به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ نشست رسانهای حسین نوش آبادی، سخنگوی وزارت ارشاد، صبح امروز 28 تیرماه در سالن شورای فرهنگ عمومی برگزار شد.
نوشآبادی در این مراسم با بیان اینکه دولت طی هفتههای گذشته دو مصوبه درباره حوزه فرهنگ و هنر داشت گفت: نخستین آن درباره اصلاح ماده 20 آییننامه اجرایی اماکن عمومی است. تصویبنامه هیئت وزیران درخصوص اصلاح ماده 20 آییننامه اماکن عمومی موضوع تصویبنامه شماره 15818 مورخ 10 دی 63 در 13 تیرماه سال جاری تصویب و از سوی معاون اول رییس جمهور ابلاغ شد. صدور مجوز اجرای برنامههای فرهنگی، هنری از جمله اجرای صحنهای موسیقی به عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و از جهت بررسی انتظامی و ترافیکی به نیروی انتظارمی اعلام و نیروی انتظامی موظف است ظرف 10 روز نظر خود را ارائه و نظک و امنتیت محل و مراسم را بدون دخالت در مجوز و محتوای برنامه و وئیژگی مجریان تأمین کند. متقاضیان برگزاری برنامهها نیز موظفند حداقل 48 ساعت قبل از اجرای برنامه، ساعت و روز تشکیل مراسم و صرفاً مشخصات پیشنهاد کننده مراسم را با ارائه دو عدد کارت ورود به محل برگزاری به مسئولان ذیربط نیروی انتظامی اعلام کنند.
وی افزود: این مصوبه سه تبصره نیز دارد که در آن اعلام شده است که صدور مجوز برگزاری جشنوارههای فرهنگی، سنتی و هنری که براساس قوانین مربوط برعهده سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است، مشمول این ماده خواهد بود. و تبصره دیگر نیز این است که عدم ارائه پاسخ در مهلت 10 روزه توسط نیروی انتظامی به منزله فقدان مشکل است. همچنین اماکن عمومی دارای مجوز برگزاری مجالس جشن، عروسی، میهمانی و شبنشینی نیازی به اخذ اجازه دیگری از نیروی انتظامی ندارد.
نوشآبادی یادآور شد: همچنین معاون اول رئیس جمهور، آییننامه اجرایی ماده (68) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران را که به تصویب هیئت وزیران رسیده، برای اجرا ابلاغ کرد. در این آییننامه مشخص شده که هنرمند کیست، هنرمند ایثارگر چه کسی است و هنرمند فعال ایثارگر به چه کسانی اطلاق میشود. در این آییننامه ذکر شده که کسی که در یکی از حوزههای موسیقی، نمایش، شعر، ادبیات داستانی، سینما، رادیو و تلویزیون، معماری، هنرهای سنتی، آیینی، تجسمی و خوشنویسی به خلق آثاری اشتغال داشته یا دارد، هنرمند خوانده میشود. همچنین تبصرهای نیز قید شده که مرجع تعیین هنرمند، شورای ارزشیابی هنرمندان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. همچنین به هنرمندی که به موجب قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران، هنرمند ایثارگر اطلاق میشودو هنرمندی که مشمول قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران نیست، ولی به خلق یک یا چند اثر هنری به منظور در زمینه ترویج ایثار و شهادت میپرداز، هنرمند فعال گفته میشود.
به گفته وی، همچنین دستگاههای اجرایی متولی امور فرهنگی نیز وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت ورزش و جوانان، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سازمان تبلیغات اسلامی، شهرداریها، سازمان بسیج مستضعفین و بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس قید شدهاند. معاون اول رئیسجمهور، اسحاق جهانگیری، این مصوبه را برای اجرا به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت ورزش و جوانان، وزارت کشور، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و بنیاد شهید و امور ایثارگران ابلاغ کرده است.
بخش دوم این نشست به پرسشهای خبرنگاران اختصاص داشت. نوش آبادی در ابتدای این نشست با اشاره به هنرمندانی مانند کیارستمی و موضع ارشاد در رابطه با این دست از هنرمندان، گفت: این هنرمند خدمات قابل توجهی در عرصه سینما داشته و بنیانگذار سبک نوینی از سینما در ایران بود. سینمای معناگرایی که به انسان میپردازد. ارشاد به عنوان متولی امور فرهنگی و امور هنرمندان تلاش خود را برای تجلیل از این هنرمند داشت. در حال حاضر کمیسیون ویژهای با حضور سازمان سینمایی تشکیل شده تا احتمال قصور خدمات پزشکی با حضور خانواده وی و سازمان نظام پزشکی تشکیل شده تا بسیاری از شبهات در این زمینه روشن شود. تا الان چیز روشنی اعلام نشده است.
وی درباره تذکر رهبر انقلاب درباره ولنگاری فرهنگی و عرضه کتابهای مسموم، گفت: ولنگاری فقط محدود به حوزه فرهنگ کشور نمیشود بلکه مشمول همه بخشها و نهادهای دولتی و عمومی هم می شود بسیاری از موسسات و مجامع و موسسات و کانونها نهادها باید مراقبت کنند.
