صلاحیت ها چی بوده؟
از شورای نگهبان بپرسید! چون رد صلاحیت ها باید بر اساس قانون اساسی باشد. به نظرم در مورد تأیید صلاحیت و نحوه انتخابات و حتی نوع و تعداد و تقسیماتی که در حوزه انتخابیه تهران شده باید اصلاحاتی شود. در حال حاضر انتخابات ایده آل در تهران نیست. به دلیل وسعت زیاد از قبل برای انتخابات سی نفره، باید شش ماه کاندیدها در شهر چرخش داشته باشند و خودشان را معرفی کنند. ولی می شد با تقسیم کردن وضعیت را بهتر کرد.
یعنی فکر می کنید باید به مناطق مختلف حوزه تهران را مثلاً تقسیم بندی کرد؟
بله! ببینید مثلاً شهر ری براساس جمعیت می تواند دو سه نماینده داشته باشد. اسلامشهر می تواند 4، 5 تا داشته باشد. بعضی از نمایندگان در دوره ای که رو به اتمام است در شهر ری کار کردند. اینها واقعا نماینده آنجا باشند که بتوانند با تمام توان شان تلاش کنند. این یک مسئله است. در مورد تأیید صلاحیت ها خیلی حرف هست. همه جناح ها اگر یک آدمی بین خودشان ناجور باشد رد صلاحیت عادلانه بشود خوشحال می شوند. ولی اگر خیلی گسترده شد آن موقع باید بازنگری کرد. و آسیب نگری کرد. نباید هر دفعه قبل از انتخابات این بساط را داشته باشیم. مشروعیت نظام را زیر سوال می برد. آیا می شود انتخاباتی داشت که همه راضی باشند؟ بله می شود. ما در مسیر توسعه و در قرن بیست و یک هستیم. نمی شود چشم و گوش را بست. اوایل انقلاب هر کوچه ای بساط انقلاب داشت. این چیزها کم شده. نتیجتا باعث می شود که تفکر نسبت به مسائل تغییر کند. راجع به تایید صلاحیت ها هم تغییر کند.
از طرف دیگر تحمیل هزینه های تبلیغاتی در شهر تهران با توجه به این همه گستردگی برای تشکیلات کارگری مشکل است.
مگر میزان حق عضویت دریافتی شما از کارگران چه قدر است؟
برای هر پنج سال حدود 20 هزار تا حق عضویت می گیریم. به این دلیل که تحمل همین حق عضویت به آرامش زندگی کارگر موجی وارد می کند.
به عنوان نماینده خانه کارگر موضعتان نسبت به خرید ایرباس ها که تنها قشر مرفه از آن می توانند استفاده کنند، چیست؟
اگر یادتان باشد ما یک پرواز مشهد داشتیم. عروس و داماد می رفتند اولین سفر زندگی شان؛ خیلی ها کشته شدند. کارگران ما هم خوشحال می شوند وقتی ازدواج می کنند، با هواپیما مسافرت کنند. مهمتر از آن مسئله توسعه یافتگی است. وقتی توسعه در کشور جریان پیدا می کند فرصتهای شغلی ایجاد می شود. تعداد زیادی از هواپیما استفاده می کنند. دانشجویان، معلمان، استاید دانشگاه، متخصصان و... . خود من خیلی وقت ها به خاطر ضرورت های کاری مجبور بودم به مسافرت بروم. هر وقت که می نشستم چهار ستون بدنم می لرزید. از نظر افتصادی برای کارگر خوب است که ایرباس بخریم و اعتماد بیشتر می شود و سرمایه گذاری بیشتر می شود.
شما به عنوان کاندیدای سابقه دار در قشر اصلاح طلب بفرمایید نسبت شما با دولت تا چه اندازه است آیا گفتمان اعتدال گفتمان شماست؟
گفتمان ما خداست. می خواهیم در این کشور جمهوری اسلامی واقعی تشکیل شود. همان طور که از روز اول خواستیم فقیر و غنی و دانشمند و افراد عادی در کنار هم زندگی متعادل و رو به رشدی داشته باشند. الان دولت شرایطی تحویل گرفته که در آستانه سقوط بوده. ما از طریق قانونی و با آرامش می خواهیم کشورمان اداره شود. همان طور که وقتی در خانواده بحرانی پیش می آید کسی آبروداری می کند. این فرهنگ ایرانی و اسلامی است. باید مدارا کنیم. اگر مدیر خانواده آدم نا اهلی باشد همیشه تحمل نمی کند. ولی اگر رو به پیشرفت باشد مدارا می کند. نقش ملت هم در ارتباط با دولت ها همین بوده. یک مقدار صبر می کند و مدارا می کند و همراه می شود.
