کد خبر:۵۶۰۲۷۱

اثر مصرف نوشابه بر ابتلا به دیابت

یک مطالعه تازه نشان می‌دهد نوشیدن روزانه یک نوشابه شیرین می‌تواند خطر ابتلا به پیش‌دیابت را در افراد به شدت بالا ببرد. پیش‌دیابت یک «نشانه هشدار» برای وضعیتی است که مقدمه دیابت نوع دو است.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، نیکولا مک‌کئون، محقق ارشد و دانشمند دانشگاه تافتس بوستون می‌گوید فردی که روزانه یک قوطی نوشابه شیرین بنوشد با ۴۶ درصد افزایش خطر ابتلا به پیش‌دیابت مواجه است.

 

مک‌کئون می‌گوید نتایج نشان می‌دهند که چطور دریافت منظم قند می‌تواند بدن فرد را در سطح سلولی خراب کند.

 

او می‌گوید سلولها برای شکستن قند به انرژی، به هورمون انسولین نیاز دارند اما قند زیاد در رژیم غذایی می‌تواند سلولها را بیش از حد در معرض انسولین قرار دهد.

 

مک‌کئون می‌گوید: «این افزایش حجم گلوکوز خون در طول زمان به این منجر می‌شود که سلولها نتوانند به طور مناسب پاسخ بدهند و این شروع مقاومت در برابر انسولین است.»

 

به محض شروع مقاومت در برابر انسولین، سطح قند خون به حدی بالا می‌رود که به همه دستگاههای مهم بدن آسیب‌زننده است.

 

مک‌کئون می‌گوید پیش‌دیابت یک نقطه عطف مهم در مسیر دیابت نوع دو است. یعنی فرد، قند خون بالا دارد –یک نشانه افزایش مقاومت در برابر انسولین– اما هنوز وارد دیابت نوع دو کامل نشده است.

 

پیش‌دیابت اگر فرد مصرف قند خود را قطع کند برگشت‌پذیر است. نویسنده اشاره می‌کند نوشیدنی‌های قندی منبع اصلی قند اضافی در رژیم غذایی امریکایی‌ها است.

 

مک‌کئون می‌گوید این نتایج نشان می‌دهند که قطع مصرف نوشیدنی‌های قندی «یک عامل قابل تغییر در رژیم غذایی است که می‌تواند بر پیشروی از پیش‌دیابت به دیابت اثر داشته باشد.»

 

مک‌کئون و همکارانش برای این تحقیق داده‌های ۱۴ ساله مربوط به ۱۷۰۰ فرد بالغ میانسال را تحلیل کردند. این داده‌ها از برنامه مطالعه قلب فرامینگهام به دست آمد که برنامه‌ای بود که به صورت فدرالی پشتیبانی مالی می‌شد و نسلهای مختلف را برای چرخه زندگی و شاخصه‌های کلینیکی که در بیماری قلبی سهم دارند پایش می‌کرد.

 

شرکت‌کنندگان در زمان ورود به این مطالعه دیابت یا پیش‌دیابت نداشتند. آنها میزان مصرف نوشیدنی‌های قندی و رژیمی خود را گزارش کردند.

 

تیم محققان دریافت که افرادی که بیشترین مقدار نوشابه‌های قندی را می‌نوشیدند –۶ وعده ۳۴۰ گرمی در هفته به طور متوسط– با ۴۶ درصد خطر بالاتر پیش‌دیابت، بدون لحاظ کردن عوامل دیگر مواجه شدند.

 

اتحادیه نوشیدنی‌های امریکا در مقابل می‌گوید که قند در نوشیدنی‌ها یگانه عامل خطر پیش‌دیابت نیست.

 

گروه صنعتی در یک اظهار نظر می‌گوید: «سازمانهای معتبر سلامت نظیر کلینیک مایو اشاره کرده‌اند که عوامل خطر پیش‌دیابت شامل مواردی نظیر وزن، عدم فعالیت، نژاد و سابقه خانوادگی می‌شود.»

 

نویسندگان تحقیق جدید اشاره کرده‌اند که خطر پیش‌دیابت ناشی از نوشیدنی‌های قنددار با در نظر گرفتن تاثیر عوامل دیگر نظیر منابع دیگر قند در رژیم غذایی و میزان چربی که بدن فرد دارد، پایین می‌آید اما نه چندان زیاد. مک‌کئون می‌گوید خطر بالای نوشیدنی‌های قنددار حتی با در نظر گرفتن این عوامل در حدود ۲۷ درصد باقی می‌ماند.

 

مک‌کئون می‌گوید به دلیل آنکه این تحقیق یک مطالعه مشاهداتی است، هیچ ارتباط علت-معلولی مستقیمی میان نوشیدنی‌های قنددار و پیش‌دیابت برقرار نمی‌کند.

 

اما دکتر دینا آدیمولام، استادیار پزشکی در نیویورک می‌گوید وجود رابطه بین این دو منطقی به نظر می‌رسد.

 

آدیمولام می‌گوید: «یک قوطی ۳۴۰ گرمی نوشابه معمولی می‌تواند حاوی ۱۸ قاشق چایخوری شکر باشد. و دقت داشته باشید که شما هر روز می‌نوشید و فراموش نکنید که این نوشیدنی‌ها کالری هم دارند.»

 

مطالعات قبلی نوشابه‌های رژیمی را با دیابت نوع دو مرتبط ساخته بودند. اما مک‌کئون می‌گوید که یافته‌های جدید نشان می‌دهند که نوشیدنی‌های رژیمی می‌توانند پلی به سوی عادتهای سالمتر برای افراد مبتلا به پیش‌دیابت فراهم کنند.

 

او می‌گوید: «وارد کردن نوشابه‌های رژیمی در دوره‌ای که آنها دارند خودشان را از عادتهای مضر جدا می‌کنند اثرات منفی بلندمدتی بر سلامت آنها ندارد. اما در نهایت بیشتر مایعات بدن افراد باید از آب تأمین شود.»

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار