به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه حامی دولت دنیای اقتصاد اعتراف جالبی کرده است: بعد از توافق هستهای بسیاری از نمایندگان شرکتهای خودروساز دنیا، با حضور در هیاتهای اقتصادی کشورهای متبوع خود، بهنوعی علاقهمند به ورود در صنعت خودرو ایران بودند حال آنکه به رغم لغو تحریمها و شرایط مهیا در پساتحریم، صنعت خودرو کشورمان به جز فرانسویها هنوز پیشنهاد قابل قبولی در این زمینه دریافت نکرده است.
بعد از امضای توافق هستهای، بازار خودرو ایران بیش از پیش برای سرمایهگذاران خارجی جذابیت پیدا کرد.بنابراین یکی از مباحث اصلی بسیاری از هیاتهای تجاری و بازرگانی ورود به بازار خودرو کشورمان بود. همین موضوع موجب شد، پیشبینیهای بسیار خوبی در خصوص جذب سرمایهگذاری خارجی در صنعت خودرو ایران صورت بگیرد. با تشدید رفت و آمد خودروسازان خارجی حتی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز پیش دستی کرد و شرط و شروط بسیاری را برای همکاری خودروسازان خارجی با ایرانیها در نظر گرفت. با این وجود، با اجرای برجام در بهمنماه سال گذشته تنها یک قرارداد خودرویی به امضا رسید که آن امضای قرارداد پژو و ایران خودرو بود. پس از این قرارداد هرچند بهواسطه لغو تحریمها برخی از شرکتها از جمله بنز و سیتروئن، تفاهمنامههای خود را با شرکایشان به امضا رساندند اما تاکنون خبری از امضای قرارداد جدید نیست.
این در حالی است که کارشناسان همچنان ویژگیهای بازار خودرو برای حضور خودروسازان خارجی را بسیار مطلوب توصیف میکنند؛ بنابراین بهنظر میرسد که با وجود مطلوبيتهاي بسیاری که بازار خودرو ایران از حیث گردش مالی بالا، نیروی کار ارزان، انرژی ارزان، موقعیت جغرافیایی مطلوب براي سرمايهگذاري خارجي دارد اما دلایل حضور نیافتن سرمایهگذاران خارجی در این بخش باید عارضهيابي شود. بسیاری از کارشناسان عامل اساسی در خصوص عدم تحقق پیشبینیهای صورت گرفته در این زمینه را در سه دسته بررسی کردهاند. اولین عامل اینکه خودروسازی ایران برنامه مشخص و مدونی برای مذاکرات خود در نظر نگرفته است و مدل مدونی نیز برای نوع همکاریهای ندارد؛ همین موضوع موجب میشود در مذاکرات صورت گرفته برای همکاریها نتیجه خوبی حاصل نشود. عامل دیگر اینکه فضای کسبوکار در اقتصاد کشور بهگونهای نیست که بتواند سرمایهگذار خارجی را برای ورود مطمئن کند. بنابراین نگرانیهای صورت گرفته در خصوص ریسک سرمایهگذاری در بازار ایران عدم تمایل نسبت به ورود آنها را ایجاد کرده است. عامل سوم اما به گفته کارشناسان، شرایط انتظاری است که در مذاکرات و امضای قراردادها وجود دارد. بنابراین این موضوع ارتباط اساسی با شرایط سیاسی ایران و کشورهایی که به امضای توافق هستهای با ایران پرداختند نیز دارد.