کد خبر:۵۲۱۵۶۱
گزارش/

ماجرای سیاسی کردن «ماه عسل» چیست؟/ در ستایش مردمی بودن!

«ماه عسل» سرگذشت آدم‌های دردکشیده‌ای است که در فراز و فرود روزگار گلیم‌شان را از آب بیرون کشیده‌اند. قصه‌هایی که به رغم تفاوت‌های‌ بسیارشان پایان مشترکی دارند؛ یک‌جور شادی ناگهانی، پاداشی الهی، یا شاید معجزه.

گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ «ماه عسل» یک برنامه زنده تلویزیونی است با سوژه‌های مردمی. برنامه‌ای گفت‌و‌گو محور درباره آدم‌هایی که شناخته‌شده نیستند. کسی عکس‌شان را روی دیوار اتاقش نزده. احتمالاً دایره آدم‌هایی که آنها را می‌شناسند از دوستان و آشنایان‌شان فراتر نمی‌رود. آنها نه فوتبالیست هستند، نه بازیگر، نه مجری، نه چهره‌ای سیاسی. تا پیش از این هم جایی در رسانه «ملی» نداشته‌اند. سهم‌شان از صدا و سیما اگر شانس می‌آوردند چند ثانیه حضور اتفاقی بوده. لابد در یک راهپیمایی یا گزارش کلیشه‌ای خبرنگاری. در حد اینکه 22 بهمن امسال چطور بود؟ یا دربی امسال را استقلال می‌برد یا پرسپولیس؟ در این ساختار برنامه‌سازیِ بی‌اعتنا به مردم «ماه عسل» علیخانی ارج بیشتری دارد. غنیمتی است که ماه رمضان سال 86 پا گرفت و هنوز زنده است و برقرار. خوشبختانه اقبال مردم به «ماه عسل» مدیران تلویزیون را به ادامه ساخت آن قانع کرده. اما چرا مردم برنامه احسان علیخانی را دوست دارند؟

 

مخاطبان در «ماه عسل» آدم‌هایی مثل خودشان را می‌بینند و از این تماشا حس خوبی دارند؛ دیدن آدم‌هایی که اساسش روایت رنج و اندوه و تلخی آدم‌های عادی است. روایت عشق‌های بدون وصال و بغض‌های فروخورده. سرگذشت آدم‌های دردکشیده‌ای که در فراز و فرود روزگار گلیم‌شان را از آب بیرون کشیده‌اند. قصه‌هایی که به رغم تفاوت‌های‌ بسیارشان پایان مشترکی دارند؛ یک‌جور شادی ناگهانی، پاداشی الهی، یا شاید معجزه. پشت اندوه سوژه‌های «ماه عسل» زندگی ادامه دارد.

 

 

جامعه‌شناس‌ها می‌گویند در شهرها روابط پیچیده می‌شوند و عقلانیت و حسابگری جای عواطف انسانی و مهرورزی را می‌گیرد. اما این ظاهر ماجرا است. مخاطبان «ماه عسل» با قهرمان‌های قصه‌های علیخانی همذات‌پنداری می‌کنند. برایشان دل می‌سوزانند و وقتی می‌بینند به جایی رسیده‌اند با تمام وجود شاد می‌شوند. دوست دارند برای آنها کاری بکنند. انگار که خودشان را جای آنها می‌بینند. یک‌جور ناخودآگاه جمعی مشترک. جوانمردی فراموش‌شده. مردانگی به انزوا رفته. «ماه عسل» نوعی یادآوری و به خاطر آوردن جنبه‌های انسانی آدم‌ها است. بعضی‌ها می‌گویند علیخانی دارد با احساسات‌گرایی و سانتی‌مانتالیزم مخاطبش را فریب می‌دهد. شاید این‌طور باشد، اما امکان استمرار موفقیت برای چنین برنامه‌ای محدود است. دست علیخانی بعد از یکی، دو سال برای مخاطب رو می‌شود و لو می‌رود. پس ماجرا این‌قدر هم ساده نیست. بسیاری از واکنش‌های مردم به سرگذشت آدم‌های «ماه عسل» تا ماه‌ها بعد از آن هم ادامه دارد. در یکی از برنامه‌ها زن و شوهری که پسر بیمارِ یتیمی را به فرزندی قبول کرده‌اند، قصه‌شان را تعریف می‌کنند. بعدتر آن خانم به علیخانی می‌گوید: «بعد از حضور در برنامه شما، چون تنها مشکلمان مسکن بود، مسکن مهر پردیس و همچنین 3 سفر حج به ما تعلق گرفت. همه در کوچه و محل ما را به نام پدر و مادر میلادِ ماه عسل می‌شناسند».