برآیند حرکت مردم اصلاح طلبی است. هیچ کس نمی خواهد دولت رفتار غیراسلامی داشته باشد. دولت شهید رجایی را در نظر بگیرید. دولتی نبود که پول داشته باشد. بعد از انقلاب شرایط ما اعتراض و تحصن بود. کارخانه ها تعطیل شده بود. شهید رجایی با مردم رو راست بود. برای همین محبوب دل ها شد. یک وزیری می رفت در وزارتخانه می گشت ساده ترین اتاق را برای خودش برمی داشت. چی می شد این اخلاق را حفظ می کردیم. وقتی فرهنگ پادشاهی بیاید مردم ناامید می شوند، ولی اگر همان فرهنگ طلبگی به وجود بیاید همه چی درست می شود. یعنی انسان احساس کند که این آقا به دنیا دل بستگی ندارد، برای بچه هایش، آقازاده هایش نمی خواهد.
گفتمان اعتدال خوب است. یکی از مهمترین سرمایه های ما نیروی انسانی است. این نیروها کشور را نگه داشتند. نمی توانیم بگوییم برای جناح کسی هستند. تندروها می گویند هر کسی با ما باشد هست. گفتمان اعتدال می گوید تندرویی برای زمانی خوب است که جوانان باید شورآفرینی کنند. تندرویی بعضی جاها خوب است. ولی وقتی که منجر به حذف آدم ها می شود گناه است. اگر یک نفر را بکشید انگار همه را کشتید.
رویکرد اصلاح طلبان در ماجراهای سال 88 مصداق تندرویی بود؟
جنگ بود دیگر؛ یک جنگ سیاسی! در جنگ که حلوا خیرات نمیکنند. تندرویی از هر دو طرف بود. برای همین است که می گوییم زنان به حقشان در سیاست دست پیدا کنند. مثل مادرانی که دو فرزند تندرو دارند و سعی می کنند بهم نزدیکشان کنند. اگر زنان در سیاست باشند نمی گذارند جنگ اتفاق بیفتد.
آقای نوربخش مصاحبه ای داشتند که در آن از مجلس ششم انتقاد کردند و آن را یک جور تندروی دانستند. نظرتان در مورد اتفاقات مجلس ششم چیست؟
بهتر از این می توانست تمام شود. اگر این گفتمان اعتدال و مشی مذاکره و گفتگو روی کار بود، این قضایا اتفاق نمی افتاد. ما در حال گذار هستیم، مرحله گذار برای مومن باید مرحله ای باشد که تلاش می کند همه را به هدف برساند. برای مدیر سیاسی مرحله ای است که همه را از این تنگنا عبور می دهد و سعی می کند کمترین تلفات را بدهد. این مملکت در حال جنگ با کفر است. ما بیشترین منابع نفتی را داریم. باید بر اساس قانون حرکت کنیم. اگر یک طرفه قانون تفسیر شود، تشنج می شود. شما ببینید: آن زمان یک عده نماینده بودند که رد صلاحیت شدند.
چرا مردم نسبت به آن اتفاقات واکنش نشان ندادند؟
اولاً به دلیل اینکه خود آن کسانی که اعتراض کردند دنبال این مسائل نبودند. خرد جمعی ایجاب می کند جمهوریت را با زمان و آموزش و اعتلای فرهنگ همراه کنیم. زمان خوبی است که ما مسئله تایید صلاحیت و رد صلاحیت را سمت و سوی درستی بدهیم. قانون اشکال دارد آن را درست کنیم. در مورد تندرویی آموزش ببینیم. ما در شرایط جنگی بودیم. روحیه جنگی در کشور نهادینه شده بود! و سلیقهها و روش حرف زدن براساس عاداتشان جنگی شده بود. ما باید این فرهنگ را مدیریت و پیش بینی می کردیم و به همبستگی تبدیل می کردیم.
