به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، همشهری نوشت: دولت به مصوبات خودش هم عمل نمیکند. پارسال هیأت دولت مصوبهای را برای خروج از رکود تصویب کرد که براساس آن باید همه محصولات پتروشیمی از طریق بورس کالا عرضه میشد اما اعداد نشان میدهد فقط ۶درصد محصولات پتروشیمی در بورس کالا فروخته میشود.
سخنان وزير صنعت، معدن و تجارت براي خروج پتروشيمي از بورس كالا بار ديگر جنجالآفرين شد. او كه به تازگي در قم سخن گفته بار ديگر تأكيد كرده است كه تا پاي جان براي خروج پتروشيمي از بورس كالا خواهد ايستاد. براي رمزگشايي از جنگي كه بر سر معاملات پتروشيمي آغاز شده است بايد پرسيد چه كساني از انجام معاملات پتروشيمي در داخل و خارج از بورس نفع ميبرند؟
مروري بر روند توليد و فروش محصولات پتروشيمي ميتواند حلقه خروج پتروشيمي از بورس كالا را رمزگشايي كند. بهطور كلي سود حاصل از توليد محصولات پتروشيمي از 2روش بين ذينفعان تقسيم ميشود يكي از طريق منافع مستقيم سهامداري كه مستقيما به حسابهاي اصلي شركتهاي پتروشيمي واريز ميشود و سالانه در مجامع عمومي بين سهامداران تقسيم ميشود و ديگري پورسانتهايي است كه از طريق فروش محصولات پتروشيمي نصيب واسطهها ميشود كه اين محصولات را خارج از بورس كالا با نرخ دلخواه ميفروشند.
بررسي معاملات پتروشيمي در سال قبل نشان ميدهد سال گذشته در مجموع 46.4ميليون تن محصول پتروشيمي در ايران توليد شده است كه از اين مقدار 18.8ميليون تن به ارزش 9.6ميليارد دلار صادر شده است و 14ميليون تن معادل 24هزار ميليارد تومان در بازارهاي داخلي فروخته شده است.
از مجموع كل محصولات توليد شده سال قبل فقط 6درصد يعني 2.7ميليون تن به ارزش 8400ميليارد تومان در بورس كالا فروخته شده است كه كارمزد اين معاملات1.5درصد يعني رقمي معادل 126ميليارد تومان بوده است كه بين 100شركت كارگزاري، سازمان بورس و همچنين بورس كالا به 3نسبت تقسيم شده است.
هرچند هيچ رقمي وجود ندارد كه نشان دهد واسطهها خارج از بورس كالا براي فروش محصولات پتروشيمي چه مقدار كارمزد دريافت ميكنند اما اگر اين كارمزد عددي بين يك درصد تا 100درصد باشد بهطور ميانگين سالانه 200ميليون دلارتا 2ميليارد دلار سود نصيب واسطههاي پتروشيمي خارج از بورس كالا خواهد شد كه بخش عمده آن سهامداران شركت بازرگاني پتروشيمي خواهند بود. اين عدد با محاسبه پورسانت يك تا 10درصد كل معاملات سال 1394تخمين زده شده است.