گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو؛ «به اندازه رسانههای حامی دولت، حضور رسانه منتقد منصف هم ضروری و مفید است.» روحانی شنبه در جمع اصحاب رسانه گفت. جلسهای که هیچکدام از سخنرانانش از رسانههای منتقد دولت نبودند! آقای رئیس جمهور در شرایطی ادعای استقبال از رسانههای منتقد را دارد که همکارانش در هفتههای اخیر هرآنچه در توان داشتند برای ضربه زدن به این رسانهها به کار بستند. ماجرای موج جدید برخورد دولت با رسانههای منتقد چیست؟ جهاننیوز قربانی چه شد؟ بستن دهان منتقدان مشکلات دولت را حل میکند؟
از قطع یارانه تا سانسور!
«خداوندا، به تو پناه میبرم از استبداد رأی، عجله در تصمیم و بستن دهان رقیبان و منتقدان.» روحانی میگفت! 3 سال پیش وقتی که تازه رئیسجمهور شده بود. البته دیری نپایید که او و دولتمردانش تنها راه مقابله با رقیبان و منتقدان را در بستن دهانشان دیدند. آنهایی که میشد با ضرب و زور و شکایت و شکایت کشی، آنهایی هم که نمیشد با برچسب و قطع کردن یارانه!
دولت یازدهم از ابتدا با رسانهها درگیر بود. اولین اقدام عملی دولت علیه منتقدان جریان یارانه رسانهها بود. قاعده قانونهای عجیب و غریب معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد برای تخصیص یارانه به رسانهها اعتراضات فراوانی را در پی داشت. موضوعی که حسام الدین آشنا، مشاور فرهنگی رئیس جمهور، در جریان اعتراضات رسانههای منتقد دولت در نمایشگاه مطبوعات به آن پرداخت و حقیقت ماجرا را فاش کرد. آشنا گفت: «آنچه که واقعیت دارد این است که یک رابطه مستقیم و مشخصی بین کاهش یارانه دریافتی توسط بعضی رسانه ها و میزان انتقادشان به سیاست های دولت وجود دارد؛ لذا هر چه که میزان انتقاد به سیاست های دولت بیشتر باشد یارانه آن رسانه کاهش می یابد.»
موسوی، دبیرکل انجمن روزنامهنگاران مسلمان درباره مشکلات صنفی اهالی رسانه و عملکرد دولت در این حوزه معتقد است: «امروز حتی اندک پوششهای حمایتی از خبرنگاران هم وجود ندارد و ما در مساله بیمهها و نحوه پرداخت یارانهها این را مشاهده میکنیم و معتقدیم که وزارت ارشاد و دولت هیچ قدم اساسی برای بهبود معیشت خبرنگاران برنداشته است. من در این حوزه نمره خوبی به دولت و وزارت ارشاد نمیدهم.»
از سوی دیگر با انتخاب معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد به عنوان نماینده رسانهها در هیئت نظارت بر مطبوعات وزن اعضای دولتی این هیئت را بالا برد. هیئتی که با این ترکیب در عمل به یک نهاد دولتی تبدیل شده تا تخلفات رسانههای حامی را زیر سبیلی رد کند و هرجا هم که نیاز بود پتکی بر سر منتقدان باشد. توهین روزنامه آرمان به شهدای غواص، اهانت روزنامه قانون به عزاداران حسینی و مقایسه دلاورمردان سپاه ایران با داعشیها و توهینهای مکرر روزنامههای اصلاحطلب به مردم ایران در مناسبتهای مذهبی هیچگاه حساسیت هیئت نظارت دولتی را بر نیانگیخت! اما کوچکترین انتقاد از دولت سریع با شکایت، تذکر و توبیخ همراه است.
دولت از جان منتقدان چه میخواهد؟
«جهاننیوز» و «9 دی» توقیف شدند. «کیهان»، «جوان»، «وطن امروز»، «رمز عبور»، «دانشجو»، «یالثرات» بخشی از رسانههایی هستند که این روزها با شکایت دولتیها دادگاهی شدهاند. اینها بخشی از همان رسانههای منتقدی هستند که آقای روحانی وجودشان را ضروری میداند.
حال این روزهای دولت خوب نیست. آمارهای بد اقتصادی، اجرایی نشدن وعدههای برجامی، رسوایی حقوقهای نجومی همه و همه موجب شده تا دولت شدیداً نگران محبوبیتش باشد. فقط یک سال تا انتخابات 96 باقی مانده است و روحانی کارنامه قابل قبولی برای رأی آوردن ندارد. به نظر میرسد تیم رسانهای دولت تصمیم گرفته با ترساندن رسانههای منتقد جریان انتشار اخبار از واقعیتهای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را مهندسی کند.
یاسر جبرائیلی در تحلیل موج جدید قلع و قمع رسانههای منتقد میگوید: «جریان رسانهای حامی دولت توان پاسخگویی به انتقادات مطرح شده نسبت به دولت را ندارد و این نقدها آنقدر اصولی هست که آنها توانایی اقناع افکار عمومی را ندارند.»
بستن رسانهها و سانسور همیشه آخرین راه است. فقط آنهایی که به آخر خط رسیدهاند بر رسانهها تیغ میکشند. روشی که کارشناسان معتقدند این روزها دیگر فایدهای برای دولت ندارد. انبارلویی معتقد است: «اگر انتقادی از دولت میشود باید پاسخ منطقی به آن داده شود. با بستن رسانهها مشکل دولت حل نمیشود.»
ماجرای «جهان»
دادگاه «جهاننیوز» این هفته برگزار میشود. هنوز اعلام نشده دلیل توقیف این پایگاه خبری چیست. برخی معتقدند مشکل جهان این بود که اسرار هویدا میکرد. مهدی محمدی مینویسد: « جهان نيوز قبلا گوشههايي از پردهاي را بالا زده بود كه كنار رفتن كامل آن بزرگترين هراس "ميانه روهاي بي كفايت" ايراني است. ماجرا به روايت اجمالي داستاني مربوط است كه نشان ميداد برجام اگر براي مردم آب نداشته براي عدهاي نان داشته است.»
اصلاحطلبان هم که روزی شعار زندهباد مخالف من سر میدادند، این روزها برای تعطیلی جهاننیوز جشن گرفتهاند. روزنامههای این جریان، هم زمان با ادعای «کم مخاطب» بودن این پایگاه خبری، خبر توقیفش را تیتر یک روزنامههایشان کردند تا خودشان مهر تأییدی بر تأثیرگذاری جهان زده باشند.
به گفته سردبیر «جهاننیوز» این هفته احتمالا دادگاه رسیدگی به پرونده این پایگاه خبری برگزار خواهد شد. بسیاری از فعالان رسانهای معتقدند جهان تبرئه خواهد شد. خلفیزاده میگوید: « بالآخره شکایت هم یک راهی است. ما در این مسیر سربلند بودهایم. در دولت قبل هم آقایان رحیمی، مشایی، بقایی، مرتضوی از ما شکایت کردند و در همه موارد تبرئه شدیم. در این دولت هم رسانههای منتقد از بیشتر اتهامات تبرئه خواهند شد و در نهایت این دولت است که در برابر افکار عمومی متهم میشود که به شعارهایش عمل نمیکند.»