اگر شما رأی بیاورید اتفاقات مجلس ششم اتفاق می افتد؟
فکر نمیکنم، ما از آن اعتراضات چیزی به دست نیاوردیم! گفتمان اعتدال هیچ انسان لایق و شایسته ای را حذف نمی کند. پیشرفت با جنگ و جدال میسر نیست. باید همه فکرشان و رفتارشان عوض شود. خاطرم هست در مجلس ششم مرعشی، انصاری و باهنر سر بودجه دست هم را گرفته بودند. خانم امانی گفتند ما هر وقت می بینیم شما هر وقت دستتان را گرفتید میفهمیم که مملکت در آرامش است. من فکر می کنم شیوه غلط تفکر سلطه است. در اسلام نباید سلطه داشته باشیم. تنها سلطان ما خداست. چرا این قدر گروه داریم؟ این گروه گرایی و تفرقه نشان دهنده سلاطین متعدد است. این همه تفرقه برای جامعه اسلامی ننگ است. تکثر برای تفرقه بد است. تکثر برای همگرایی خوب است.
طرفداران شما سرلیستی مطهری را قبول دارند یا عارف؟
نه آقای عارف اصراری بر سرلیستی داشتند، نه مطهری. خودتان میبینید دیگر؛ مطهری در لیست عارف نفر پنجم است.
خوب پس چرا با یک لیست نیامدند؟
در یک لیست بیش از 30 نفر نباید باشد. ما باید امکان حضور همه را فراهم کنیم!
این تعدد لیستها باعث شکست آرای اصلاح طلبان نمی شود؟
وقتی انتخابات خوب اجرا می شود خواست مردم که همیشه خوب بوده می آید وسط. حضرت امام فرمودند رأی من رأی ملت است. ملت یک موقع به تندروها رای می دهند و خودشان آسیبش را می بینند. دنیایی که جمهوریت را تجربه کرده می گوید در محل گذرا مردم تجربه را پیدا می کنند.
خانم جلودارزاده! یک سؤال: آیا شما رای مردم در سالهای 84 و 88 به احمدی نژاد را تندرویی می دانید؟
نظری ندارم!
الان جلالی و نعمتی با چه رویکردی در لیست اصلاحات قرار دارند؟
بالاخره توافقی بوده که شورای عالی سیاست گذاری انجام داده است. آقای جلالی اصولگرا بود، من ایشان را میشناسم، فرد منطقی بود، دنبال چیزی نبود.
تایید می کنید که اصلاح طلبی در مرحله گذار و رشد به سمت اعتدال می رود؟
می گوییم جمهوریت در مراحل رشدش به این نتیجه رسیده که با روش های غیراخلاقی قدرت را جا به جا نکند. یعنی اگر کسی تندرویی کند و مدام دیگران را محدود کند و جلویش سد بکشد، به زمین می خورد.
اینکه می گویید الان به سمت اعتدال می رویم یعنی جمهوری اسلامی تا امروز اعتدالی نبوده؟
من می گویم زمان شهید رجایی بوده! مردم جان می دادند برای دولت و رییس جمهورشان. زمان هاشمی کمک کرد به فضای سیاسی باز، اما به این شرایط نرسیدیم. حتی زمان خاتمی وقتی این قدرت غیرمتوازن شد مشکل ایجاد شد. اگر قدرت در حال تعادل باشد نحوه انتقال قدرت در شرایط آزاد می تواند متعادل باشد.
همین الان هم که دولت و مجلس قوی داریم. این تعادل مصداقش چیست؟
ما باید به سمتی برویم که مردم با شعور انتخاب کنند نه احساسات. برای چی گفتم انتخابات تهران مهم است؟ البته همین احساس هم مهم است. نمی خواهید بگویید گریه حضرت زهرا از سر سوز نبود؛ ما آدم هم هستیم. احساس داریم. احساس نباید در یک فرد سیاستمدار بمیرد. آن وقت مرگ مردم برایش بی اهمیت می شود. بهترین سیاستمدار کسی است که سرش را در چاه می کند و گریه می کند. ما این همه گنجینه سیاسی در اسلام داریم. من در مورد کسی قضاوت نمی کنم، باید این گونه عمل کنیم. حیف نیست نصف ملت غرب گرا و نصف دیگرمان شرق گرا باشند. بهتر است به خدا اعتماد کنیم؛ ما نباید به شرق و غرب تکیه کنیم.
الان به عنوان یک نمونه؛ شما خودتان حاضرید برای اثبات سخنانتان با احمدی نژاد در یک کمیسیون باشید؟
ما نمی توانیم ساختاری که خود برای اداره جامعه رأی دادیم، نفی کنیم. ما در این موضوع سعی می کنیم تذکر بدهیم. جایی خواندم که اگر کسی شب گناهی کرد صبح آبرویش را نبر، شاید توبه کرده باشد. این دعوا را دامن زدن به نفع کسی نیست. چرا باید این گونه باشیم. به جای این جامعه را به سمت صلاح دعوت کنیم. سیاست ما عین دیانت ماست. همه این ها در قرآن است.
