گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، خانوادههای مختلف قدرت در ایالات متحده هر کدام به صفتی شناخته میشوند. راکفلرها خر پول هستند، کندیها به مرگهای ناگهانی شهرت دارند، بوشها هم که جنگ و تفنگ بازی معروفشان کرده اما صفت مناسب برای کلینتونها را باید رسوایی دانست. رسوایی که این روزها با جدیتر شدن معرفی هیلاری کلینتون به عنوان نماینده دموکراتها برای انتخابات 2016 برگ جدیدی از آن رونمایی شده است. رسوایی ایمیلی خانم سیاستمدار!
خانواده رسواییها
بیل کلینتون اولین رئیس جمهور ایالات متحده نبود که رسوایی اخلاقیاش علنی میشد، 9 رییس جمهور دیگر آمریکا نیز دارای رسواییهای اخلاقی و روابط نامشروع بودند اما رسانهای شدن ماجرای ربطه بیل با «مونیکا»، کارآموز جوان کاخ سفید، تکذیب اولیه و تأیید نهایی او، یک رسوایی بزرگ برای کلینتونها شد. ماجرایی که رسانهها از آن با عنوان «مونیکا گیت» یاد کردند.
هیلاری هم البته دست کمی از همسر جنجالیش ندارد. هرچند او اولین بار بهعنوان وکیل کمیته قضایی برای رسیدگی به مسئله واترگیت زندگی حرفهای خود را آغاز کرد. اما فعالیتهای سیاسیاش مملو از رسوایی و بدنامی است: وایت واتر، ترول گیت، بنیاد کلینتون و مواردی دیگر. البته خانم سیاستمدار با لطایف الحیل از تمامی این پروندهها تبرئه شده است! بعضی مواقع گم شدن چند صد صفحه از پرونده و در مواردی هم مرگ طبیعی! شاهدان به کمک هیلاری آمدند تا او را از مخمصه برهانند.
نیکلاس کریستف در یادداشتی برای نیویورک تایمز هر چند به حمایت از هیلاری میپردازد ولی اذعان میکند به گواه نظرسنجیهای مراکز معتبری مانند گالوپ مردم ایالات متحده هیلاری کلینتون را بیشتر با صفاتی مانند دروغگو، متقلب، غیر قابل اعتماد و ضعیف میشناسند. بسیاری آغاز این جریان عمومی را مقاله نیویورک تایمز در سال 1996 میدانند که از هیلاری با عنوان «دروغ گوی مادرزاد» نام برده بود.
با همه این رسواییهای متعدد مالی و سیاسی و شهرت او به دروغ گویی، خانم کلینتون با حمایت کامل دموکراتها پا به عرصه انتخابات حزبی برای تعیین نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری آتی گذاشت است. اما او هنوز یکی از پروندههای او باز است.
ماجرای ایمیلها
تابستان سال 2015 میلادی رسانهها اعلام کردند اسنادی وجود دارد که نشان میدهد هیلاری کلینتون از ایمیل شخصی خود برای انجام امور اداری و محرمانه در دوران تصدی پست وزارت خارجه استفاده نموده است. بر اساس تحقیقات انجام شده، بیش از 2 هزار ایمیل از طریق ایمیل شخصی کلینتون بین سالهای 2009 تا 2013 که سمت وزیر امورخارجه آمریکا را بر عهده داشته است، ارسال و دریافت شده که شماری از این ایمیلها محرمانه و طبقه بندی شده بوده است. براساس قوانین آمریکا استفاده از سرورهای غیر دولتی و ایمیل شخصی برای انجام مکاتبات دولتی غیرقانونی است و خیانت تلقی میشود.
وزیر خارجه سابق تمام ادعاهای مطرح شده را رد میکند اما مدارکی که اخیراً منتشر شده است، به راحتی قابل انکار نیست. دادگستری و FBI مسئول پیگیری و انجام تحقیقات پیرامون این پرونده هستند. برخی از مشاورین و دستیاران کلینتون در دوران تصدی پست وزارت خارجه تا کنون توسط این کمیته مورد بازجویی قرار گرفتهاند و بنا بر گفته دادستان دولتی تا چند هفته آینده کلینتون برای ارائه توضیح و بازجویی احضار خواهد شد.
