به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو بهرام قاسمی سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه از ابتدای نشست به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
**اخبار درون آمریکا حکایت از آن دارد که احتمالا مصوبه سنا توسط اوباما وتو نخواهد شد
براین اساس وی در خصوص دیدار صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان با مونی گفت: در این دیدار دکتر صالحی مواضع جمهوری اسلامی را مطرح کرد آنچه در رفتار آمریکا شاهد بودیم چندان غیرطبیعی نیست کشوری که به بدعهدی و رفتار خشن عادت داشته به ویژه در قبال جمهوری اسلامی این مسئله جدید نیست ما در 37 سال گذشته بدعهدی آمریکا را تجربه کرده ایم.
وی در خصوص این که وضعیت برجام در دولت پیش روی ایالات متحده چه خواهد شد گفت: من قرار نیست پیش گویی کنم اما وضعیت درون آمریکا را رصد خواهیم کرد و شاید در آینده بتوان در این خصوص صحبت کرد.
قاسمی افزود: تصور بر این بود اوباما باید براساس تعهدات خود مصوبه اخیر را وتو می کرد اما در اخبار درون آمریکا نشان می دهد که احتمالا اوباما این مصوبه را وتو نخواهد کرد و این مصوبه نهایتا به تصویب خواهد رسید.
**جمهوری اسلامی هیچ گاه برای نقض برجام پیش قدم نخواهد بود/ براساس عمل طرف مقابل پاسخ مقتضی خواهیم داد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در خصوص نقض برجام گفت: انچه رخ داد خلاف روشن و بین است و از آنجا که برجام توافقی چند جانبه بین ایران و 1+5 و هم چنین تصویب شورای امنیت را نیز به دنبال داشت از این رو استقبال جامعه جهانی از برجام پشتوانه بسیار قوی بین الملل می باشد و نقض برجام چیزی نیست که به سادگی اتفاق بیفتد.
وی در خصوص نقض برجام توسط امریکا گفت: نهایتا امریکا نمی تواند و چنین قدرتی نیز ندارد که برجام را به تنهایی نقض و با آن مخالفت کند لذا امیدواریم وضعیت به نحوی باشد که به نفع جامعه جهانی شود.
قاسمی با تاکید براینکه جمهوری اسلامی هیچ گاه برای نقض برجام پیش قدم نخواهد بود تصریح کرد: در هر شرایطی ما پیش قدم برای نادیده گرفتن تعهدات خود در برجام نیستیم اما اگر دیگران اعم از امریکا یا هر کشور دیگری بخواهد در هر لحظه برجام را نقض کند دست ما باز است و همان طور که هوشمندانه وارد مذاکرات شدیم این هوشیاری در دستگاه های ذیربط وجود خواهد داشت و پیش بینی های لازم برای خلف وعده و نقض برجام به عمل آمده و جمهوری اسلامی براساس عمل و اقدام دیگران حتما در این عرصه ورود پیدا خواهد کرد و پاسخ مقتضی خواهد داد.
قاسمی با مخاطب قرار دادن کشورهای اروپایی عضو 1+5 تصریح کرد: به نظر من این کشورها باید توصیه های لازم را در خصوص نقض برجام به آمریکا داشته باشند و این موضوع نباید قربانی انتقال قدرت در ایالات متحده شود.
جمهوری اسلامی هیچ نگرانی برای تمدید تحریم ها ندارد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید بر قدرتمند بودن ملت و دولت جمهوری اسلامی گفت: کشوری که در آستانه سی و هشتمین سالگرد پیروزی انقلاب خود است و در تمام این 38 سال درگیر تحریم های آمریکایی ها بوده است امروز هیچ نگرانی از تحریم ها ندارد چون به جرات می گویم زمانی که قانون داماتو برای اولین بار در کنگره آمریکا به تصویب رسید جمهوری اسلامی به لحاظ اوضاع سیاسی، اقتصادی، علمی و دانش های مختلف از جایگاه امروز برخوردار نبود به اضافه اینکه به نظر می رسد سایر کشورها نیز نمی توانند به اجماع گذشته در خصوص تحریم و تحت فشار قرار دادن جمهوری اسلامی برگردند.