 

فرم «ماه عسل» فارغ از پیچید‌گی‌های بیهوده برنامه‌های تلویزیونی ساده و به اندازه است؛ گفت‌و‌گوی علیخانی با مهمان برنامه برای شنیدن قصه او. حتی می‌توان گفت «ماه عسل» یک‌جور تک‌گویی است؛ مونولوگی یک‌نفره که گاهی علیخانی برای زدودن حشو و زوائد آن وارد می‌شود و با سوالاتش روایت مهمان برنامه را مدیریت می‌کند. در واقع خود علیخانی هم بیش از آنکه مجری برنامه باشد، مثل مخاطبانش شنونده است. تراژدی قصه‌های مهمانان «ماه عسل» به خودی خود جذاب است، پس هر چیز اضافه‌ای که خللی در شنیدن آن قصه‌ها ایجاد می‌کند باید حذف شود. در «ماه عسل» اصالت با قصه و درام آدم‌هاست نه چیز دیگری.

 

 

جدای از تعریف‌ها و تمجیدها بازار نقد «ماه عسل» در شبکه‌های مجازی داغ است. بعضی‌ها می‌گویند علیخانی دارد با برنامه‌اش از مسئولان سلب وظیفه می‌کند و می‌کوشد مشکلات اجتماعی را به جای مسئولان گردن خود مردم بیندازد. می‌گویند «ماه عسل» این‌طور وانمود می‌کند که اگر کسی به جایی رسیده به خاطر خودش بوده، پس مسئول بدبختی‌هایش هم خودش هست. اما این جور نقدها مثل این است که بگویید عادل فردوسی‌پور با جدل‌های تند فوتبالی‌اش باعث به انزوا کشاندن نقدهای سیاسی می‌شود، یا رامبد جوان با خنداندن مردم باعث فراموش مشکلات سیاسی، اقتصادی و کم‌کاری‌های مسئولان می‌شود. همان‌طور که در یک برنامه آشپزی نباید از فوتبال و کشتی حرف زد، توقع شنیدن نقد‌های سیاسی، اقتصادی در «ماه عسل» یا «نود» و «خندوانه» انتظاری نابه‌جا است. برنامه‌ها و افراد را باید با ادعاهایشان سنجید. «ماه عسل» دعوی یک برنامه «مردمی» را دارد. باید دید چقدر توانسته این ایده‌اش را عملیاتی کند. مثلاً می‌توان از علیخانی پرسید آیا دکور پر زرق و برق «ماه عسل» مهمانان برنامه‌اش را مرعوب نمی‌کند؟ آیا ظاهر شیک و اتوکشیده و شق و رق و متفاوت او باعث دوری و انزوای مهمانان ساده و معمولی برنامه نمی‌شود؟ با اینکه علیخانی می‌کوشد با ایجاد فضای صمیمی و همدلانه خودش را به مهمانانش نزدیک کند، اما میزانسن برنامه، ناخواسته، منجر به این فاصله‌گذاری می‌شود که مخاطب هم آن را پس می‌زند.

 

 

قوام و بقای «ماه عسل» به سوژه‌های بکر مردمی‌اش است و با آیتم‌های دیگر نمی‌توان جور آن را کشید. مردم «ماه عسل» را می‌بینند تا با شنیدن روایت‌های پر سوز و گداز و غم‌انگیزش متأثر شوند. به اضافه اینکه دیدن آن در ماه رمضان ‌همحسی عاطفی مخاطبان را تشدید می‌کند. کاش علیخانی به سادگی و صمیمیت «ماه عسل» وفادار باشد. ساده بودن لزوماً به معنای سطحی شدن و ابتذال نیست. سادگی واقعی یعنی رسیدن به وضعیتی ناب در هر چیز. فارغ از پیچیدگی‌های ادایی و تفاخر روشنفکری. کاش علیخانی از این ساده بودن «ماه عسل» خجالت نکشد و پای پیمان خود با مخاطبانش بماند. کاش «ماه عسل» مردمی بماند.