حال که هیلاری کلینتون به انتخابات سرنوشت ساز خود در ایالت کالیفرنیا نزدیک میشود و میتواند در این ایالت پیروزی درون حزبی خود را قطعی کند، هجمه رسانهای جمهوری خواهان نیز پیرامون موضوع ایمیلها افزایش یافته است.
کلینتون میرود؟
جان بینر، رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا میگوید، به احتمال زیاد «هیلاری کلینتون» نامزد حزب دموکرات برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بدلیل رسوایی ناشی از استفاده از ایمیل شخصی از این رقابتها کنارهگیری کند. او «بایدن» را جایگزین احتمالی کلینتون معرفی کرد.
اسکات بنت تحلیلگر مسائل سیاسی نیز احتمال جایگزینی بایدن به جای کلینتون در پی بالا گرفتن موضوع استفاده از ایمیل شخصی و احتمال مجرم شناخته شدن کلینتون توسط دادستانی را بسیار زیاد پیش بینی کرد و از بایدن به عنوان تنها گزینه نام برده است.
دونالد ترامپ نامزد پیشتاز جمهوری خواهان نیز با خیانت خواندن رفتار رقیب دموکراتش او را فاقد صلاحیت برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری دانست. البته تنها جمهوری خواهان نیستند که در ماجرای ایمیلها با کلینتون سرشاخ شدهاند. وزیر دفاع سابق اوباما «رابرت گیتس» هم از کسانی است که در آتش رسوایی ایمیلی میدمد. هرچند او اصلاتاً یک جمهوری خواه است اما در واقع دست پرورده «زیبیگنیف برژینسکی» دموکرات و وزیر دولت آنها بوده است. بسیاری او را یکی از موثرترین افراد سیاست خارجه اوباما در 8 سال اخیر میدانند. پیوستن او به صف مخالفان کلینتون پیام روشنی از سوی طیف اوبامایی دموکراتها برای کلینتون است.
اهمیت این موضوع و فشار جمهوری خواهان موجب شد اوباما در مصاحبه با شبکه فاکس نیوز ضمن دفاع از جریان رسیدگی قضایی به این رسوایی ، عنوان کند به هیچ عنوان مایل به مداخله در جریان قضایی این پرونده نیست و هرگز درخواست نادیده گرفتن مسئله و شواهد را از دادستانی نخواهد کرد.
روزهای آتی اوقات سرنوشت سازی برای کمپین انتخاباتی کلینتون خواهد بود، از یک سو تاثیر این رسوایی بر آرای مردم غیر قابل پیشبینی است و از طرف دیگر فشار جمهوری خواهان برای کنارهگیری او میتواند پایانی باشد بر آرزوهای خانم سیاستمدار. جمهوری خواهان که میدانند حضور یک زن در انتخابات ریاست جمهوری از سوی دموکرات ها میتواند برگ برندهای باشد برای فتح مجدد کاخ سفید، بیشک بر هجمه رسانهای و سیاسی خود خواهند افزود و از سوی دیگر دادستانی ایالات متحده اوقات سختی را برای رسیدگی به این پرونده پشت سر خواهد گذاشت.
آیا مانند همیشه مدرکی گم خواهد شد یا شخصی به صورت اتفاقی دار فانی را وداع خواهد کرد تا خانم کلینتون از این مهلکه هم جان سالم به در ببرد و بتواند در کاخ سفید حکومت کند؟ آیا مانند «مونیکا گیت» این رسوایی نیز تاثیری بر انتخابات آتی نخواهد گذاشت و سیاست در مسیری جدای از حقیقت و اخلاق به کاخ سفید میرسد؟
"" بر اساس تحقیقات انجام شده، بیش از 2 هزار ایمیل از طریق ایمیل شخصی کلینتون بین سالهای 2009 تا 2013 که سمت وزیر امورخارجه آمریکا را بر عهده داشته است، ارسال و دریافت شده که شماری از این ایمیلها محرمانه و طبقه بندی شده بوده است. براساس قوانین آمریکا استفاده از سرورهای غیر دولتی و ایمیل شخصی برای انجام مکاتبات دولتی غیرقانونی است و خیانت تلقی میشود.""
"" جان بینر، رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا میگوید، به احتمال زیاد «هیلاری کلینتون» نامزد حزب دموکرات برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بدلیل رسوایی ناشی از استفاده از ایمیل شخصی از این رقابتها کنارهگیری کند. او «بایدن»