عبدالمجید شیخی، اقتصاددان در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو درباره رسیدن حجم نقدینگی به رقم بیسابقه هزار هزار میلیاد تومان، همزمان با ادامه رکود گفت: ادعا میشد که تورم را با کنترل حجم نقدینگی، کاهش دادهاند. این یک نشانی غلطی بود که رسانهای شد در حالی که این موضوع ارتباطی با هم ندارند.
وی افزود: میبینیم که نقدینگی با سرعت در حال افزایش است اما بنا به ادعای دولت تورم کاهش پیدا کرده. این با اصول اقتصاد جور در نمیآید. مسئولان در این مورد لب فرو بستهاند و هیچ توضیحی نمیدهند و سخنانشان دچار دور باطل شده است.
این اقتصاددان کشورمان ادامه داد: تولیدکنندگان همیشه مینالند که ما با کمبود نقدینگی برای پیشبرد فعالیتهایمان مواجه هستیم. پس این حجم نقدینگی کجا رفته است؟ این پولها از کانال دولت تزریق شده به بخش دلالی، واردات و بازرگانی. عملا فعالیتهای دلالی و بخش مجازی اقتصاد رونق پیدا کرده است.
شیخی در توضیح دلیل حرکت نقدینگی به سمت فعالیتهای دلالی اظهار داشت: این بخش یک حالت سیال دارد. مالیات نمیدهد. کنترل نمیشود و عملاً به یک ایالت خودمختار در اقتصاد ایران تبدیل شده است.
وی افزود: خود دولت هم در این مدت بخش دلالی را تشویق کرده است. مسکن، یک بخش پیشران در اقتصاد بود، دولت تعطیلش کرد. دولت بخش معدن و صنعت را با اجازه دادن به جولان نظام بانکی از رونق انداخت.
نویسنده کتاب توسعه و برنامهریزی در ادامه عنوان کرد: بانکها با توجه به اینکه یک طعمه بزرگ در بخش بازرگانی وجود دارد، بانکها هم دلال شدهاند و دنبال سودهای آنی هستند. یک دلال میآید با بانک مذاکره میکند، وام میگیرد و با یک محموله وارداتی اصل و سود پول بانک را در مدت زمان کوتاهی پس میدهد. با این شرایط منابع بانکها به سمت تولید نمیرود.
شیخی افزود: با این وضعیت بخش تولید کاملاً راکد مانده است. وقتی هیچ معاملهای رخ ندهد عملا هیچ افزایش قیمتی هم رخ نخواهد داد. اینکه ما رشد قیمتی نمیبینیم به خاطر رکود است. شما میبینید در بخش کالاهای ضروری ما رشد قیمت داریم.
وی اضافه کرد: سبد مصرفی خانوادههای مستضعف با خانوادههای ثروتمند متفاوت است. عمده مصارف خانوادههای مستضعف کالاهای اساسی است. عملاً اقشار محروم هستند که دارند افزایش قیمتها را حس میکنند. دولتیها هم در جایگاه مترفین و مرفهین بیدرد هستند. خودشان ثروتهای میلیاردی دارند و در کاخهای شیشهای نشستهاند و میگویند ما قیمتها را کاهش دادیم! دروغ است! چند کالای اساسی را نام ببرند که نرخ رشد قیمتش کاهش داشته است.
شیخی در توضیح دلایل کاهش نرخ تورم گفت: این کاهش تأثیری بر سفره مردم نداشته است. فروش کالاهای مصرفی به خاطر رکود کاهش یافته در نتیجه مطرح میشود که تورم کاهش داشته است اما کالاهای اساسی زندگی مردم با افزایش قیمت مواجه است.
فارق التحصیل اقتصاد دانشگاه علامه اضافه کرد: بی برنامهگی دولت در واردات و ورود کالاهای قاچاق به و کاهش قدرت خرید مردم، اجازه افزایش قیمتها را نمیدهد. کاهش نرخ تورم به دلیل اقدامات دولت نیست. اگر دولت میتوانست اقتصاد را کنترل کند قیمت کالاهای اساسی را کاهش میداد.