به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، کارت های اعتباری که از امروز در بانک ها طبق دستورالعمل بانک مرکزی به دارندگان حساب اعطا می شوند، برحسب همین دستورالعمل با توجه به اهداف صدور این کارت ها و پرهیز از انحراف از موارد تعبیه شده برای مصرف کارت، قرار بود مطلقا امکان تبدیل به پول نقد را نداشته باشند و بر همین اساس بانک مرکزی نیز بانک ها را از نقد کردن مبالغ کارت بازداشته است. اما با توجه به این که این کارت های اعتباری در هر دستگاه pos قابل استفاده است، به راحتی می توان آن را به پول نقد تبدیل کرد.
بانک مرکزی در دستورالعمل حسابداری کارت اعتباری مرابحه (کام) به منظور تبیین بهتر و اجرای صحیح و مطلوبتر اجرای این طرح نقد شدن مبلغ اعتبار کارتهای اعتباری نزد پذیرندهها به شبکه بانکی کشور ابلاغ شده است تصریح می کند: «به دلیل اینکه موجب انحراف موضوع از کارکرد اصلی و اهداف متصور بر آن میشود، مطلقاً ممنوع است.»
اما به نظر می رسد چنین مساله ای با توجه به مشکلات زیر ساختی این طرح عملیاتی نیست و دارندگان این کارت می توانند به راحتی آن را به پول نقد تبدیل کنند.
مدیرعامل بانک اقتصاد نوین در گفت و گویی در خصوص امکان انحراف منابع اختصاص یافته به طرح کارت اعتباری مرابحه، گفت: بانک مرکزی با هدف تحریک تقاضا کارت اعتباری عام را عملیاتی کرده و اینکه برخی افراد کارت اعتباری را یکباره به حساب خود منتقل و وجوه آن را به مصرفی غیر از خرید کالا و خدمات اختصاص میدهند (مثل سپردهگذاری در بانک، سفر خارج از کشور، خرید اوراق) که این اقدام مغایر با هدف مورد نظر است.
حسن معتمدی در پاسخ به این سوال که آیا محدودیتی برای انجام تراکنش با این کارتهای اعتباری در نظر گرفته نشده است، گفته است: دارنده این کارت محدودیتی در انجام تراکنش ندارد و از هر دارنده پایانه فروش (پوز) میتواند خرید کند.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که عدم محدودیت در انجام تراکنش کارتهای اعتباری موجب انحراف این تسهیلات نخواهد شد، گفت: اعمال محدودیت برای این کارتها امکانپذیر اما پیچیده است چراکه تحقق این امر نیازمند ایجاد سامانه اطلاعاتی است که در آن اطلاعات دارندگان کارتهای اعتباری و دستگاههای پوز ثبت شود ولی این سامانه و زیرساخت هماکنون وجود ندارد.
معتمدی ادامه داده است: ایجاد چنین بستری زمانبر است و به همین دلیل سیاستگذار مجبور است انحراف بخشی از منابع را برای تحقق هدف تحریک تقاضا و افزایش فروش محصولات بنگاههای اقتصادی، بپذیرد. اگر 80 درصد منابع در این طرح در راستای هدف مشخص شده مصرف شود، میتوان این طرح را موفق دانست.
با توجه به این که امکان بازداشتن دارندگان کارت از تبدیل آن به پول نقد وجود ندارد؛ ابلاغ چنین آیین نامه این با توجه به نبود زیرساخت های کافی برای عملی ساختن این اقدام به چه منظور صورت گرفته است.
گفتی است براساس دستورالعمل بانک مرکزی بانکها میتوانند از امروز کارت های اعتباری را در سقفهای 10، 30 و 50 میلیون تومان و متناسب با اعتبارسنجی بین مشتریان خود توزیع کنند.
مهلت بازپرداخت حداقل 12 و حداکثر 36 ماه است و در صورت بازپرداخت تمام یا بخشی از تسهیلات کارت اعتباری توسط مشتری پیش از سررسید بانکها ملزم به تخفیف 90 درصدی در نرخ سود آن هستند.
همچنین محدودیتی در ارائه این کارتهای اعتباری وجود ندارد و همه مشتریان بانکها میتوانند در صورت موجودی یا گردش حساب مناسب، این کارتهای اعتباری را دریافت کنند.این در حالی است که کارت اعتباری عام مشمول محدودیت خرید کالای ایرانی نیست.