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
sajad
Iran (Islamic Republic of)
۰۹ تير ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۵
سلام.
من حوصله خوندن متن رو ندارم فقط یه چیز بگم من و خانواده قشنگ میشین نگاه این برنامه میکنیم، من میگم کارش درسته و چون یه عده بلد نیستن کار هم پای این برنامه بسازند دارن غیر منصفانه نقدش میکنند.


ماه عسل دوست داریم
18
40
چه فرقی میکنه
۱۰ تير ۱۳۹۵ - ۰۴:۲۲
اساس بدبختی ما همینه
همین یه طرفه به قاضی رفتن
همین احساسی عمل کردن بیخودی
و بقیه مسائل و حقـــــــــــــــــــــایق رو به بهانه هایی مثل حوصله ندارمو حسش نیستو .... نادیده میگیریم
بهتره که با چشم باز توی دنیا زندگی کرد
توی دنیایی که یه آدم کشی مثل اسرائیل رئیس حقوق بشر سازمان ملل میشه
هعععععععععععععععععععععععی خــــــــــــــــــــــــــــــــــدااااااااااااااااااااااااا...
ه.مغاری
۱۲ تير ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۸
اصلا برنامه ی ایشون خوب،ولی کاش جا برای کسای دیگه هم که خوب کار میکردن و مردم هم طرفدارشون بودن بود،و به تهمت ناروا از رسانه دورشون نمیکردن...امسال فرزاد جمشیدی که جرمش حضور توی برنامه ی انتخاباتی احمدی نژاد بود،و همین کافی بود تا چشم دیدنشو نداشته باشن و بدترین تهمت ها رو نثارش کنن و افکار عمومی رو آلوده کنن...که همین آقای علیخانی به کنایه میگفتن که( تو تلویزیون امامزاده درست میکنن،) که برنامه ی خودشون اکثرا جز مجلس عزا و حس ترحم مایه ای نداره... و از طرفی افرادی مثل رشید پور که به گفته ی خودش قرار بود کلاهش هم بیفته اینجا ایران نیاد بر میگرده تلویزیون و بهش برنامه میدن...کاش جا برای همه بود....کاش..
ناشناس
۱۳ تير ۱۳۹۵ - ۱۶:۲۹
با خانم یا اقای مغاری موافقم ...اتفاقا جای اقای جمشدی در برنامه سحر خالیه ..حیف ..کاش از برنامه های ادمای بی سر و ته مث رشیدپور علیخانی بزنن ...
ناشناس
United States of America
۰۹ تير ۱۳۹۵ - ۱۳:۵۷
دیشب افتضاح بود
علیخانی نظرات اشتباه خودشو درباره فاجعه منا تو گوش مردم فرو میکرد
برگشته میگه اصلا عمدی نبوده،قتل نبوده... خب وقتی درباره چیزی اطلاع نداری چرا حرف میزنی
_وقتی سرباز سعودی پاشو میزاره رو گلوی زائر ایرانی که خفش کنه و میگه "ایرانیه، بذارید بمیره"
_وقتی تو بیمارستان سعودی فهمیدن مجروح ایرانیه خواستن بکشنش...
اونوقت علیخانی ........
81
3
ناشناس
۱۰ تير ۱۳۹۵ - ۰۱:۲۸
گل گفتی
ناشناس
۱۳ تير ۱۳۹۵ - ۱۶:۲۶
کلا علیخانی چیزی بارش نیست ...من ندیدم از اون سخنرانی رهبر حتی حرفی بزنه در مورد منا ..البته از واکنش قبلیش به شنیدن نام رهبر و تبریک یه کارگردان به ایشون معلومه این علیخانی ازون اپوزوسیوناس
امیر علی
Iran (Islamic Republic of)
۰۹ تير ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۳
ماه عسل و موضوعات مطرح شده در آن و میهمانان و اجرا و غیره...خوب یا ید ؟؟؟؟مهم نیست اما یه سوال همیشه فکر منو آزار میده...لحظات افطار یه زمانهای خاصی هستن که یه مسلمان می تواند و باید در اون لحظات رابطه خودش رو با معبودش وصل کنه و یا ترمیم بکنه...ولی یه سوال...این برنامه ماه عسل که بهترین وقت یه مسلمان رو در سیمای ملی به اون داده شده در این رابطه بین بنده و خدا در کجا قرار میگیره؟؟؟
