به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمدرضا نعمت زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت با حضور در صحن علنی امروز مجلس شورای اسلامی گزارشی را از وضعیت صنعت، معدن و تجارت در صحن علنی برای نمایندگان قرائت کرد.
نعمت زاده در گزارش خود در خصوص فضای کسب و کار کشورمان با دیگر کشورها گفت: فضای کسب و کار ایران در میان 189 کشور ایران رتبه 117 را برعهده دارد این در حالی است که در سه سال گذشته رتبه ایران در این فضا 152 بوده است و با تلاشی که در دولت انجام شده است رتبه ما بهبود یافته است کماکان نقاط ضعفی در این بخش وجود دارد.
وی در ادامه به بخش صنعت اشاره کرد و گفت: شرایط ایران در بخش صنعت رتبه 67 را در میان 142 کشور برعهده دارد و رتبه ایران در رونق اقتصادی در میان 129 کشور رتبه 106 را به خود اختصاص داده است که این نشان دهنده این است که از لحاظ رونق اقتصادی مشکل داریم و باید با تلاش و همکاری با یکدیگر این مشکلات را برطرف کنیم.
نعمت زاده در ادامه به رتبه ایران در تراز سرمایه گذاری اقتصادی اشاره کرد و بیان داشت: ایران در میان 176 کشور رتبه 107 را در این خصوص در اختیار دارد و این نیز نشان دهنده آن است که قوانین ما به قدری دست و پا گیر است که یک فعال اقتصادی نمی تواند آزادانه کار و فعالیت کند.
وی در ادامه به توسعه انسانی اشاره کرد و گفت: ایران از میان 188 کشور جهان در خصوص توسعه انسانی یا نیروی انسانی رتبه 69 را برعهده دارد و این نشان دهنده این است که ایران از لحاظ تحصیلات و دانش های صنعتی استعدادهای بالقوه و خوبی را برعهده دارد.
نعمت زاده در ادامه به نرخ رشد اقتصادی اشاره و بیان داشت: ایران در سال 91 تا 93 رشد اقتصادی منفی داشت و در سال 93 رشد اقتصادی اش به 3 درصد رسید این در حالی است که منابع معدنی ایران 5 درصد و معدن 9.8 درصد و در تجارت 3.7 درصد نرخ رشد اقتصادی دارد و متاسفانه در سال 94 نیز این رشد هنوز به طور کامل تحقق نیافته و در بانک مرکزی دسترسی ما به منابع اقتصادی ضعیف است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه به رشد سرمایه گذاری در کشور اشاره کرد و گفت: رشد سرمایه گذاری در کشور متاسفانه از سال 90 با کاهش سرمایه گذاری در بخش صنعت، معدن و تجارت مواجه بودیم که در سال 91، 41.9 درصد رشد داشته ایم و این بدان معناست که سرمایه گذاری ها حتی در خصوص صنایع و معادن مستهلک نیز جبران نشده است و در سال 92 رشد سرمایه گذاری ما به 10 درصد رسید و در سال 93 با تلاش دولت به 8.1 درصد رسید و میزان سرمایه گذاری در کشور 20 تا 25 میلیارد دلار بوده است.
نعمت زاده گفت: نموداری که برای شما به نمایش گذاشته شده است نشان دهنده این است که از سال 72 تا سال 90 رشد اقتصادی ما کاهش یافته است و در سال 93 به تدریج این رشد افزایش می یابد و ما باید کمک کنیم تا با جذب سرمایه عقب افتادگی های گذشته جبران شود.
نعمت زاده با بیان اینکه در حال حاضر 95 هزار طرح در دست کار داریم، گفت: بخش خصوصی باید نسبت به این طرح ها ورود کند و اگر این طرح ها عملیاتی شود 300 هزار شغل برای کشور ایجاد می شود و این اتفاق نخواهد افتاد مگر اینکه همه ما دست به دست هم دهیم و الزامات لازم را ایجاد کنیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه با تاکید بر اینکه 6200 معدن در اختیار داریم، گفت: در این 6200 معدن 124 هزار نفر می توانند شغل ایجاد کنند.
