به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه جوان نوشته است: چند ماه بيشتر به پايان عمر دولت يازدهم باقي نمانده است ولي باز هم معاون اول رئيسجمهور در دوران رياست جمهوري دولت گذشته به «شكار» مشغول است؛ هر انتقادي كه مطرح ميشود وي بلافاصله با انگشت اشاره به عقب «نشاني» ميدهد و با چنگ زدن بر ريسماني نخنما شده شانه را از زير بار مسئوليت خالي ميكند.
اسحاق جهانگيري بهخوبي ميداند اين بهترين روش براي «فرار به جلو» بود ولي هنوز به اين ادراك مهم دست نيافته است كه اين حربه شايد براي سال نخست فعاليت دولت يازدهم به كار ميآمد و پرداختن به موضوعاتي گزينشي با كمترين شفافيت نيات را هويدا ميكند آنهم با گذشت بيش از سه سال از عمر دولت يازدهم.
بابك زنجاني بزرگترين خدمتگزار به شخص اسحاق جهانگيري است، بدون ترديد معاون اول هم علاقه غيرقابل قيمتگذاري به وي دارد چراكه تا «تكاني به واقعيت» ميخورد او سراغ زنجاني ميرود و از مرد «موبور» سخن ميگويد. سخنان وي در يكسال نخست فعاليت وي خريدار داشت و به مرور زمان خستهكننده شد، البته جهانگيري هنوز هم با وي احساس قرابت ميكند و رهايش نميكند.
بابك زنجاني كه كمي تكراري شد معاون اول سراغ فروش غيررسمي نفت رفت تا به گمان خود پروپاگاندايي ديگر به راه بيندازد ولي ورق به ضرر خودش برگشت و پرونده «م. س» و نقشآفريني وي در فروش محمولهها لو رفت تا ترجيح دهد در اين باره وارد گود نشود. اين آدرس هم كه تمام شد او سراغ درآمدهاي نفتي دولت گذشته رفت و اعلام كرد 800 ميليارد دلار از درآمدهاي نفتي دولت گذشته صرف اشتغالزايي چينيها شد. دليل اين اظهارات وي انتقاداتي بود كه از وضعيت اشتغال و نرخ تورم بيان ميشد و جهانگيري تلاش كرد پاسخ به اين انتقادات را به دولت قبل ربط دهد و ربطي «بيربط» دهد كه با انتشار آمار واردات از چين مشخص شد دولت يازدهم در ميزان واردات از اين كشور گوي سبقت را از دولتهاي نهم و دهم ربوده است.
اين آدرس هم سوخت تا وي سراغ موضوعي ديگر برود. در سخنراني ديگر او گفت برخي همسايهها در ايران پول خرج ميكنند تا عدهاي را عليه توسعه ميادين نفت و گاز بشورانند. اين اظهار نظر وي دقيقاً مصادف بود با انتقادات كارشناسان دلسوزي كه IPC را عليه منافع ملي ميخواندند و واكنشهاي آنها اسحاق جهانگيري را سراغ آدرسي ديگر فرستاد.
او هم بر شركت نيكو و ماجراي كذايي 35ميليارد دلاري كه مفقود شده است متمركز شد؛ اكبر تركان مشاور ويژه حسن روحاني گفته بود 35 ميليارد دلار از پول نفت توسط شركت نيكو «گم» شده است كه بلافاصله با انتشار گزارشهاي مستند و البته مصاحبه وزير نفت اين موضوع تكذيب شد ولي جهانگيري آن را به شيوهاي ديگر بيان كرد. او گفت ۳۰ ميليارد دلار از منابع كشور توسط شركت نفتي نيكو از كشور خارج شده است و خبري از آن نيست، البته او طبق معمول گفت فعلاً به جزئيات ورود نميكند و در آينده جزئيات بيشتري از آن بيان خواهد كرد اما نه او و نه تيم رسانهاي وي هيچ جزئياتي منتشر نكردند.
جهانگيري اما ادامه داد و اين بار وقتي عقبماندگي توسعه در صنعت نفت را مشاهده كرد و نتوانست در برابر عملكرد بسيار ضعيف وزارت نفت در دولت يازدهم پاسخ منطقي داشته باشد، به بيان اين موارد پرداخت: «ما نبايد اجازه دهيم كشور به دليل عدهاي بيمسئوليت دچار عقبماندگي شود، عدهاي پول خرج ميكنند تا قراردادهاي جديد منعقد نشود، در دولت گذشته توسعه ميادين مشترك فراموش شد تا همسايگان منابع ما را از آن خود كنند.»
همانطور كه از نظر گذشت بازهم شخص معاون اول عملكرد دولت يازدهم را رها كرده و با برگشت به عقب سعي دارد گذشته را عامل همه عقبماندگيها بنامد. وي نخواست به اين موضوع اشاره كند كه سرعت پيشرفت فازهاي پارسجنوبي طي سه سال اخير ۷۰ درصد كندتر از سه سال پاياني دولت دهم است و همه افتتاحها و افزايش توليدي كه در حوزه برداشت از ميدان گازي پارسجنوبي است مرهون سرمايهگذاري و شركتهايي است كه در دوران تحريم پروژهها را پيش بردند. آقاي جهانگيري قطعاً ميداند كه اگر وضعيت غرب كارون در حال نزديك شدن به توليد است، خروجي قراردادهايي است كه در دولت گذشته منعقد شده و دولت يازدهم تقريباً در اين حوزه تعطيل بوده و در نقش تحويلگيرنده عمل كرده است.
آقاي معاون اول به اين ايمان رسيدهاند كه منتقدان قراردادهاي نفتي از بيرون «شارژ» ميشوند و اگر اين دولت در توسعه ميادين مشترك ضعيف عمل كرده است بايد دولت قبل را مسبب بداند. آقاي جهانگيري باور بفرماييد اين وزارت نفتي كه سعي داريد آن را با آدرسهاي غلط به گذشته تطهير كنيد، بازمانده تفكرات قديمي است كه بيشترين ضربه را به ميادين مشترك زده است. آيا تا به حال از وزير نفت پرسيدهايد كه براي ميادين مشترك در دوره گذشته و كنوني چه كرده و چه دستاوردي براي كشور داشته است؟
جايگاه معاونت اول جايگاه بزرگي است كه متأسفانه در دولت گذشته تنزل پيدا كرد و گويا اين تنزل در اين دولت هم مشاهده ميشود زيرا صاحب آن بهجاي قبول كردن نقاط ضعف و پاسخگويي به اذهان عمومي هنوز در فضاي سال ۹۲ باقي مانده است. آقاي جهانگيري باور بفرماييد امسال سال ۹۵ است و چند ماه ديگر بيشتر وقت نمانده تا پايان اين دولت، لذا بهجاي فرافكني و سخنان از پايه اشتباه به فكر پاسخگويي عملكرد خود باشيد.