به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو محمد باقر نوبخت رئیس سازمان و مدیریت و برنامه ریزی کشور در همایش منتخبان مجلس دهم که در مجلس قدیم در حال برگزاری است گفت: در اقتصاد سیاسی دو ماموریت مشخص یعنی رسیدن به تعادل اقتصادی و رشد اقتصادی برای دولتها و حاکمیت کشور که همانا سه قوه هستند، تبیین شده است.
وی ادامه داد: برای اینکه ماموریت اول یعنی تعادل اقتصادی محقق شود باید تسویه بازارها یا مساوی شدن عرضه و تقاضا صورت گیرد.
وی با تاکید بر اینکه باید رشد و توسعه را کنار هم بگذاریم، تصریح کرد: تا قبل از پایان جنگ جهانی دوم رشد اقتصادی داشتیم اما بعد از این جنگ تنها رشد اقتصادی ماموریت دولتها به حساب نمیآمد و توسعه نیز جز این ماموریت محسوب شد. پس از مدتی رشد اقتصادی همراه با عدالت مبنای توسعه خواهد شد و از سال 1990 به بعد بیان شد که تولید ثروت و توزیع عادلانه هم کافی نیست چرا که چه بسا انسانها ثروتمند باشند اما احساس رضایت نکنند و گفتند توسعه آن است که زمینه رشد درونی انسانها را فراهم کند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی بیان داشت: این توسعه و تسویه بازارها و همچنین تعادل اقتصادی نیاز به برنامه دارد که در دستور کار کشور ما است؛ بعد از جنگ جهانی دوم مسئله توسعه وارد عملیات ما شد، اذعان داشت: از سال 1328 اولین برنامه میانمدت هفت ساله را آغاز کردیم.
نوبخت تاکید کرد: از سال 57 که مصادف با پیروزی انقلاب اسلامی بود تا سال 67 یعنی به مدت ده سال کشور فاقد برنامه بود، از سال 67 برنامه آغاز شد و نهایتا برای اینکه این برنامهها عینیت یابد نیاز به بودجه سنواتی بود. ما قبل از پیروزی انقلاب اسلامی 5 برنامه و بعد از انقلاب نیز سه برنامه داشتیم اما فهمیدیم که با این برنامه ها نمی توانیم خودمان را به سطح دیگر کشورها برسانیم و دریافتیم که مشکل ما این است که برنامه بلند مدت نداریم.
وی اظهار داشت: برای حل این مشکل از سال 84 چشمانداز20 ساله از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد و اولین برنامه ما در راستای اهداف سند چشمانداز بیست ساله 1404، از سال 84 آغاز شد؛ یکی از کارهای نمایندگان آینده مجلس رسیدگی به برنامه ششم توسعه است، دو برنامه بعد از ابلاغ سند چشمانداز ابلاغ شد، در نتیجه برنامه ششم توسعه، سومین برنامه از آغاز دوره چشمانداز بیست ساله و ششمین برنامه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تلقی میشود.
وی بیان داشت: اما اگر بخواهیم تمام برنامههای در دستور کار دولت چه پیش از انقلاب و چه پس از انقلاب را جمعبندی کنیم، برنامه ششم توسعه دهمین برنامه کشور ما است؛ برنامه ششم توسعه را بدین صورت تدارک دیدهایم که در سالهای 95 تا 99 چند مسئله اصلی با تم مشخصی که رشد تولید رقابتی بر دانش و بهرهوری که چارچوب اقتصاد مقاومتی و همچنین تعامل سازنده با جهان اسلام پیگیری شود.
نوبخت اظهار داشت: برنامه ششم توسعه حل چند گروه از مصائب اصلی کشور است، در این برنامه باید موضوعات خاصی رسیدگی شود که در صورت غفلت از آنها بحران ایجاد میشود. برای مثال اگر به مسئله آب توجه نکنیم بحران به وجود میآید و یا بیتوجهی به موضوع محیط زیست که شاهد فجایع ایجاد شده همانند دریاچههایی ارومیه و هامون خواهیم بود که هر چه زودتر باید بررسی و حل و فصل شوند.
وی تاکید کرد: هم اکنون در صندوقهای بازنشستگی لشگری دولت باید هم به شاغلین پول دهد و همچنین همان پول را به بازنشستگان دهد چون صندوق قادر به پرداخت آن نیست؛ اگر ما در 5 سال آینده به موضوع بازنشستگی و صندوقهایش رسیدگی جدی نکنیم، معضلات جدی به وجود خواهد آمد.
سخنگوی دولت بیان داشت: اهداف کمی شامل اهدافی مشخصی چون دستیابی به رشد اقتصادی هشت درصد است، در هیچ یک از سنوات گذشته رشد اقتصادی 8 درصد تسهیل نشده است، بر همین اساس عدهای گفتند که ارفاق کنیم و بگوییم که تا پایان برنامه ششم به رشد اقتصادی هشت درصد میرسیم؛ اما رهبر معظم انقلاب یک تکلیف بزرگ را بر عهده دولت و مجلس گذاشتند مبنی بر اینکه ما باید هر سال این میزان رشد را داشته باشیم.
وی ادامه داد: 2.5 واحد درصد مربوط به سرمایه گذاری جدید و 2.5 واحد درصد مربوط به سرمایه گذاری قبلی است که بازده نداشته اند و باید بتوانیم بهره وری لازم از آنها داشته باشیم؛ مطابق با پیش بینی صورت گرفته منابعی چون صندوق توسعه ملی، تسهیلات بانکی و سرمایه گذاری های خارجی برای رسیدن به رشد اقتصادی 8 درصد در نظر گرفته شده و لازم است برای رسیدن به اهداف، برنامه ششم توسعه به خوبی تعریف و تبیین شده باشد و همتی برای اجرای آن وجود داشته باشد.