نعمت زاده در ادامه به اصناف کشور اشاره کرد و گفت: حدود دو میلیون و 180 هزار کسبه اصناف داریم که از اتحادیه ها برای فعالیت خود مجوز گرفته اند و 800 هزار کسبه نیز داریم که به غیر رسمی فعالیت می کنند و می توانیم بگوییم که سه میلیون کسبه در حال حاضر در کشور فعال هستند و در این تعداد 60 میلیون نفر نیروی انسانی را در بر گرفته است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه به صادرات کالاها از سال 90 تا 94 اشاره کرد و اذعان داشت: صادرات کالا از سال 90 تا 94 رو به افزایش است اما به دلیل آنکه رکود در داخل و بین المللی داشته ایم صادرات صنعتی نرخ کاهشی را نشان می دهد و در بخش صنعت از آنجایی که مسئولان به دنبال این هستند تا خام فروشی ها صورت نگیرد صادرات این بخش کمی رشد کاهشی نشان می دهد ولی به دنبال این هستیم که بخش کشاورزی را افزایش دهیم و این بخش با رشد مواجه شده است و ما تلاش کردیم که صادرات مان با توجه به تحریم هایی که با آن مواجه بودیم کاهش پیدا نکند و اگر در هزینه صادرات کاهشی می بینیم آن به دلیل این است که قیمت نفت و گاز به حداقل ممکن رسیده است.
نعمت زاده در خصوص واردات کالاها نیز گفت: واردات در جهت سیاست های کشور و بر مبنای اقتصاد مقاومتی است واردات در چند سال گذشته کاهش یافته اما اگر ما به دنبال رونق اقتصادی هستیم باید واردات آن هم در زمینه کالاهای سرمایه ای و پایه ای افزایش یابد.
وی به واردات کالاهای مصرفی اشاره کرد و گفت: کالاهای مصرفی واردات شان از مبادی های قانونی کاهش یافته و از 8 میلیارد دلار کالاهای مصرفی امروزه واردات کالاهای مصرفی به 5 میلیارد دلار رسیده است و اگر نیز شاهد هستیم کالاهای مصرفی در کشور زیاد دیده می شود این دلیلش این است که این کالاها از مبادی های غیررسمی وارد کشور می شوند.
نعمت زاده در ادامه به تسهیلات اعتبارات صنعت، معدن و تجارت اشاره کرد و گفت: 63 میلیارد تومان تسهیلات اعتباری صنعت، معدن و تجارت است که به جرات می توانم بگویم دو سوم تسهیلات مورد نیاز پرداخت شده است و بقیه تسهیلات به بخش خدمات رونق یافته است که این باید به بخش صنعت و تولید بیاید.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص فرصت ها و چالش های پیش روی صنعت، معدن و تجارت گفت: تحریم ها اثر خود را بر روی صنعت، معدن و تجارت گذاشته است و ما با تحریم ها مجبور شده ایم که از رقابت جهانی منفک شویم و در تامین تکنولوژی های جدید با مشکل مواجه شویم که دولت قبل در خصوص ارائه و تحویل صنایع و معادن به بخش خصوصی تصمیمات نادرستی گرفته است و 50 درصد این واگذاری ها تنها به خاطر رد دیون بوده است و این امر خسران بزرگی را به صنعت و معدن و تجارت وارد کرده است و تنها 12 تا 13 درصد واگذاری ها به بخبش خصوصی واقعی بوده است و بقیه واگذاری ها به عنوان رد دیون یا به نفع یا منابع دیگری انجام پذیرفته است.
نعمت زاده با اشاره به دو نرخه بودن ارز گفت: ما با دو نرخی کردن ارز به نفع واردات و به ضرر تولید ملی کار می کنیم و این مسئله ای است که از اول انقلاب با آن مواجه بودیم و تا نرخ ارز را واقعی نکنیم تولید با مشکلات عدیده مواجه خواهد شد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه به فضای نامناسب کسب و کار اشاره و بیان داشت: همه معتقدند وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت باید حلال مشکلات باشد این در حالی است که صنعت بخشی از سیاست های کشور را برعهده دارد و با بیماری اقتصادی که در کشور وجود داشته باشد نمی توانیم به درستی این بخش را فعال کنیم و بیماری اقتصادی کشورمان اثرش را بر روی صنعت، معدن و تجارت گذاشته است.