الان مد شده قرآن را فقط قرائت می کنیم، ولی شنیدن معانی آیات در جامعه چه قدر انجام شده؟ حرکت های خوبی شده در رادیو قرآن. صبح های جمعه سوره یس را می خواند. این هنر بزرگی است. سعی کنید خبرگزاری خدا باشید!
موضع شما در مقابل عملکرد اقتصاد دولتی چیست؟ آیا عملکرد اقتصادی دولت را تایید می کنید؟ برنامه تان برای اقتصاد مردم چیست؟ با توجه به اینکه در لیست ائتلاف اصلاحطلبان هیچ اقتصاددانی نیست، آیا به این معنا نیست که اساساً برنامه ای وجود ندارد؟!
اقتصاد امروز یک دانش است. وقتی می خواهید ساختمان بسازید اول نقشه را می کشید، بعد برآورد مالی می کنید، بعد نقشه تایید می شود و بعد ساخته می شود. دولت در این شرایط هیچ کدام از این مراحل را نداشت. وقتی نقشه را می کشد مقاومت ها از مجلس و بدنه کارشناسی ضعیف نمی گذارند. فساد سازمان یافته و نهادینه داریم کسی معرفی نمی کند. اینها الان قفل هایی است که بر سر مسئله اقتصادی زده شده. نیروی انسانی باز می کنیم فوری نماینده مجلس اعتراض می کند. کارت زرد نعمت زاده برای چی بود؟ این وزیری که می دود در این کشور چرا باید هی کارت بگیرد؟ نصف وقت در مجلس می آید.
یعنی قبول ندارید بدترین عملکرد را در دولت نعمت زاده داشته؟ با رشد منفی 13 درصدی بخش صنعت؟
برای رونق اقتصادی باید این چهار شرط فراهم شود، اگر نشود رونق نمی شود. سرمایه گذار باید پولش را بیاورد. می گفتند کارخانه ما را بانک ها بگیرند دوباره اتفاقات اول انقلاب می افتد. ما این را تجربه کردیم. نباید کارخانه دار را مقروض بانک کرد. باید در دست مدیران دولتی باشد. ماشین آلاتی که با وام بانک صنعت معدن خرید شده چرا از بین می رود؟ کارگران را بیرون کردند، دارند بازنشستگی می گیرند. 60 درصد صنعت خوابیده. عملکرد دولت این است که وضع موجود را حفظ کرده و کارخانه جدید به سمت تعطیلی نرفته. یک آی سی تشکیل داده. یکی این مسئله را جبران می کند. در زمانی که هیچ پولی نبوده، چند ماه دولت حقوق نداده به دلیل خالی شدن خزانه تا بتواند این شرایط را حل کند. اگر خنجر بزنیم به دولت خود خبرنگار ضرر می کند. چاه نفت که دولت باشد این چاه نفت خشک می شود. باید تلاش کنید رونق اقتصادی ایجاد شود. من آدم 57 ساله ای هستم. زمان انقلاب کارگران را می آوردم پشت لانه جاسوسی، چون کمونیست ها می آمدند. ما دین را انتخاب کردیم. فکر کنید یک لحظه خدا نباشد. ما نمی توانیم تحمل کنیم!
برنامه شما در مجلس آینده برای قشر بانوان چیست؟
اگر بانوانی باشند که اهل درد باشند مطمئنا موفق می شوند. اگر نباشند هر چند تایی که باشند باید تلاش کنند. یک موقع خواستم این بیماران دیابتی را جزو بیماری های خاص قرار دهند. طرح را نوشتم. می خواستم دو فوریتی قبل از بودجه نتیجه بدهد. من از مجلس هفتم 180 تا امضا گرفتم که فوریتی بشود. می شود اگر انسان یک نیت خیر داشته باشد. با آدم ها کار می کنیم. آدم تغییر پذیر است. ما باید اعتماد کنیم و همدیگر را دوست داشته باشیم. این دوران سخت است ولی باید همه نمایندگان این سختی را بپذیرند. ما باید به اخلاق اسلامی و قرآنی برگردیم. شعار ندهیم. باید قبل از این که بگوییم عمل کنیم.
هر سوال رو کلی چرت و پرت بافته به هم!
ما که نفهمیدیم!