به گزارش گروه بين الملل خبرگزاري دانشجو، عادل الجبیر که در فرانسه حضور دارد، روز شنبه (15 اسفند) گفت: «برای ما بسیار روشن است که (برکناری اسد) در ابتدای فرایند صورت میگیرد نه در انتهای آن؛ این موضوع 18 ماه به طول نخواهد انجامید.»
شورای امنیت سازمان ملل متحد اواخر آذرماه سال جاری قطعنامه ای تصویب کرد که بر اساس آن باید یک دولت «معتبر، فراگیر و عاری از هرگونه فرقه گرایی» طی شش ماه آینده در سوریه تشکیل شود و انتخاباتی «آزاد وعادلانه» طی 18 ماه آینده با نظارت سازمان ملل متحد در این کشور برگزار شود.
الجبیر این اظهارات را چند روز پیش از آغاز دور جدید مذاکرات بینالمللی صلحِ سوریه بیان کرد. استفان دی میستورا، نمایندۀ سازمان ملل در امور سوریه در تاریخ 13 اسفند بار دیگر بر از سر گیری مذاکرات صلح در تاریخ 19 اسفند تأکید کرد.
اظهارات وزیر امور خارجۀ عربستان در حالی بیان شده است که امریکا و دیگر کشورهای غربی که پیشتر خواستار برکناری فوری اسد از قدرت بودند، در پی پیشرویهای ارتش سوریه علیه داعش که با پشتیبانی حملات هوایی روسیه صورت میگیرد، از مواضع خود عقب نشستند.
دی میستورا روز جمعه (14 اسفند) نیز ضمن رد مداخلۀ بیگانگان برای تصمیم گیری دربارۀ آینده بشار اسد، تأکید کرد این مردم سوریه هستند که باید دربارۀ سرنوشت رئیس جمهور خود تصمیم گیری کنند.
وی در مصاحبه با شبکۀ تلویزیونی فرانسه 24 گفت: «آیا نمی شود مردم سوریه را به حال خود رها کرد تا خودشان در این باره (سرنوشت اسد) تصمیم گیری کنند؟ چرا باید از پیش بگوییم که سوری ها چه باید بگویند؟»
در همین راستا ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه روز جمعه (14 اسفند) با دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس، فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه، آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان و ماتئو رنتسی، نخست وزیر ایتالیا یک کنفرانس تلفنی 50 دقیقهای دربارۀ سوریه داشت.
بر اساس بیانیهای که کرملین در این باره منتشر کرد، همۀ سران اروپایی در این مذاکره از نظارت بر آتشبس سوریه که از هشتم اسفندماه آغاز شده است و نقش آن «در ایجاد شرایطِ آغاز یک روند سیاسی در این کشور از طریق مذاکرات سوری-سوری، زیر نظر سازمان ملل» ابراز رضایت کردند.
بیانیه کرملین در حالی منتشر شد که سران کشورهای انگلیس، فرانسه، آلمان و ایتالیا با تکرار موضع پیشینِ خود، بار دیگر خواستار برکناری رئیس جمهور سوریه شدند.
خبرگزاری اسوشیتدپرس نیز دی ماه در گزارشی اعلام کرد با توجه به اسنادی که به دست آورده است، در سناریوی دولت باراک اوباما، رئیس جمهور امریکا برای انتقال قدرت سیاسی در سوریه پیشبینی میشود که بشار اسد، رئیس جمهور این کشور تا مارس 2017 (حدود اسفند 1395) در قدرت باقی بماند.
تسلیحات خریداری شده از فرانسه تحویل ارتش عربستان میشود
عادل الجبیر در بخش دیگری از سخنانش اعلام کرد تسلیحاتی که عربستان به فرانسه سفارش داده بود تا به ارتش لبنان اهداء کند، در اختیار نیروهای ارتش سعودی قرار خواهند گرفت.
عربستان سعودی در تاریخ 30 بهمن به دلیل عدم هماهنگی دولت لبنان با مواضع ریاض از قطع اعطای کمک 3 میلیارد دلاری خود به ارتش لبنان خبر داد. براساس برنامهای از پیش تعیین شده، قرار بود کمکهای مالی عربستان به ارتش لبنان از طریق فرانسه به این کشور اعطاء شود.
وزیر امور خارجۀ عربستان در پاریس به خبرنگاران گفت: «ما تصمیم گرفتیم این 3 میلیارد دلار به جای لبنان به ارتش عربستان اختصاص یابد.»
وی افزود: «بنابراین قردادها (با فرانسه) مطابق برنامه پیش خواهد رفت، اما مشتری، ارتش سعودی خواهد بود.»
خبرگزاری رسمی عربستان (واس) در تاریخ 30 بهمن به نقل از یک مقام رسمی سعودی نوشت به دلیل مواضع جنبش مقاومت حزبالله لبنان در حمایت از دولت سوریه، پادشاهی عربستان «در روابط خود با جمهوری لبنان یک تجدید نظر کلی خواهد کرد.»
در همین راستا شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس روز چهارشنبه (12 اسفند) جنبش مقاومت لبنان، حزب الله را که با اشغالگری رژیم اسرائیل و تروریستها در سوریه مبارزه میکند، در فهرست به اصطلاح تروریستها قرار دادند.
اقدام شورای همکاری کشورهای عرب خلیج فارس متشکل از رژیم سعودی، امارات، بحرین، قطر، کویت و عمان در تروریستی خواندن حزبالله با اعتراض شدید در لبنان مواجه شده است.
رژیم آل سعود پیشتر نیز حزبالله لبنان را گروهی تروریستی خوانده بود، اما تصمیم جدید شورای همکاری خلیج فارس یک روز پس از آن اتخاذ شد که سید حسن نصرالله، دبیر کل حزبالله لبنان گفت عربستان سعودی با تعلیق بستۀ کمک اقتصادی به ارتش لبنان، این کشور را به مرحله جدیدی از مناقشۀ سیاسی کشانده است.