عبدالمجید شیخی کارشناس مسائل اقتصادی در واکنش به واکنش به اعلام آمار جدید صادرات غیر نفتی گفت: به نظر میرسد انگیزه این کار، آمارسازی برای انتخابات پیشرو است. ضمن این که در این واردات، آمار غیررسمی هم عنوان نمیشود و این یکی دیگر از لاپوشانیهای دولت است. مثلا مسئولین، واردات غیررسمی از گمرکات را حاشا میکنند در حالی که عملا میتوان این وضعیت را دید. به طور مثال مسئولین عنوان میکنند که رکورد خرید گندم را شکستهاند در حالی که میتوان با سند در آمار آنها تشکیک کرد. در حالی که بخشی از این گندم خریداری شده وارداتی است. اطلاعات موثق داریم که از گمرکاتی مثل امیرآباد گندم وارد و خریداری شده و وارد کشور میشود. این هم در راستای همان آمارسازیهایی است که مثلا رئیس جمهور میگوید رشد اشتغال داشتیم چند روز پیش، وزیر اقتصاد اعلام کرد که افزایش بیکاری داشتیم. یا مثلا رئیس جمهور میگوید از رکود خارج شدیم در حالی که وزیر اقتصاد به همراه سه وزیر دیگر در نامه ای به رئیس جمهور اعلام میکنند که رکود در حال تبدیل شدن به بحران است. بالاخره این سرهم بندیهای عددی، در نهایت گوینده را لو میدهد.
وی در پاسخ به این سوال که "بهتر نیست برای حل شدن مشکل، «کالای غیرنفتی» تعریف شود تا جلوی این سوءاستفادهها گرفته شود؟" گفت: تعریف کالای غیرنفتی مشخص است. مشکل در دستکاری مسئولین در آمارهاست. مجلس هم باید در این زمینه ورود کند. ولی متاسفانه مجلس در بسیاری از مسائل ورود نکرده. مثلا مجلس در بحث مدل جدید قراردادهای نفتی یا FATF به خوبی عمل نکرده. به هرحال مجلس در جایگاه احقاق حقوق مردم است و آمارسازی و دست بردن در تعاریف ضابطهمند آمارها هم نوعی حقالناس است. همانطور که حضرت آقا فرمودند دست کاری در آمار ضایع کردن حقالناس است. مجلس نباید فراموش کند که وظیفهای بزرگتر از قانونگذاری دارد و آن هم نظارت بر اجرای صحیح قانون. این وظیفه بر عهده مجلس است و دولت نمیتواند بر رفتار خودش نظارت کند. چون در این صورت وضع به همین گونه که میبینید خواهد شد که مسئولین دولتی برای توجیه عملکرد خود، به آمارسازی روی میآورند.
این کارشناس مسائل اقتصادی در پاسخ به این سوال که "آیا مثبت شدن تراز تجاری می تواند نشانهای از بهبود شرایط اقتصادی و خروج از رکود ارزیابی شود؟" اظهار داشت: در یک اقتصاد پویا، انتظار این است که هر ساله میزان واردات و صادرات افزایش یابد. اما در شرایط رکود، هم صادرات و هم واردات کاهش مییابد. رکود به معنای افت فعالیتهای اقتصادی و مسکوت شدن آنهاست. بنابراین وقتی رکود باشد آمار واردات و البته صادرات کاهش مییابد. به دلیل افت تولید، افت استفاده از نهادهای تولید داریم چون بخشی از مواد اولیه تولید کشور، از طریق واردات انجام میشود.