37
19
م
۱۰ تير ۱۳۹۵ - ۰۲:۱۱
به نظرم در توجه به بنده های دیگر خدا، عبرت گرفتن از زندگی آدماهای جامعه‌، ضمن این که این به اصلاح رابطه و نگاه با خدا تاثیر گذاره، چرا فکر می کنیم بهترین کار فقط سر سجاده نشستنه، شنیدن داستان زندگی آدم ها و درس گرفتن از اون , و توجه به بنده های خدا کار کمی نیست البته اگه به اون منجر بشه.
ناشناس
۱۰ تير ۱۳۹۵ - ۱۸:۵۰
اگه منصفانه نقد کنیم برنامه ماه عسل نقاط قوت زیادی داره.یه برنامه متفاوت با ایده و سبکی متفاوت که ارزش های انسانی را یادآور میشود
ناشناس
۱۳ تير ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۲
واقعا جای تاسف داره تو همین لحظات صدا و سیمای یک کشور اسلامی حتی نماز اول وقتشو تعطیل میکنه فوتبال کشورهای اروپایی رو پخش میکنه واقعا یکی نیست بگه کدوم واجبتره
هانا
United Arab Emirates
۱۳ تير ۱۳۹۵ - ۱۶:۲۴
خدا رو شکر من اصلا وقتمو تلف نمیکنم و چندین ساله اصا این برنامه رو نیگا نمیکنم و خوشبختانه از پارسال رمضون شبکه تهران برنامه موقع افطاری به نام عقیق داشت با داستان جدید و عالی و جذاب که امسالم خداروشکر س 9 شبکه تهران میذاره . یه مورد دیه که حالم ازین مجری سبکه 3 بهم میخوره همونطور که شما در یه گزارشتون از کارگردان از لاک جیغ تا خدادر سایت گذاشته بودید که این مجری وقتی میبینه که اقای بافقی داره عیدو به رهبر تبریک میگه مث همه بی ادبیهای تو شخصصیتش میپره وسط صحبت کارگردان این برنامه که نمی خوای به مردم تبریک ببگی؟ که البته برای اقای بافقی هم تعجب اور بود مجری صدا سیما این قدر پررو و بی ادب باشه ..واقعا که عحیبه از ادمایی که دم از نظام و دین بزنن و این برنامه این مجری مزخرفو ببینن.منتشر شود..
9
6
بهمن زرین‌پور
Germany
۱۷ تير ۱۳۹۵ - ۱۳:۵۶
ماه عسل برنامه خوبی نیست.این برنامه مثل زهر ماریست که در گلوی جامعه مسلمان ما ریخته میشه.یکمی نگاهش به مساله قصاص رو بررسی کنید مفهمین مروج چه نوع نگاهیه که صددرصد از روی بیسوادیست.حالا میخواد مثلا یکی دو قسمت اصطلاح جدی هم بچپونه اون لابه لاش که مثلا بگه ما داریم کار درست معنوی میکنیم. خداوند صداوسیمای... ما رو به راه راست هدایت کنه.
7
2
213
۱۹ تير ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۳
چه دیدگاهی داره مگه؟ بیشتر سعی میکنه بخشش و گذشت رو رواچ بده و هیچ وقت نگفته قصاص نباید وجود می داشت. تو آیات و روایات ماهم معمولا تاکید بربخششه. خدا حقی رو به آدم میده ولی میگه اگه بگذری بهتره و اجر و پاداش داره. لطفا منطقی قضاوت کنید ، این که بنا به دللایلی از آقای علیخانی خوشتون نمیاد دلیل نمیشه که همه چی ایشون رو زیرسوال ببرین.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹ تير ۱۳۹۵ - ۰۰:۴۵
خیلی میزان خود شیفتگیش زیاد شده داره میشه مثل ستاره های پروپاگاندایی امریکایی..!! من یک بار تو مطب دکتری دیدمش کلی منشی و بیماران حاضر رو دست انداخت که حالت منزجر گونه ای نسبت بهش پیدا کردم به خودم قول دادم دیگه برنامه ای ازش نبینم البته با کلی هم از این نوچه های دورو وریش اومده بود که بیشتر شبیه بادیگارد بودن خلاصه که حیف پول بیت المال که به همچین آدمایی میدن تا این مزخرفات رو تحویل جامعه بدن..!