وی ادامه داد: توصیه رهبر انقلاب در مورد همه دستگاههاست و ما هم در حوزه خودمان قطعا پاسخگوییم، هم مراقبت میکنیم تا به دلیل کمکاری آسیب نبینیم این مراقبت همیشه بوده است اما پس از تصمیم مکرر ایشان برای توجه حوزه فرهنگ ما نسبت به تولید محصولات دقت را بالا ببریم. شورای ممیزی ما تقویت شدند و انجابی که لازم بود بخشهای نظارتی را تقویت کردیم.
سخنگوی ارشاد گفت: در اجرا هم اگر بی دقتی و سهل انگاری باشد برخورد میشود ما اجازه ورود محصولات مسموم در فضای جامعه را نمیدهیم چرا که به بنیانهای فکری دینی معنوی و خانواده لطمه میزند پس مراقبت خواهیم کرد. اجازه نمیدهیم افرادی برای رسیدن به منافع خود از فضای فرهنگی سواستفاده کنند.
نوشآبادی در عین حال گفت: اگر مجوزی به اثری مثلاً یک کتاب داده شده و بعداً مشخص شده که کتاب اشکال دارد، قطعاً بازبینی میشود و چنانچه مشخص شود که در بررسی و نظارت بر کتاب، در بعضی موارد بیدقتیهایی صورت گرفته، اثر اصلاح میشود و حتی ممکن است منجر به لغو مجوزش شود کما اینکه این اتفاق پیش از این هم صورت گرفته است.
نوش آبادی درباره اکران رستاخیز و حل مشکلاتش، گفت: موضع ارشاد در این باره تغییر نکرده است و اگر موضع تهیه کننده و فیلمساز تغییری نکرده باشد، بن بست همچنان باقی است. فقها اشکالاتی را مطرح کردند و وزیر نیز نسبت به این موضوع اصلاح را گفته است. کمیتهای جهت این امر تشکیل شده تا برای برون رفت چارهای اندیشیده شود و چرایی حل نشدن را این کمیته باید پاسخ دهد.
وی درباره چرایی افزایش قیمت قرآن در ماه های اخیر گفت: قیمتها براساس قیمت تمام شده از سوی ناشران تعیین میشود و ارشاد در این زمینه نقشی ندارد.
سخنگوی وزارت ارشاد درباره مصوبه جدید دولت در امر اجرای کنسرتها و اعطای مجوز از سوی نیروی انتظامی و اصلاح آیین نامه در این زمینه، گفت: این آیین نامه اجرایی است و همه ملزم به اجرای آن هستیم. این آیین نامه از طریق وزارت کشور به نیروی انتظامی ابلاغ شده و 10 روز فرصت نیز برای مخالفت از سوی نیروی انتظامی در این رابطه گذاشته شده است. براساس این مصوبه نقش نیروی انتظامی مربوط به امور انتظامی و ترافیکی است نه محتوایی و اعطای مجوز ارشاد در این رابطه مقابل نیروی انتظامی قراد نگرفته و در زمینه لغو کنسرتها نیز نقش نیروی انتظامی اندک بود.
نوش آبادی درباره شنیدهها در زمینه نظر شخصی وزیر درباره انتخاب شورای نمایش، تصریح کرد: این صحبتها گمانه زنی محافل فرهنگی و حتی سیاسی است. شوراهایی که برای نظارت در امور هنری و کتاب تعیین میشود، چهارچوب خاص خود را دارد و به صورت دوره است.
وی درباره پیشنهاد وزیر ارشاد برای انتقال شجریان به ایران، گفت: ارشاد باید هم در حیات و هم در ممات هنرمندان توجه بیشتری داشته باشد؛ به ویژه آنهایی که تأثیر بیشتری بر فرهنگ داشتند. انتقال شجریان به ایران بستگی به شرایط جسمی و روحی و فراهم شدن امکانت پزشکی بهتر دارد. پیشنهاد وزیر در این رابطه نشان دهنده اهمیتی است که وزیر برای هنرمندان قائل است. این در حد پیشنهاد است و هنوز هیچ بیمارستان یا پزشکی آمادگی خود را اعلام نکرده است. استاد شجریان شجره موسیقی ایران به شمار می رود و طبیعی است که همه توجه حوزه فرهنگ به سمت وی باشد.
نوش آبادی در خصوص اظهارات وزیر درباره آمار تماشای ماهواره توسط مردم، گفت: آماری که وزیر اعلام کردند حدود 70 درصد بود و این به معنای این است که همه مردم استفاده نامناسب از شبکههای ماهوارهای میکنند. قانون ماهواره تغییری نکرده است اما اگر مسئولان ذیربط به این نتیجه برسند که این مسئله مهم است که اکثر مردم از ماهواره استفاده میکنند، باید قانون اصلاح شود آن زمان نتیجه دیگری گرفته میشود.
نوش آبادی در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه در حال حاضر تعداد 120 تئاتر در کشور در حال اجراست اما اشکالات محتوایی در آنها دیده میشود، چرا قبل از اجرا نظارتی در این رابطه صورت نمیگیرد، یادآور شد: گاهی در آثار هنری مشکلاتی دیده میشود. تئاتر از آن جمله از هنرهاست که روحیه انتقادی دارد و ممکن است این مسأله در آن نمود بیشتری داشته باشد. ممکن است مسائلی در نمایشها بوده باشد که مطابق میل و پسند ما نباشد، گاه اصلاح این امور شهامت میخواهد.