به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، آغاز هر درمانی ابتدا با شناخت مزاج فردی است و بدون شناخت مزاج هیچ درمانی علمی و صحیح نخواهد بود. یکی از اصولی ترین مسائل در طب سنتی مصرف غذای خوب با توجه به مزاج و بهره گیری از خواص گیاهان است. قبل از اینکه به هیچ نسخه ای عمل شود و قبل از اینکه افراد از چیزی پرهیز کنند؛ باید مزاج خود را بشناسند.
در طب سنتی چیزی به نام نسخه واحد برای همه وجود ندارد
در طب سنتی چیزی به نام نسخه واحد برای همه وجود ندارد. یک خوردنی که برای یک مزاج مفید است, ممکن است, برای مزاج دیگر مضر باشد. شناسایی مزاج مهمترین اصل ورود به طب سنتی است.
این تصور که گیاهان دارویی کاملا بی ضرر هستند, تصوری اشتباه است, اگر دارویی با مزاج فرد ناسازگاری داشته باشد, ممکن است باعث مشکلات عدیده ای شود.
معده خانه همه دردها و پرهیز ریشه همه درمانها است
... و باید دانست که معده خانه همه دردها و پرهیز ریشه همه درمانها است. با شناخت مزاج خود, تدابیر مربوط به آن را انجام دهیم و طب سنتی را اصولی یاد بگیریم.
برای شناخت مزاج خود بهتر است مزاج اندامهای بدن خود را نیز بدانیم؛ اعضای بدن به دو دسته کلی تقسیم میشوند, اعضای ساده مانند پوست و مو که تنها از یک نوع سلول تشکیلشدهاند. اعضای رئیسه مانند قلب، مغز و کبد که نقش مهمی در ادامه حیات و بقای نسل دارند و باید این اعضا سالم باشند تا فرد زنده بماند؛ مزاج کل بدن، برآیندی از مزاج کل اعضا خصوصاً اعضای رئیسه است.
سوءمزاج چیست؟
اگر خلطی در بدن زیاد شود، اصطلاحاً به آن سوء مزاج، «سوء مزاج مادی» گفته می شود، یعنی مادهای در بدن افزایش یافته که نباید این اتفاق می افتاد. معمولا در این سوء مزاجهای مادی، شخص دچار حالت سنگینی و کسل بودن می شود، به ویژه در افراد که دم یا بلغم آنها افزایش می یابد.
این حالتها مخصوصاً در افراد که دچار اختلالات دفع است, شامل افرادی که یبوست دارند،خانمهایی که دچار مشکلات عادت ماهیانه ( کم بودن دفعات یا مقدار عادت) هستند،کسانی که تعریق ندارند یا افرادی که جلوی ادرار خود را می گیرند، بیشتر اتفاق می افتد و بیشتر دچار افزایش مواد زائد و اخلاط در بدن می شوند.
راه پیشگیری از این وضعیتها اصلاح سبک غذایی و زندگی و همچنین پرهیز از مصرف آنچه که برای مزاج اصلی فرد مضر است, لازم و ضروری است.
دو عامل بسیار مهم برای داشتن اخلاط طبیعی و سالم
دریافت خوردنیها و آشامیدنیهای مناسب مزاج (غذا و نوشیدنی خوب), اجرای درست تدابیر خوردن و آشامیدن (خوب خوردن و خوب آشامیدن) برای صورت گرفتن بهتر عملیات هضم و جذب, با شناخت خوردنیها و نوشیدنیها و مزاج افراد و مزاج معده آنها، می توان هر دو شرط بالا را رعایت کرد.
به این ترتیب اخلاط خوبی در بدن تولید خواهند شد که در نتیجه تمام اعضای بدن (عضله، کبد، قلب، استخوان و...) غذای مناسبی دریافت خواهند کرد و ماحصل آن درست کار کردن اعضا و کل بدن است که به آن سلامتی میگویند.