8
2
213
۱۹ تير ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۹
به هرحال برنامش خوبه. انسان ها ابعاد گوناگونی دارن. آیا شما در هرزمینه ای خوب یا بد هستین؟ نه؛ بعضی بخش هامون مورد پسنده و بعضی از بخشامون نه. من عقاید نابی دارم ولی به لحاظ اجتماعی شاید آدم مورد علاقه ای برای دیگران نباشم.
میم. میم
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ تير ۱۳۹۵ - ۰۱:۰۶
سلام.بنظرم بایست واقع بین بود.حقیقت اینه که ماه عسل برای بیننده عام برنامه بسیار خوبیه چون یه نوع ستون حوادث برای تلویزیونه و عموم مردم همیشه علاقمند به اینچنین موضوعاتی هستنداما چون محوربرنامه مجریه طبیعتاًخیلی زیر ذره بین میادوبایست مرقب رفتارشون باشند.آفت برنامه های مجری محورعجب و خودبزرگ بینی جناب مجریه که نمونه بارزش جناب فرزاد حسنیه که بااون همه استعدادخدادادی واسه مجری گری هربارنیومده بساطش جمع میشه و مشکلش هم پناه برخدا فقط همین غروره.اماجناب علیخانی؛ بنظرمیرسه هی که میریم جلو همچین یه نموره رفتارش توذوق میزنه واگه این باشه جداًحیفه.کی باورش میشدشیطون بعد شیش هزارسال خدمت وعبادت ازصداو سیمای الهی با اون وضع اخراج بشه؟ علیخانی! پیرشی جوون مراقب خودت باش.
3
2
ناشناس
۲۱ تير ۱۳۹۵ - ۲۳:۳۴
واقعا اون قسمت قیاس با حسنی خیلی به جا بود که البته ایشان توسط شخصی تو مایه های خودش حالگیری شد منظورم خانم نامداری و فکر کنم خدا یه چیزی تو همین مایه ها هم در حال تدارکه برای جناب علیخانی..!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۶ تير ۱۳۹۵ - ۲۲:۵۱
سلام
من که همیشه به علیخانی غبطه میخورم و دعاش میکنم.
واقعا برنامه ماه عسل عااااااااااااااااااااالیه
4
2
سپهوند
United States of America
۱۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۰۰
من نظرات رو خوندم بایستی منطقی عمل کنیم برنامه ماه عسل برنامه خوبیه چون در اون یاد آوری خدا میشه و از درد مردم حرف میزنه یعنی از معدود برنامه هایی که مردم سخنگو اون هستن اگر برنامه بد بود هرگز با اقبال عمومی رو به رو نمیشد در ضمن بقیه برنامه های وقت افطار همگی و همگی تقلیدی از ماه عسل هستند ما نباید برای اینکه از برخی افراد بدمون میاد زیرآب یه برنامه ارزشمند و مردم پسند رو بزنیم در بین برنامه های نه چندان قوی چند ساله صدا و سیما این برنامه تابه حال رشد داشته و خوب بوده و ان شالله با کمک همه بهتر هم بشه
0
0
zzz
United States of America
۱۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۰۳
آیا بهتر نیست به جای خراب کردن کاری که واقعا به بدی آنچه گفته شد نیست و همه اینو میدونیم...دلسوزانه به هم کمک کنیم و به تصحیح اشتباهات بپردازیم حیییییییفففه که ما این همه بد همو میگیم و به جای کمک به هم همو تخریب میکنیم بهتره خودمون رو جای دیگران هم بزاریم برخی از نظرات ئلقعا افراطی بودن کاش طور دیگه ای رفتار می کردیم.
0
0
پربازدیدترین آخرین اخبار