به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، نوذرشفیعی، درمصاحبه با برنامه«بدون خط خوردگی» از رادیو گفت و گو در مورد گلایه اروپاییها از بدعهدی آمریکاییها در اجرای برجام و راهکارهایی که در این زمینه وجود دارد، گفت: در خود متن برجام در ارتباط با عدم پایبندی طرفهای مقابل به این توافقنامه چندین راهکار حقوقی تعیین شده است، چنانکه هرگونه اقدامی که مغایر با نص و روح برجام باشد با اقدام متقابل همراه خواهد بود.
وی با بیان اینکه از این اصل به عنوان«دکترین ماشه» یاد میشود، گفت: اگر یکی از طرفهای برجام از اجرای معاهده سر باز زند، طرفهای مقابل میتوانند در برابر آن، اقدام به مثل انجام دهند. اما چون برجام توافقنامهی مهمی است، هیچکدام از طرفین قاعدتا نباید حاضر باشند که توافقنامه را نقض کنند.
شفیعی با بیان اینکه در طی مدتی که از اجرای برجام میگذرد 4 بار کمیسیون مشترک بین ایران و طرفهای مقابل برگزار شده است،گفت: درپیوست 4 برجام قید شده که این کمیسیون به نوعی بر روند اجرای برجام نظارت دارد و اگر جایی بین اعضاء اختلاف نظری ایجاد شد این کمیسیون باید تشکیل شود، تا مساله حل و فصل شود.
وی با بیان اینکه همچنین در برجام پیش بینی شده که اگر در لغو تحریمها مشکلی ایجاد شود کارگروه مربوط به این موضوع باید تشکیل شود، ادامه داد: همانطور که گفتم کمیسیون مشترک برجام تاکنون 4 دوره در سطح معاونان وزرای خارجه تشکیل شده است البته میتواند در سطح وزرا نیز تشکیل جلسه دهد.
این نماینده سابق مجلس ادامه داد: تا کنون از چهار کمیسیون تشکیل شده انتظارات موجود براورده نشده است، چرا که سیاست آمریکاییها این است که به صورت تدریجی و در پرتو سیاست «چماقوهویج» امور را به پیش ببرند تا بتوانند امتیاز بیشتری از ایران بگیرند.
شفیعی تصریح کرد: تصور آمریکاییها این است که سنگ اندازی در اجرای برجام به نفع آنها است در حالی که اشتباه میکنند.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود در مورد نقش کشورهای اروپایی در این ارتباط نیز گفت: درسیستم بینالمللی کشورهای اروپایی تاثیرگذارهستندولی تعیین کننده نیستند.
اروپاییها بعد ازجنگ سرد، همیشه به دنبال این بودند که به نوعی در عرصهی جهانی به عنوان قدرتی مستقل تلقی شوند و یکی از مواردی که همواره با آمریکاییها بر سر آن اختلاف داشتند مساله ایران بوده است.
وی افزود: برجام می توانست نقطه مهمی باشد، که اروپاییها مسیرشان را از آمریکایی ها جداکنند اما حوادث تروریستی اخیر در این منطقه باعث شده که آنها یکبار دیگر زیر چتر آمریکاییها قرار بگیرند.
این نماینده سابق مجلس، همچنین در مورد نقش روسها نیز گفت: هر کشوری در عرصهی بینالملل به دنبال منافع خود است و روسها چون در حال حاضر از طرف آمریکاییها و اروپاییها تحت فشارند این انتظار وجود دارد که در اجرای برجام با ایران همراهی بیشتری داشته باشند.