نعمت زاده در ادامه گزارش خود در صحن علنی به اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: در سال 94 وزارت صنعت، معدن و تجارت برنامه های خود را بر مبنای اقتصاد مقاومتی قرار داد و چشم انداز جدیدی را برای صنعت با توجه به این شعار تعریف کرده است و با افقی که برای خود در نظر گرفته است و همان گونه که مقام معظم رهبری نیز بارها بدان تاکید کرده است تعریف مان از صنعت این است که صنعت و معدن پیش راه اقتصاد کشور است و باید در بازارهای بین المللی ورود کرده و در تراز کشورهای نوظهور صنعتی قرار گیرد و برای اینکه بخواهیم جزو کشورهای نوظهور صنعتی باشیم باید سرمایه ما به 20 هزار دلار برسد و ارزش افزوده ما به نیم برسد این در حالی است که در ارزش افزوده ما 3 درصد هستیم.
وی گفت: ما در تلاش هستیم رشد ناخالص ملی خود را به سه و نیم درصد افزایش دهیم و با افزایش ظرفیت های واحدهای صنعتی در فولاد و صنعت در این بخش بتوانیم 25 میلیون تن تولید داشته باشیم تا بتوانیم به افق 1404 برسیم.
نعمت زاده تصریح کرد: ما هزار نوع صنعت داریم که می توانم آنها را بیان کنم اما متاسفانه در این جا وقت نیست که این میزان را نمی توانم نام ببرم.
نعمت زاده در ارتباط با ابلاغیه مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی گفت: تنها 9 مورد از ابلاغیه های مقام معظم رهبری در اقتصاد مقاومتی به صنعت، معدن و تجارت مربوط می شود و بقیه مواد به صنعت، معدن و تجارت با دیگر دستگاه ها مشترک است.
وی هدایت کلی منابع کارآفرینی، تولید صادرات محصولات دانش بنیان، محور قرار دادن رشد بهره وری در اقتصاد، استفاده از ظرفیت های یارانه ای در افزایش تولید و اشتغال، کاهش بهره وری از مصرف انرژی از جمله مواردی است که به صنعت، معدن و تجارت مربوط می شود.
نعمت زاده گفت: پولی که به عنوان یارانه ها باید به بخش صنعت، معدن و تجارت داده شود متاسفانه تمامی آن پول به صورت یارانه نقدی پرداخت می شود و این امر باعث شده تا تولید با مشکلات عدیده مواجه شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: مقام معظم رهبری همواره تاکید بر صادرات داشتند و در نامه ای که در سال 1374 به دولت وقت تقدیم فرموده اند بیان کردند که صادرات غیرنفتی می بایست نسبتش به صادرات نفتی افزایش پیدا کند و ما نیز در تلاش مان این است که صادرات غیرنفتی خود را افزایش دهیم.
نعمت زاده در ادامه به سه ساعت جلسه با مراکز علمی و اتاق بازرگانی که شب گذشته برگزار شده بود اشاره کرد و گفت: در جلسه سه ساعته شب گذشته با مسئولان بخش خصوصی و اتاق بازرگانی در خصوص نحوه حمایت از بخش خصوصی صحبت و گفتگو کردیم تا به این نتیجه برسیم که چگونه می توان از بخش خصوصی در زمینه تولید داخلی حمایت کنیم.
نعمت زاده تصریح کرد: توافق میان ایران با کشورهای 5+1 باعث شده است که تعامل کشورمان با کشورهای جهان بهبود یابد و از آنجایی که نزدیک به یک سال است که مذاکرات خود را با دیگر کشورها انجام داده ایم اکثر کشورها از ایران حمایت کرده و بر حمایت از کشورمان تاکید داشتند و تنها جمعی از کشورهای عربی به تحریک عربستان مخالف حضور ایران در بازارهای بین المللی بوده اند این در حالی است که آمریکا و کشورهای اروپایی نسبت به حضور ایران سکوت کرده اند.
