گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، «جهاننیوز» توقیف شد. بر اساس اخبار غیر رسمی در جلسه شورای نظارت بر مطبوعات با وجود پروندههای متعدد، موضوع «جهاننیوز» به صورت ویژه در دستور کار قرار میگیرد. گفته میشود «علی جنتی»، «حسین انتظامی» و «ضیاء هاشمی» افراد اولیهای بودهاند که به توقیف «جهاننیوز» رای دادهاند.
کارشناسان معتقدند هم زمانی توقیف «جهاننیوز» با شکایت دولت از چندین رسانه مردمی دیگر نشان از برنامهریزی گسترده آنها برای مقابله با رسانههای منتقد دارد. مهدی محمدی، کارشناس مسائل سیاسی در این خصوص نوشت: «وب سايت جهان نيوز توسط اعتداليون حذف شد، به عقيده من؛ نه به دليل حرف هايي كه زده، بلكه به دليل آنچه بو برده بودند ممكن است در آينده بگويد. جهان نيوز قبلا گوشه هايي از پرده اي را بالا زده بود كه كنار رفتن كامل آن بزرگترين هراس "ميانه روهاي بي كفايت" ايراني است.»
اصحاب رسانه در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو به بررسی دلایل موج جدید برخورد دولت با رسانههای منتقد میپردازند و از پشتپردههای توقیف «جهاننیوز» میگویند.
دولت با دشمنان مذاکره میکند اما دهان منتقدان را میبندد
خلفیزاده، سردبیر پایگاه خبری «جهاننیوز» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو درباره توقیف این پایگاه گفت: در نامهای که از طرف هیئت نظارت بر مطبوعات برای ما ارسال شده است این هیئت جلسهای اختصاصی برای رسیدگی به گزارش تخلفات «جهاننیوز» داشته است. صرفاً با اعلام این مطلب و با استناد به بند 11 ماده 6 قانون مطبوعات و همچنین تبصره ذیل ماده 12 این قانون دستور توقیف «جهاننیوز» و عدم انتشار خبر در سایت را اعلام کردند.
وی افزود: جزئیات بیشتری تا کنون به ما اعلام نشده است. پرونده طبق قانون باید به دادسرا برود و ما آنجا تفهیم اتهام شویم.
خلفیزاده درباره گمانهزنی رسانهها درباره دلیل توقیف این سایت گفت: هیچ خبر رسمی یا غیر رسمی درباره دلیل این توقیف هنوز اعلام نشده است و اینها خبرسازیهای رسانههای اصلاحطلب است.
وی اظهار داشت: در کار رسانه فراز و نشیب زیاد است و همیشه رسانهها با شکایت و مواردی از این دست مواجه هستند. مسئلهای که الآن وجود دارد این است که در شرایط حاضر با بهانه و بیبهانه دارند در برابر رسانههای منتقد سنگاندازی میکنند. مدیران رسانههای منتقد دیگر هم با چنین مسائلی مواجه هستند.
سردبیر «جهاننیوز» اظهار داشت: دولت بر خلاف سال اول که شکایتهایش را از رسانهها پس گرفت، بنا دارد در سال آخر کار خود شکایتهای متعددی از رسانههای منتقد انجام دهد. این موضوع کاملاً با شعار شنیدن صدای مخالف و انتقادپذیری در تعارض است. دولت با دشمنان کشور به مذاکره مینشیند اما حاضر نیست با منتقدان دلسوزی که برای اصلاح مسیر دولت حرفهایی دارند بنشینند و صحبت کنند.
خلفیزاده در پایان گفت: بالآخره شکایت هم یک راهی است. ما در این مسیر سربلند بودهایم. در دولت قبل هم آقایان رحیمی، مشایی، بقایی، مرتضوی از ما شکایت کردند و در همه موارد تبرئه شدیم. در این دولت هم رسانههای منتقد از بیشتر اتهامات تبرئه خواهد شد و در نهایت این دولت است که در برابر افکار عمومی متهم خواهد شد که به شعارهایش عمل نمیکند.
توقیف «جهاننیوز» به خاطر ناتوانی دولت در پاسخگویی است/ میخواهند کسی نقد نکند!
سید یاسر جبرائیلی در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو درباره توقیف سایت خبری «جهاننیوز» گفت: جریان انقلابی که «جهان نیوز» هم بخشی از آن است، اعتقاد دارد که قانون باید در کشور اجرا شود. ما معتقد نیستیم اگر رسانهای کار خلاف قانونی انجام داد، با آن برخورد نشود.