وی در خصوص دیدار نماینده پوتین با رئیس جمهور و نماینده مقام معظم رهبری در امور بین الملل نیز گفت: نماینده پوتین سفری به تهران در پاسخ به تماس تلفنی روحانی با پوتین داشت وی در این سفر حامل پیام مهمی از طرف پوتین برای رهبران ایران بود و در دیدارهایی که با دکتر ولایتی و دکتر روحانی داشت مطالبی در حوزه های مختلف اعم از دو جانبه و منطقه مطرح شد.
قاسمی یکی دیگر از مسائل مهمی که در این دیدارها مورد رایزنی و گفتگو قرار گرفت را مسئله سوریه عنوان کرد و ادامه داد: طبیعی است که با نوع رابطه راهبردی تهران و مسکو این سفرها و گفتگوها وجود داشته باشد این در حالی است که امروز معاون وزارت امور خارجه سوریه در تهران است و با مسئولان این وزارتخانه دیدارهایی خواهد داشت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی این رفت و آمدها را نشان از این دانست که در شرایط فعلی ما در برهه حساسی از شرایط منطقه و جهان قرار داریم و امیدواریم این رایزنی ها به همکاری نزدیک تر دو کشور بیانجامد.
وی در خصوص وضعیت مسلمانان در یمن نیز گفت: هر گونه برخورد تحقیرآمیز و اعمال خشونت علیه این مردم محکوم است و ما به حاکمین آنجا پیشنهاد می کنیم برای حفظ ثبات و امنیت خود به راهکارهای خردمندانه روی بیاورند و از اعمال خشونت علیه مسلمین در این کشور خودداری کنند چون با اعمال خشونت منطقه را به افراطی گری سوق خواهند داد که به رشد گروه های افراط گرا کمک خواهد کرد.
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا کشورهای اروپایی در خصوص نقض صریح برجام اقدامی انجام داده اند یا خیر گفت: طبیعتا انتظار ما از کشورهای حوزه اروپا و کشورهای 1+5 که در نشست ها و مذاکرات نقش داشتند این است که در تعهدات خود باقی بمانند و این انتظار خواسته بی ربطی نیست اگر تصور کنید می شود در مورد هر کشوری تضمینی برای همکاری وجود داشته باشد اشتباه محض است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: کشورها ممکن است از مسائلی پیروی کنند که با مصالح شما مغایر باشد اما انتظار می رود اروپا در برجام کنار ایران بماند و جمهوری اسلامی این انتظار را دارد و امیدوار است اروپا نقش تاریخی خود را به خوبی ایفا کند و نشان دهد با توجه به ادعاهایی که در مورد نقش اروپایی خود دارد قابل اتکاست.
وی تاکید کرد: ما به دنبال آن هستیم که روند رخ داده در آمریکا را متوقف کنیم از این منظر مذاکراتی را با طرف های مختلف از جمله چین داشتیم و مواضع چین در خصوص برجام مثبت و قاطع بوده است.
قاسمی ابراز امیدواری کرد که با وجود ام جی اوهای موجود در کشورهای اروپایی این کشورها در مسیر درست حرکت کنند.
مواضع چین نسبت به برجام مثبت و قاطع بود/ در زمان مقتضی از ابزارهای مناسب در قبال نقض برجام استفاده خواهیم کرد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: جمهوری اسلامی هم از ابزارهای حقوقی برجام برخوردار است و هم مجهز به ابزارهایی است که طرف های ما به خوبی از آن آگاه هستند و در زمان مقتضی از آن استفاده خواهیم کرد اما این خلف وعده مردم ما را نسبت به آمریکایی ها بدبین تر خواهد کرد.
