به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه اصلاحطلب تعادل درباره طرح كارتهاي اعتباري اینطور نوشته است: كارتهاي اعتباري 10، 30 و 50 ميليون توماني براساس دستورالعمل بانك مركزي بايد از اول مهرماه آغاز و متناسب با اعتبارسنجي بين مشتريان بانكها توزيع شود. اما مشاهده ميداني خبرنگار تعادل نشان ميدهد كه بسياري از بانكها در تاريخ 3مهرماه تازه دستور العمل دريافت كردهاند و هنوز از تحويل كارت اعتباري خبري نيست.
تعدادي از شعب بانكهاي مختلف اعلام كردهاند كارتهاي اعتباري آماده توزيع است اما بايد اعتبارسنجي مشتريان انجام شود و پرونده، مدارك، وثايق، ضامن و گواهي كسر از حقوق تكميل شود و سپس كارت اعتباري به مشتريان داده شود. ثبتنام دريافت كارتهاي اعتباري۱۰، ۳۰ و ۵۰ميليون توماني شروع شد؛ اما برخي شعب از عدم ابلاغ بخشنامه خبر دادهاند و اقساط كارتها نيز به ترتيب حدود ۴۰۰هزار، يك ميليون و 1.5ميليون تومان به ترتيب براي كارتهاي 10، 30 و 50ميليون توماني است.
همچنين برخي شعب بانكها اعلام كردهاند هنوز براي توزيع كارتهاي اعتباري آماده نيستند و اين موضوع با ابلاغ بخشنامه بانك متبوع خود، دستور مديران و همچنين اعتبارسنجي مشتريان در روزها و هفتههاي آينده انجام خواهد شد.
تعدادي از بانكها مانند بانك ملي اعلام كردهاند به زودي كار توزيع را شروع خواهند كرد و بخشنامههاي مربوطه را روز 3مهر به شعب ابلاغ كردهاند. برخي بانكها مانند بانك آينده در روز اول مهر اعلام كردند هزاران كارت اعتباري را آماده كردهاند كه با مراجعه مشتريان، اعتبارسنجي آنها و تكميل پرونده، توزيع خواهد شد.
اما برخي بانكها هنوز بخشنامههاي مربوطه را به شعب ابلاغ نكردهاند و به نظر ميرسد چند روز يا چند هفته طول ميكشد تا اين كار انجام شود.
دستورالعمل از سوي بانك مركزي ۱۴روز است كه ابلاغ شده، اما شعب بانكي و كاركنان آنها ميگويند كه باز هم منتظر بخشنامه و دستورالعمل اجرايي از سوي بانك مربوطه خود هستند. همين امر منجر به سرگرداني مردم از اين شعبه به آن شعبه شده؛ آن هم براي دريافت كارتي كه قرار است كالا و خدمات مورد نيازشان را تامين كند.
برخي بانكها كلا پاي خود را از اجراي اين طرح كنار كشيده و شعب آنها هم به صراحت اعلام ميكنند كه اين بانك، از اجراي طرح كارتهاي اعتباري كنارهگيري كرده و آن را اجرا نميكند....
اين نكات نشان ميدهد كه با وجود تاكيد بانك مركزي بر توزيع كارتها از اول مهر، اين اقدام هنوز مراحل اجرايي خود را پيشرو دارد و به اين زودي به نتيجه نميرسد.
اما مهمتر از مسائل اجرايي كارتهاي اعتباري، اثرگذاري توزيع اين كارتها بر رشد تقاضا، رونق اقتصادي، تغيير فضاي كسب و كار، حمايت از توليد داخلي و... است كه به نظر برخي كارشناسان، به خاطر مشكلات ساختاري بانكها، بازار، اقتصاد و وضعيت معيشتي خانوارها نميتوان انتظار داشت كه هدف مورد نظر از توزيع كارتهاي اعتباري را محقق كند.
ابوذر نجمي، كارشناس بانكي در اين زمينه به «تعادل» گفت: دولت به دنبال خريد كالاي ايراني است اما بسياري از متقاضيان چاله چولههاي مختلفي در زندگي دارند؛ لذا به دنبال نقد كردن آن هستند و از آنجا كه امكان نقد كردن كارتهاي اعتباري به روشهاي مختلف وجود دارد، درنتيجه بخشي از كارتها صرف امور ديگري به جز خريد كالاي ايراني خواهد شد و از آنجا كه سود اوراق و سپردهگذاري در برخي موسسات بيشتر از نرخ 18درصد است درنتيجه باعث انحراف از موضوع و مصارف مورد نظر خواهد شد.
وي افزود: طبق اعلام برخي مديران بانكي، نرخ موثر جذب سپرده در بانكها 24درصد است و 18درصد بابت جذب سپرده و 5 تا 6درصد بابت هزينههاي سربار خود پرداخت ميكنند؛ بنابراين نرخ موثر جذب سپرده عملا 24 تا 25درصد است، لذا نرخ عقود مبادلهيي 18درصدي بابت كارتهاي اعتباري عملا زير نرخ موثر است و اين موضوع به زيان بانكها خواهد بود.
وي ادامه داد: اگرچه سپردههاي خرد با نرخ 15درصد در بانكها سپردهگذاري ميشود اما مبالغ چند ميلياردي در برخي بانكها و موسسات در هفتههاي اخير با نرخهاي سنگين 23 تا 25درصدي بسته شده و اين موضوع نشان ميدهد احتمال انحراف منابع كارتهاي اعتباري با نرخ 18درصد نيز وجود خواهد داشت.
وي افزود: علاوه بر نقد كردن بخشي از منابع اين كارتها، كمكي به صادرات، خريد آينده و بهبود سيستم خريد كالا نخواهد كرد؛ زيرا مشكلات صادركننده و خريد و توليد داخلي بيش از آن است كه با اين اعتبارات حل شود.
كارت اعتباري بايد به گونهيي باشد كه قدرت خريد را در آينده افزايش دهد اما ما در ايران به خاطر مشكلات ساختاري، امكان استفاده از كارت اعتباري براي كمك به توليد و ايجاد تقاضا را نداريم.
نجمي تاكيد كرد: مهلت باز پرداخت كارت اعتباري در ايران 7روز اعلام شده كه هيچ كمكي به استفاده از كارت اعتباري نميكند و عملا كارت اعتباري را به تسهيلات تبديل ميكند. وقتي كارت اعتباري از مهلت بازپرداخت مناسب يك تا دوماهه
برخوردار نباشد، عملا به معناي تسهيلاتدهي بانكها مانند گذشته است و بانك گواهي كسر از حقوق، وثيقه و ضامن را در مقابل آن خواهد پذيرفت و درنتيجه تغييري در سيستم اعتبار و وامدهي بانكها رخ نخواهد داد.
وي افزود: اين رويه به معناي آن است كه از سيستم اعتبارسنجي بهره نبردهايم در حالي كه در كشورهاي جهان با اعتبارسنجي، متناسب با اعتبار مشتري، مبلغ كارت اعتباري مشخص ميشود در حالي كه رقم در ايران تقريبا ثابت است، عملا اعتبارسنجي نقشي ندارد، كارت اعتباري به تسهيلات تبديل ميشود و نرخ سود آن نيز 18درصد است.