به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، بازار ارز در حالی نیمه دوم سال را آغاز کرد که به گفته رییس کل بانک مرکزی متوسط نرخ اسمی برابری دلار در بازار غیررسمی ارز در نیمه ماه نخست امسال به 35 هزار و 41 ریال رسید که در مقایسه با مدت مشابه پارسال، 4.9 درصد افزایش داشت.
بررسی نرخ اعلامی بانک مرکزی در 18 روز کاری مهرماه نشان می دهد دلار به عنوان یکی از ارزهای اثرگذار در اقتصاد ایران 9 روز روند کاهشی داشت و 9 روز افزایش یافت.
این ارز که مهرماه را با 31 هزار و 407 ریال آغاز کرده بود، با وجود افزایش 280 ریالی در 18 روز، نتوانست از کانال 31 هزار ریالی عبور کند و نرخ رسمی آن در 31 هزار و 687 ریال باقی ماند.
بخش زیادی از افزایش قیمت دلار به انتشار گزارش های بهبود اوضاع اقتصادی در این کشور باز می گردد.
یورو از دیگر ارزهای موثر اقتصاد ایران که سیاستگذاران پولی و مالی ترجیح می دهند به سبب محدودیت های مبادلات دلاری، مراودات تجاری کشور بویژه در زمینه فروش نفت از طریق این واحد پولی انجام شود، در مهرماه 400 ریال افت داشت.
این ارز که مهرماه را در کانال 35 هزار ریالی کلید زده بود (35174 ریال)، با پشت سر گذاشتن هشت روز رشد قیمت و 10 روز کاهش ارزش، به کانال 34 هزار ریالی بازگشت و پرونده خود را در پایان این ماه با رقم 34 هزار و 764 ریال بست.
در کنار این دو ارز، پوند انگلیس شرایط متفاوتی را تجربه کرد؛ هرچند این ارز مهرماه را با روند افزایشی 40 هزار و 978 ریال آغاز کرد اما افت شدید آن در هفت روز به قدری بود که با وجود رشد قیمتی آن در 11 روز دیگر مهرماه نتوانست وضعیت آن را بهبود دهد و در نهایت با 38 هزار و 942 ریال به تلاطم قیمتی خود در مهر ماه پایان داد.
بر این اساس پوند انگلیس در مهرماه افت 2 هزار و 36 ریالی را در نخستین ماه پاییز پشت سر گذاشت؛ هرچند در هفته پایانی این ماه وضعیت خود را بهبود بخشید و تلاش کرد به روزهای رونق خود بازگردد.
افت ارزش پوند انگلیس محدود به بازارهای ایران نبود؛ این ارز که عضو سبد ارزی صندوق بین المللی پول است، از نیمه مهرماه سقوط ارزش در برابر دلار آمریکا را تجربه کرد؛ به گونه ای که به پایین تر میزان در 31 سال گذشته رسید.
علت اصلی این کاهش در برابر دلار آمریکا و یورو سخنان «ترزا می» نخست وزیر انگلیس، در نشست حزب محافظه کار درباره آغاز مذاکرات خروج کشورش از اتحادیه اروپا تا پایان ماه مارس 2017 میلادی (6ماه آینده) بود.
در بازار آزاد و با وجود تمایل دلار به روند افزایشی، این ارز نتوانست از کانال 35 هزار ریالی عبور کند و مهرماه را در محدوده 35 هزار و 858 ریال پایان برد اما یورو روند کاهشی داشت و از کانال 40 هزار ریالی به کانال 39 هزار ریالی عقبگرد داشت.
پوند انگلیس نیز با تبعیت از کاهش نرخ رسمی آن و با وجود آنکه در آغاز مهرماه 47 هزار و 64 ریال بود، این ماه را با 44 هزار و 440 ریال پایان برد.