وی گفت: در پس از برجام برای اولین بار شش رئیس جمهور از اروپا، آسیا، آمریکا به ایران سفر کرده اند و 791 مقام دولتی به همراه 2045 شرکت های تولیدی به ایران سفر داشتند که ماحصل این سفرها 169 فقره تفاهم نامه دولتی و 199 تفاهم نامه قراردادی میان ایران و کشورها به امضا رسیده است.
وی گفت: 12 طرح صنعتی به مبلغ 500 میلیون دلار در جهت جذب سرمایه گذار خارجی تصویب شده و برخی از این طرح ها شروع به فعالیت کرده اند.
وی در ادامه به ضعیف بودن روابط ایران با کشورهای اسکاندیناوی اشاره کرد و گفت: پس از برجام روابط ایران با کشورهایی که رابطه اقتصادی ضعیفی داشت رابطه اقتصادی شان بهبود یافته و در حال حاضر با آن کشورها مراودات اقتصادی دارند.
نعمت زاده در ادامه به اهداف وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر 7500 واحد صنعتی در کشور داریم که ما باید این 7500 را به 10 هزار برسانیم و با رساندن به این میزان می توانیم اشتغال زایی برای جوانان ایجاد کنیم.
وی تصریح کرد: اولویت ما باید تولید باشد و تا زمانی که ما و شما نماینده ها با یکدیگر همکاری نکنیم و دغدغه مان تولید نباشد تولید کشور رونق نخواهد یافت و برای بالا بردن تولید باید از سرمایه گذار و بخش خصوصی حمایت کرد اما این در حالی است که امروز در خراسان صنعتگری که هزار کارگر دارد امروز از سوی دادگاه به چهار سال زندان محکوم شده است و ما برای حمایت از این صنعتگر فردی را به خراسان فرستاده ایم تا پا در میانی کند تا این فرد از زندان آزاد شود و بر سر کار خود حاضر شود تا مبادا هزار کارگر این صنعتگر از کار بیکار شوند ما همواره به دنبال حمایت از صنعتگر و بخش خصوصی و سرمایه گذار هستیم.
لاریجانی که ریاست جلسه علنی امروز مجلس را برعهده داشت خطاب به نعمت زاده در صحن علنی گفت: گزارشی که شما ارائه کردید بسیار گزارش کامل و جامعی است اما آیا حس تان نیز به شما می گوید که می توانید این اقدامات را انجام دهید یا خیر؟
نعمت زاده در پاسخ به لاریجانی گفت: ما می دانیم مشکل داریم و مشکل هم داریم و در شورای پول و اعتبار که من عضو این شورا هستم و دو نفر از نمایندگان شما نیز عضو این شورا هستند باید تصمیمات درستی گرفته شود.
لاریجانی بار دیگر نعمت زاده را خطاب قرار داد و گفت: تا چه اندازه شما مطمئن هستید که الزاماتی که در گزارش ارائه کرده اید در سایه دولت حل شدنی است که نعمت زاده بار دیگر در پاسخ به لاریجانی گفت: نمایندگان مجلس باید لوایح را تصویب کنند و از تصویب طرح ها اجتناب کنند چرا که تصویب طرح ها باعث می شود کار صنعت و معدن مشکل و قوانین جدیدی که در خصوص طرح ها تصویب می شود برای صنعت و معدن دست و پا گیر خواهد بود و باعث می شود تا اقدامات و برنامه ها با کندی انجام شود.
وی گفت: برای پیشبرد اهداف منابع لازم برای تولید نیز در نظر گرفته شود و در این خصوص باید که برخی از قوانین اصلاح شود. نمایندگان قانون تجارت که 1500 ماده دارد را اصلاح کردند اما در خصوص مالیات قانونی نوشته نشده است و نمایندگان در ارائه طرح ها نظرات خود را مطرح می کنند اما بهتر است که با مشورت با ما و دولت از ما بخواهند که ما به صورت لایحه رفع ایرادات آنها را مطرح کنیم تا کارها ادامه یابد.