گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ رشد قیمت دلار امروز در بازار رسمی و غیر رسمی ادامه یافت و در بازار امروز به ۳۸۲۰ تومان رسید. در حال حاضر نرخ دلار مبادلهای حدود ۳۲۱۰ تومان بوده و فاصله آن با نرخ آزاد تا ۶۰۰ تومان افزایش یافته است، این در حالی است که تا حدود یک ماه پیش این فاصله به کمتر از ۵۰۰ تومان کاهش یافته بود. این اختلاف قیمت در حالی رخ میدهد که قرار دولت و بانک مرکزی برای یکسان سازی نرخ ارز تا پایان سال جاری بود.
کمی به عقب بازگردیم. روحانی در سال ۹۲، تحریم را علت گرانی دلار در دولت احمدینژاد ذکر کرد وگفت: با ایجاد محدودیت برای درآمدهای ارزی در اثر تحریمها، نرخ ارز افزایش و واردات در سالهای ۱۳۹۱ و بخصوص ابتدای ۱۳۹۲ دچار کاهش شد و از این نظر، رفاه خانوارهای ایرانی که تحت تاثیر واردات زیاد قرار داشت دچار افت شدیدی شد.
آنچه مشخص است در دادگاه قضاوت حسن روحانی، تحریم ها مقصر اصلی گران شدن دلار بوده اند و با برداشتن این تحریم ها، اوضاع دلار به وضعیت سابق برگشته و قیمت دلار کاهش پیدا می کند.
اندکی بعد، ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی نیز در راستای اظهارات روحانی، به اجرای توافق نامه ژنو اشاره کرد و گفت :بازار ارز طی روزهای آینده روند باثبات بیشتری را به خود خواهد دید و حتی شاهد سیر نزولی در بازار آزاد خواهیم بود.
او نیز با وعده کاهش تدریجی نرخ ارز، ادامه داد: در آینده پس از دیدن نشانههای رشد اقتصادی، کاهش تدریجی نرخ دلار در بازار ادامه خواهد داشت.
اکنون ۱۸ ماه از امضای توافق و ۱۱ ماه از اجرایی شدن برجام و ادعای شکسته شدن تحریم ها می گذرد و این بازه، زمان خوبی برای قضاوت در خصوص ادعاهای روحانی و دیگر متولیان اقتصادی دولت یازدهم است.
اما نکته جالب داستان قیمت ارز اینجاست که تا قبل از برجام، دولت یازدهم عامل اصلی بالا بودن قیمت ارز را تحریم های اقتصادی می دانست ولی بعد از امضای برجام، در تمامی اظهارات و سخنرانی های مسئولین اقتصادی دولت یازدهم، هیچ اثری از مقصر بودن تحریم ها در عاملیت افزایش قیمت ارز مشاهده نمی شود؛ چرا که با امضای برجام بهانه تحریم به عنوان مقصر اصلی تمامی مشکلات من جمله گران شدن ارز از دست دولتمردان دولت راستگویان برداشته شد و از ۲۳ تیر ۱۳۹۴ ، مسئولان اقتصادی این دولت، تقصیر سوءمدیریت خود را به گردن دیگر عوامل اقتصادی انداخته اند، بطوریکه در گذشته صمد کریمی مدیر اداره صادرات بانک مرکزی در خصوص علت گران شدن قیمت ارز اظهار داشت:
«افزایش تقاضای واقعی، افزایش تقاضای سفتهبازی، احتیاطی، تبدیل دارایی و افزایش حجم معاملات فردایی و شناوری که توسط بازارسازان غیررسمی صورت میگیرد، کاهش قیمت نفت، کاهش قیمت سهام، افزایش تقاضای ارز مسافرتی و حجّاج، آربیتراژ اسکناس دلار و همچنین افزایش نرخ درهم از جمله عواملی است که موجب افزایش نرخ ارز در بازار شده است.»
می بایست مطابق اظهارات قبلی مسئولان دولت یازدهم قیمت دلار کاهش می یافت ولی بازار ارز خلاف گفته های این مسئولین را نشان داد.مسئولان دولت یازدهم بجای عذرخواهی نسبت به اظهارات نادرست قبلی شان که منجر به انجام یک توافق بسیار بد با غرب در خصوص مسئله هسته ای به بهانه برداشته شدن تحریم ها شد، یک قدم به جلو گذاشته و اینبار سفته بازی و افزایش تقاضا و کاهش قیمت نفت و مسائل دیگر را عامل کاهش ارز ریال در برابر سایر ارزها عنوان می کنند.
در حقیقت بهبود شرایط سیاست خارجی نتوانست اثر زیادی بر قیمت ارز بگذارد، در آمدهای ارزی دولت کاهش پیدا کرد و بانک مرکزی برای جبران کسری بودجه، قیمت دلار را در بازار ۳۰۰ تومان گرانتر کرد تا با جبران بخشی از کسری، فشار بیشتری بر مردم وارد شود.
با این وضعیت یا ادعای اثرپذیری گرانی دلار از بیخ دروغ بود. یا اینکه تحریمها علیرغم ادعای دولت راستگویان برداشته نشده است که گرانی ادامه دارد!
دور نیست با تشدید وضعیت فعلی دوباره مسئولین پای «جمشید بسما..» و چهارپایه مشهورش را به گرانی دلار باز کنند!