وی افزود: باید ببینیم رسانهها از قانون تخلف کردهاند یا صرفاً از دولت انتقاد میکنند. چیزی که ما در سالهای گذشته مشاهده کردهایم، دولت در حوزه نظارت بر مطبوعات دغدغه قانون را نداشته، بلکه همیشه دلواپس نقد خودش بوده است.
کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: موارد متعددی میتوان ذکر کرد که رسانههای حامی دولت قانون را نقض کردهاند اما هیچ برخوردی با آنها صورت نگرفته است. اما از این سو با کوچکترین نقدی چندین رسانه تذکر گرفته یا توقیف شدهاند.
جبرائیلی اظهار داشت: ما شاهد بودیم در راستای سیاست خارجی خاص دولت آقای روحانی، با روزنامه وطن امروز به خاطر انتقاد از سعودیها برخورد شد. دولت از خبرگزاری فارس به دلیل انتقاد از «رجب طیب اردوغان» شکایت کرد.
وی افزود: دولت میخواهد کسی نقد نکند. من شنیدم دولت بنا دارد از اشخاص حقیقی هم شکایت کنند. اتفاقی که برای جهاننیوز افتاده آغاز یک جریانی است که ریشه در 2 نکته مهم دارد. اول اینکه جریان رسانهای حامی دولت توان پاسخگویی به انتقادات مطرح شده نسبت به دولت را ندارد و این نقدها آنقدر اصولی هست که آنها توانایی اقناع افکار عمومی را ندارند.
معاون پژوهشی خبرگزاری فارس گفت: نکته دوم این است که تا پایان دوره ریاست جمهوری آقای روحانی 1 سال بیشتر باقی نمانده است. دولت کارنامه قابل قبولی در حوزه اقتصادی ندارد و محبوبیتش در حال افول است. با وجود هشدارهای دلسوزان، خوشبینی به غرب موجب شد تا در این 3 سال همه توان دولت در سیاست خارجی متمرکز شود.
جبرائیلی ادامه داد: با عملی نشدن وعدههای برجام دولت اکنون با یک ضعف کارنامه مواجه است که هرچقدر در رسانهها به آن پرداخته شود، دولت در افکار عمومی مورد سوال واقع میشود که شما چه کردید؟ من فکر میکنم دوستان در دولت نمیخواهند کسی از آنها بپرسد که چه کردهاید؟
وی در پایان اظهار داشت: هدف توقیف جهاننیوز جلوگیری از سوال پرسیدن درباره کارنامه دولت است.
سانسور و بستن رسانهها مشکل دولت را حل نمیکند
کاظم انبارلویی، سردبیر روزنامه رسالت درباره توقیف پایگاه خبری «جهاننیوز» به خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو گفت: دولت باید آستانه تحملش را بالا ببرد و نقد را با نقد پاسخ بدهد. اگر انتقادی از دولت میشود باید پاسخ منطقی به آن داده شود. با بستن رسانهها مشکل دولت حل نمیشود.
وی افزود: دولت به نقطهای رسیده که میبیند وعدههایی که به مردم داده عملی نشده است و متأسفانه در واکنش به این مسئله به سانسور روی آورده است.
دولت پایگاه اجتماعی قابل قبولی ندارد/ چرا دلیل توقیف «جهاننیوز» را اعلام نمیکنند؟
عبدالله گنجی، مدیر مسئول روزنامه جوان در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو درباره توقیف پایگاه خبری «جهاننیوز» گفت: توقیف «جهاننیوز»، پس از توقیف «9 دی» و در شرایطی که شکایت از روزنامههای «جوان» و «کیهان» هم در جریان است، بیشتر از همه به ضرر دولت است. این اقدامات بر خلاف شعارهای روشنفکرانه و پرستیژ آزادیخواهانه آنها است.
وی افزود: اینکه دولت با وجود درخواست گسترده فعالان رسانهای دلیل توقیف «جهاننیوز» را اعلام نمیکند نشاندهنده این است که دستش در این زمینه خالی است. اگر رسانهای مجرم است باید جرمش اعلام شود تا افکار عمومی قانع شوند.
گنجی در ادامه اظهار داشت: دولت از پایگاه اجتماعی قابل قبولی برخوردار نیست و ادامه حیاتش را در ایجاد دو قطبیهای سیاسی فرهنگی دنبال میکند. این راهبردی است که همیشه مورد نظر برخی افراد در دولت بوده که در نتیجه آن در این دو، سه سال قطببندیهایی علیه نیروهای انقلابی در دولت شکل گرفته و این ماجرا هم در همین راستا قرار دارد.
ما قبلمون جنگ بوده بعدمونم جنگ بوده