در ادامه خدابخشی منتخب مردم علی گودرز گفت: برای اینکه لایحه ششم توسعه در مجلس دهم به تصویب برسد 104 نفر از نمایندگان نامه ای را به رئیس مجلس تقدیم کردند و در آن نامه بیان داشتند که باید در لایحه برنامه ششم توسعه کار بیشتری صورت گیرد و نیاز به زمان دارد.
وی ادامه داد: از رئیس مجلس درخواست کرده ایم تا لایحه برنامه ششم توسعه در مجلس دهم تصویب شود.
خدابخشی خطاب به نوبخت گفت: آقای نوبخت دولت به مجلس لایحه برنامه ششم توسعه را ارائه کرد و یا تنها احکام داده است آیا این اقدام شما کلک رشتی نیست.
کریمی منتخب مردم اراک و کمیجان نیز در ادامه خطاب به نوبخت گفت: نمودار برنامه ششم نشان می دهد که نقطه عطفی در آن وجود دارد اما آیا نباید قانونگذاری کشور براساس برنامه پنجم ساله صورت گیرد؟ دولت در برنامه بودجه برنامه ششم و احکام برنامه را در نظر گرفته است؟
یکی از منتخبین زن مجلس در خصوص کاهش ساعات اداری در ماه مبارک رمضان از نوبخت سوال کرد و گفت: دولت در نظر دارد تا ساعت کاری در ماه مبارک رمضان را کاهش دهد و این کار به نفع مردم است و مردم می توانند در ماه مبارک رمضان بیشتر وقت خود را عبادت کنند و امیدواریم این امر از سوی دولت لحاظ شود.
منتخب دیگری در خصوص کاهش تورم به نوبخت گفت: کاهش تورم در کشور را شاهد هستیم اما کاهش تورم با سرعت بیکاری و عدم فعالیت کارخانه ها مواجه شده است آیا این موضوع در دستور کار دولت قرار گرفته است.
وی ادامه داد: آیا دولت برای صنعتگرانی که امروز به قبرستان تبدیل شده است برنامه دارد یا خیر؟
این منتخب مجلس دهم در ادامه گفت: دولت آیا فکری برای افرادی که 820 هزار تومان در ماه حقوق دریافت می کنند در برنامه ششم برای آنها ردیف هایی را در نظر گرفته است یا خیر؟
منتخب مردم خراسان خطاب به رئیس سازمان برنامه و بودجه دولت گفت: در برنامه ششم آیا برای مناطق مرزی توجه شده تا به مناطق مرزی رسیدگی شود اگر به مناطق مرزی توجه نشود مناطق مرزی امنیت خود را از دست خواهند داد چرا که مهاجرت از مناطق صورت خواهد گرفت بخش صالح آباد با افغانستان هم مرز است اما هنوز امکانات رفاهی در اختیار ندارند.
وی ادامه داد: باید در مجلس فراکسیون مرزنشینی تشکیل شود تا در این فراکسیون برنامه هایی را برای خروج مرزها از بحران داشته باشند.
مقدسی منتخب مردم اراک و کمیجان خطاب به نوبخت گفت: نیمی از زمان سند چشم انداز گذشته است آیا برنامه پنجم مشکلات و ایراداتش دیده شده است و برنامه ششم براساس اصلاح برنامه پنجم به مجلس ارائه شده تا زمان باقی ماندن به سند 1404 که نیمی از آن گذشته جبران شود.
حسینی نماینده مردم تهران به چهره فقر زنانه اشاره کرد و گفت: دو و نیم میلیون زن سرپرست خانوار داریم آیا دولت برنامه خاص و یا تمهیدات لازم اندیشیده است تا فکری برای این زنان در جامعه بشود.
موسوی لاریگانی نماینده فعلی مجلس شورای اسلامی خطاب به نوبخت گفت: برنامه ششم توسعه طبق قانون می بایست در مجلس نهم برگزار شود و شما این برنامه را به مجلس نهم ارائه کرده اید چگونه است که حال بیان می کنید این برنامه ششم باید در مجلس دهم بررسی شود.
وی ادامه داد: تا سه روز پیش نمایندگان شما در کمیسیون تلفیق برنامه ششم حضور یافتند حال که نظر شما در مجلس و کمیسیون تلفیق جلب نشده این گونه نظرات خود را اعلام می کنید بهتر است که کمی شفاف تر صحبت کنید.
وی ادامه داد: تورم روز به روز کاهش پیدا کرده اما کاهش تورم برای مردم قابل لمس نیست.
وی به تورم 11 درصد اشاره کرد و گفت: یک نان که 300 تومان بوده امروز باید مردم آن را 1200 تومان تهیه کنند فردی که تنها از یارانه استفاده می کند یا مستمری بگیر کمیته امداد است چه قدر از هزینه خود را باید به خرید نان اختصاص دهد در این خصوص توضیحاتی را ارائه دهید.
منتخب مردم اصفهان خطاب به نوبخت گفت: آیا در برنامه ای که دولت به مجلس ارائه کرده آسیب شناسی شده است و اگر ما بخواهیم رشد اقتصادی انجام دهیم لازمه اش این است که نقدینگی به کشور وارد کنیم و افزایش نقدینگی به معنای آن است که تورم در کشور ایجاد می شود در این خصوص آیا دولت برنامه ای دارد چرا که رکود در کشور نمود پیدا کرده است.