به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، با توجه به کاهش بسیار شمار زوار بیتالله الحرام، شرکتهای سعودی ارائه دهنده خدمات به زائران متضرر شدهاند.
مقامات عربستان میگویند تنها حدود 1.86 میلیون زائر در مناسک حج امسال شرکت کردهاند که از این تعداد 1.3 میلیون نفر زائرانی هستند که از خارج عربستان در حج شرکت کردهاند و این رقم از 3 میلیون نفری که در سالهای اخیر در حج شرکت میکردند، بسیار کمتر است.
مروان عباس شعبان، رئیس کمیته ملی حج و عمره عربستان گفت تعداد زائران خارجی حدود 20 درصد و تعداد زائران سعودی نیز به نصف کاهش یافته است. همچنین در مجموع کسب و کار اقتصادی مرتبط با حج شاهد افت 50 درصدی بوده است.
علی الهیرابی، جواهرفروشی در شهر مکه میگوید آنهایی هم که به حج آمدهاند، کمتر خرج میکنند. «آنها میآیند، اما وضعیتشان شبیه زمانی نیست که در جهان صلح وجود داشت... مشکل کشورهای عربی هستند.»
عربستان سعودی و بسیاری از همسایگان عربش از کاهش قیمت نفت در جهان رنج میبرند که سبب کاهش بودجه دولتی، دستمزدها و ولخرجیهای داخلی آنها شده است. وجود جنگ در نقاط مختلف غرب آسیا نیز بر تعداد حاجیان در مناسک حج تاثیر گذاشته است.
به نوشته این گزارش، مقامات عربستان دلایل مختلفی برای کاهش تعداد زوار ارائه میدهند. یکی از دلایل اصلی عدم حضور زائران ایرانی است.
البته خبرگزاری رویترز تلاش کرده است تا دلیل این عدم حضور را به مسائل سیاسی و اعدام روحانی شیعه آیتالله نمر مرتبط کند درحالیکه این اتفاق به دنبال فاجعه منا و عدم تضمین عربستان برای حفاظت از جان و امنیت زائران ایرانی رخ داده است.
این خبرگزاری در ادامه می نویسد تهران، ریاض را برای عدم تامین امنیت زائران پس از فاجعه منا سرزنش میکند. اما عربستان مدعی است که امنیت زائران طی سالهای اخیر بهبود یافته است.
شعبان ادعا میکند معمولا حجاج ایرانی 7 درصد زائران خارجی را تشکیل میدهند و غیبت آنها بخش اعظمی از کاهش تعداد زوار را شامل نمیشود.