وی در خصوص این سوال که آیا جمهوری اسلامی با آمریکا تجارت دارد یا خیر گفت: تجارت ما با آمریکا در یک حد متوسط و محدودی از گذشته وجود داشته است و بخشی از اقلام را وارد یا صادر می کنیم اما سهم این تجارت قابل اعتنا نیست.
قاسمی در خصوص ادعای برخی مقامات روسی مبنی بر اینکه ممکن است روسیه مجددا از پایگاه نوژه همدان در ایران استفاده کند نیز گفت: همکاری های ما با روس ها عمیق و گسترده است و این همکاری در منطقه ادامه خواهد داشت اما اینکه آنها نیاز دارند مجددا از فضای ما استفاده کنند بستگی به شرایط پیش رو دارد و در شرایط فعلی آن را منتفی می دانم اما اگر در هر شرایطی نیاز به همکاری مشخص داشته باشیم با تفاهمات لازم می توان این همکاری را به عمل آورد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص تحویل محموله اس 300 از طرف روس ها به ایران نیز گفت: وقتی صحبت از همکاری نزدیک با روسیه می کنیم یعنی روند همکاری رو به رشد و پیشرفت است و مشکل اساسی وجود ندارد به عبارت دیگر در تعهدات روسیه نسبت به ما این همکاری ها با دقت و منظم پیش رفته است و روس ها به تعهدات خود پایبند بوده اند.
اینکه اتفاق ضد حقوق بشری در یمن صورت نگرفته یک طنز سیاسی می دانم
وی در خصوص ادعای نشریه انگلیسی گاردین مبنی بر اینکه بمباران سعودی ها در یمن نقض حقوق بشر محسوب نمی شود نیز گفت: بسیاری از موسسات اروپایی در مورد جنایات جنگی عربستان در یمن سخن گفتند و اسناد آن موجود است به هر حال عربستان یک جانبه در مقاطعی مردم بی گناه را هدف بمباران های خود قرار دادو اگر تاریخ را مطالعه کنید مسائل رخ داده در یمن چیز پنهانی نیست اینکه اتفاق ضد حقوق بشری در یمن صورت نگرفته باشد را بدون توهین به گاردین یک طنز سیاسی تلقی می کنم.
قاسمی در خصوص تحولات اوپک نیز گفت: بحث اوپک نتیجه مقاومت ملت ایران و همکاران خودمان در وزارت نفت و دولت بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: درایت و هوشمندی که در بحث نفت صورت گرفت به عنوان عوامل تعیین کننده به عنوان پیروزی دیپلماتیک برای ایران تلقی می شود.
وی گفت: تلاش وزارت نفت توانست کار را به جایی برساند که اوپک از یک میلیون و اندی بشکه سهمیه خود بکاهد اما ایران تن به این کاهش ندهد یک موفقیت بزرگ محسوب می شود.
قاسمی در خصوص تماس و رایزنی ها با مسئولان سیاست خارجی اروپا پس از اقدام سنای آمریکا در تمدید تحریم ها گفت: با مسئولان سیاست خارجی اروپا هیچ تماسی نداشتیم و تماس ما به قبل از مصوبه سنا برمی گردد اما روابط با اتحادیه اروپا کماکان در جریان است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی صحبت سخنگوی اتحادیه اروپا در زمینه اقدامات آمریکا را قابل تامل دانست و گفت: وی عنوان کرد ما صبر می کنیم تا شاهد آن باشیم که روند اقدامات آمریکا به کجا می رسد آنها هم صبورانه وضعیت را رصد خواهند کرد اما در مذاکراتی که در سطوح سفرا داریم قطعا مسائلی در خصوص اقدام سنای آمریکا مطرح شده است اما از آنجا که موضع، موضعی نهایی نیست بیان آن را در شرایط فعلی به مصلحت نمی دانم.