دکتر عبدالمجید شیخی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو در خصوص عملکرد مناطق آزاد گفت: هیچ نتیجهای به لحاظ عملی از مناطق آزاد در دو سه دهه گذشته ندیدهایم. مناطق آزاد دروازهای برای واردات کالاهای مصرفی شدهاند. این مناطق زمینهای برای دلال بازی و کار بازرگانی غیرضروری و سوداگری ایجاد کردهاند. مناطق آزاد بخش مجازی اقتصاد را به شدت بزرگ کرده و میخواهد تولید را تمام عیار زمین بزند.
وی در خصوص اصرار دولت بر گسترش مناطق آزاد و فرستادن لوایح متعدد به مجلس، افزود: به مجلسیها که میخواهند درباره این لایحه نظر بدهند، میخواهم از رئیس مناطق آزاد دعوت کنید و بپرسید چند درصد از کالاهای صادراتی (صادرات از طریق مناطق آزاد) تولید خود مناطق آزاد است؟ مسلماً زیر % 10 خواهد بود. چون آنجا تولیدی صورت نمیگیرد. در این مناطق عمدتاً سودجویان، پاتوق دفاتر دلالبازی ایجاد کردهاند.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: از مسئولان مناطق آزاد بخواهند گزارش بدهند که این مناطق وضع زندگی چند خانواده محروم را بهتر کرده؟ گزارش بدهند چه محدودیتی برای واردات بیرویه در مقایسه با مناطق غیرآزاد قائلند؟ فلسفه تشکیل مناطق آزاد شکلگیری یک بندر تجاری ویژه است. شما در مدت مدیریت خودتان چند درصد توانستید برای بنادر آزاد منطقه رقابت ایجاد کنید؟ چه امتیازی ایجاد کردید که شما هم رقیبی در منطقه شوید؟
شیخی اظهار داشت: ایجاد 19 قطب منطقه آزاد یک نوع خیانت به اقتصاد و تولید داخلی است. بهتر نیست به جای آن، قطبها و خوشههای صنعتی که در خدمت بخش کشاورزی هستند، با محوریت توسعه روستایی انجام بدهند؟ بهتر نیست با تکمیل زنجیره نیاز انسانی، طرحهای اشاعه و تولید مسکن را در مناطق روستایی انجام دهند تا حاشیهنشینی و بیکاری از بین برود. مهاجرت معکوس رخ بدهد. تولید افزایش یابد. یک سری امتیازات ویژه به این مناطق بدهند. مالیات را تخفیف بدهند. عوارضشان را کم کنند. آبونمان نگیرند. خدمات فنی بدهند و امتیازاتی از این دست تا در راستای تشویق برای افزایش تولید باشد.
وی در خصوص تحقق اهداف تشکیل مناطق آزاد در زمینه اشتغال و تولید، گفت: وقتی تولیدی ندارند، اشتغالی هم نیست. کسانی که در آن مناطق دکان باز کردهاند، عمدتاً افرادی از مناطق بالا شهر و شهرهای پرجمعیتاند. کار آنها تجارت و دلالی است. اگر صنایعی هم شکل گرفته صنایع بنیادی مثل تولید فولاد است. هیچ تولیدی در خصوص کالاهی مصرفی مثل کالاهای خانگی یا قطعات خودرو شکل نگرفته. به طور مثال کارخانه تولید و مونتاژ موبایل، مجبور به تعدیل نیرو شده است. نه میتواند صادر کند و نه حتی حمایت میشود تا در داخل، تولیدات خود را بفروشد!
این کارشناس اقتصادی درباره قاچاق کالا از مناطق آزاد، افزود: اسمش منطقه آزاد است ولی حتی شده چمدانی کالای قاچاق را وارد میکنند. سادهترین راه قاچاق همین است. تولید دارد از صحنه روزگار محو میشود. کارخانهها تعطیل میشوند. همگی اثرات همین قاچاق است.
وی در پایان واردات خودروهای لوکس با مزایایی از قبیل عدم پرداخت هزینههای گمرکی در مناطق آزاد را بهانهای برای کمک به ایجاد اشتغال کشورهای خارجی و گریز از هزینههای گمرکی دانست و بیان کرد: چرا خودروی داخلی را در مناطق آزاد با حذف هزینههای دولتی نمیفروشند؟ تولید داخلی رونق میگیرد و خودروساز مکلف به افزایش کیفیت کالا میشود. خیانت بار اینکه مجوز واردات خودروهای لوکس و گران قیمت مثل پورشه و خودروهای آمریکایی را هم دادهاند. چه لزومی به فروش این خودروها در مناطق آزاد است؟ باید وزیر صنعت در این خصوص استیضاح شود.