به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ این نوشتار از مجموعه کتاکهای نشر تمدن نوین اسلامی شامل گفتاری از آیتالله سید محمدمهدی میرباقری در سال 89 در دانشگاه باقرالعلوم (ع) است.
آیتالله میرباقری در این گفتار، نخست رویکردهای مختلف صاحبنظران مسلمان (رویکرد مسلمانان سکولار، رویکرد مسلمانان تجدد مأب و رویکرد طرفداران تمدن اسلامی) را در مواجهه با علم و فنّاوریهای مدرن تبیین کرده و اختلاف و اشتراک آنها را بازگو میکنند.
سپس به تعریف عام علم و سطوح مختلف فنّاوری، و بررسی ابعاد و لایههای هستی شناسانه، تاریخ شناسانه، جامعه شناسانه و معرفت شناسانه این موضوعات از منظر رویکرد طرفداران تمدن اسلامی میپردازد.
در بخشی از این کتاب میخوانیم: «مطالعۀ نسبت «دین» با «تکنولوژی و علم مدرن» یکی از ضروریات عینی دنیای اسلام، به ویژه برای کشور ماست. ما در ال حاضر در یک رقابت تمدنی با دنیای مدرن قرار گرفتهایم و باید موقف و تکلیفمان را با عقلانیت غرب، اعم از عقلانیت «بنیادی» و «راهبردی» و «کاربردی»، یا به عبارت دیگر عقلانیت «نظری» و «تجربی» غرب روشن کنیم و ببینیم آیا میتوان از فنّاوریهای سخت ونرم این تمدن بیمحابا استفاده کرد.
ما در این رقابت تمدنی نیازمند عملگراییِ هوشمند هستیم؛ لازمه عملگرایی هوشمندانه نیز این است که نباید از بحثهای اساسی و بنیادین غفلت کنیم؛ زیرا نوع مواجهۀ ما با عقلانیت و فنّاوریهای غرب از مباحث مهم و بنیادینی نشأت میگیرد که یکی ازاین مباحث، رابطۀ دین باعلم وفنآوری است.
وجود نگرشهای سطحی، یکجانبه و توأم با گرایشهای سیاسی به این مباحث آفتزاست و ضرورت دارد که این مسالهها در یک فضای نظری و علمی و به دور از سیاستزدگی دنبال شوند. سوال اصلی ما این است که «علم و فنّاوری» چیست؟ و بین «دین و علم وفنّاوری» چه نسبتی وجود دارد؟»
کتاب نسبت دین با علم و فناوری در 64 صفحه در قطع پالتوئی، از سوی انتشارات تمدن نوین اسلامی با قیمت 3000 تومان چاپ و روانه بازار شده است.
علاقه مندان میتوانند این کتاب را از انتشارات تمدن نوین اسلامی به آدرس قم، خیابان دورشهر، انتهای کوچه21، پلاک14 و شماره تلفن 09104646212 تهیه کنند.