به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از روزنامه السفیر، چشمداشت ترکیه به خاک سوریه زاییده یک ساعت و یا حاصل تحولات میدانی در شمال سوریه نیست بلکه از زمان بحران سوریه و به عبارت دقیق تر از سال 2012، ترکیه به همسایه سوری خود چشم طمع داشته و به دنبال تشکیل منطقه امن در شمال این کشور بود.
لحن آرام مسئولان ترک در قبال سوریه در سال 2011
در پی شعله ور شدن آتش بحران در سوریه در سال 2011 لحن اظهارات مسئولان ترک آرام بود و از تمایل آنان برای آرام کردن ناآرامی ها حکایت داشت و از نظر آنان دولت سوریه مشورعیت داشته وباید روابط راهبردی با آن حفظ می شد و تماس ها بین دو طرف همچنان ادامه داشت که البته مضمون آن تاکید بر لزوم انجام اصلاحات از جمله مشارکت دادن اخوان المسلمین در ساختار قدرت سوریه بود.
در ژوئن 2011 داوود اوغلو وزیر خارجه وقت ترکیه اعلام کرد که ترکیه به دنبال تماس با گروههای مخالف سوری نیست اما پس از ده ماه ترکیه میزبان کنفرانس «دوستان سوریه» بود و در جریان آن تمایل آنکارا برای اعمال فشار بر دمشق به منظور تشکیل منطقه امن در شمال سوریه به شکل آشکارا نمود یافت.
تاکید وزیر خارجه وقت ترکیه بر لزوم دخالت در سوریه
اندکی پیش از این نشست، تمایل ترکیه برای دخالت در خاک سوریه نیز آشکار شد و در 23 مارس 2012 اوغلو دو روز پیش از نشست مزبوراعلام کرد که «دخالت در موضوع سوریه برای ما واجب است نه یک گزینه».
این اظهارات تکمیل لحن شدید ترکیه در قبال سوریه بود که با دفاع از تصمیم اتحادیه عرب مبنی بر تعلیق عضویت آن در ژوئیه 2012 آغاز شد و سپس رجب طیب اردوغان نخست وزیر وقت ترکیه به عبور از نقطه مرزی مشترک با سوریه به منظور تشکیل منطقه حائل در شمال این کشور و حمله به حزب کارگران کردستان اشاره کرده و دمشق را متهم کرد که پنج استان سوریه را در اختیار این حزب کُرد قرار داده است.
تهدید علیه ترکیه، دستاوزیر آنکارا برای دخالت در سوریه
در طول ماههای بعد آنکارا صحبت های مربوط به ایجاد منطقه حائل در شمال سوریه را ادامه داد و بهانه بزرگش این بود: بحران سوریه ، تهدیدی برای ترکیه است.
در این میان اردوغان در سال 2012 کسانی را که در داخل با شدت مواضع کشورشان در قبال سوریه مخالف بودند، به شدت مورد انتقاد قرار داده و اعلام کرد که ترکیه برای هر احتمالی در قبال سوریه آمادگی دارد و «ملت سوریه امانت اجداد ما در دستانمان هستند».
در اواخر سال 2012 یک نظر سنجی در ترکیه نشان داد که حدود نیمی از ترک ها با دخالت کشورشان در مسائل سوریه مخالف هستند.
این مواضع ترکیه علیه سوریه همچنان ادامه داشت تا اینکه آمریکا در ابتدای سال 2013 موشک های پاتریوت را در ترکیه مستقر کرد تا از آن برای دفاع از خود در برابر هرگونه تهدیدهای احتمالی از سوی سوریه استفاده کند.
اندکی پس از آن اوغلو اظهارات بشار اسد در مورد همکاری اردوغان با اسرائیل برای ویرانی سوریه را تکذیب کرد.
ترکیه در مواضع ضد سوری خود تا آنجا پیش رفت که اوغلو در سال 2015 که پست نخست وزیری را در اختیار داشتف گفت وگو با بشار اسد را به دست دادن هیتلر و صدام حسین تشبیه کرد.
اما اواخر همان سال دو مسئول بلندپایه دولت ترکیه اعلام کردند که آنکارا آماده قبول مرحله انتقال سیاسی در سوریه است که بر اساس آن بشار اسد به طور سمبلیک شش ماه در قدرت بماند.
این اظهارات بیانگر تغییر موضع ترکیه در قبال سوریه بود زیرا تا پیش از آن با هرگونه روند انتقالی با مشارکت اسد مخالفت داشت.
در اوایل سال 2016 اردوغان با متهم کردن غرب، روسیه و ایران به تلاش برای تقویت منافع خود در سوریه از اینکه اقدام آمریکا و روسیه برای آتش بس در سوریه به نفع بشار اسد تمام شود، ابراز نگرانی کرد.
فراز و نشیب مواضع ترکیه در قبال سوریه همچنان ادامه داشت تا اینکه یک ماه پس از اظهارات اردوغان، اوغلو در گفت وگو با شبکه الجزیره اعلام کرد که کشورش آماده است در صورت لزوم نیروهای زمینی خود را عازم سوریه کند.
در این میان نزدیک شدن ترکیه به روسیه و ایران این خوشبینی را به وجود آورد که مواضع آنکارا در قبال سوریه تغییر کرده است به ویژه اینکه نخست وزیر و وزیر خارجه این کشور بر لزوم حل و فصل بحران سوریه و حق سوری ها در تعیین سرنوشت خود سخن گفتند.
با این حال اظهارات ضد سوری ترکیه در سال جاری در فواصل زمانی مختلف همچنان ادامه داد تا اینکه در نهایت تا دخالت به شکل مستقیم در خاک سوریه پیش رفت به این معنی که یگان های نظامی ترکیه در 27 می سال جاری یک کیلومتر وارد جندیریس از تواقع عفرین در خاک سوریه شدند و در نهایت نیز هفته گذشته تانک های ترک با پشتیبانی نیروی هوایی آمریکا در جرابلس واقع در شمال سوریه دست به اقدام نظامی زدند.