به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه اصلاحطلب جهان صنعت از ناکامی دولت در خروج از رکود نوشته است: دولت از ابتدای سالجاری برای خروج از رکود به هر دری زده است. از کاهش نرخ سود بانکی گرفته تا ماجرای کارتهای اعتباری خرید کالا برای کمک به تولیدکنندگان داخلی. با اینکه به دستور دولت، بانکها موظف به پرداخت تسهیلات 10، 30 و 50 میلیون تومانی خرید کالا به متقاضیان شدند اما طی ماههای اخیر بارها اعلام کردند که توانایی پرداخت این تسهیلات را ندارند. از این رو بسیاری از بانکها با امتناع از پرداخت این تسهیلات سردرگمی و ناامیدی مردم در مقابل باجه بانکها را رقم زدند.
در این میان اگرچه دولت برای عملی کردن وعده خروج از رکود دست به دامن کارت اعتباری خرید کالا شد اما کارشناسان اقتصادی از همان ابتدای امر اجرای این طرح را نشدنی و پرونده آن را مختومه اعلام کردند. به اعتقاد فعالان بازار شرایط سختی که برای دریافت کارتهای اعتباری در نظر گرفته شده است به قدری عجیب است که کمتر کسی رغبت به دریافت این کارتها دارد. علاوه بر آن با توجه به اینکه این طرح برای قشر ضعیف جامعه در نظر گرفته شده بود، بسیاری از متقاضیان به محض مواجهه با شرایط دریافت، قید آن را زدند.
اما ماجرای این کارتها به همینجا ختم نمیشود. در حالی دعوای بانکها و متقاضیان در پرداخت تسهیلات ادامه دارد که با وجود اعتبار استفاده از این طرح تا پایان سالجاری، زمان صدور کارتها تا پایان آذرماه سالجاری به اتمام میرسد. از همین رو رایزنی بین دستگاههای ذیربط و بانک مرکزی به منظور تمدید زمان صدور کارت اعتباری خرید کالای ایرانی با توجه به فرصت یک هفتهای تا پایان زمان در نظر گرفته شده (پایان آذرماه) برای صدور این کارتها آغاز شده است اما مشخص نیست که زمان آن تمدید میشود یا نه.
طی دو دهه اخیر به طرق مختلف کارتهای اعتباری مورد استفاده مردم قرار گرفته است به طوری که در شش ماهه گذشته آخرین نوع آن به وسیله بانک مرکزی ابلاغ شد اما نتیجه مطلوب به دست نیامد. با این تفاسیر به نظر میرسد اگر سیاستگذاری دقیق و هدایت منابع مالی با اصول و واقعیت موجود بازار انجام میشد این طرح با چالشهای متعددی روبهرو نمیشد. در واقع آن روی سکه کارتهای اعتباری نشان داد به سبب نبود اطلاعات لازم از تعداد واجدان شرایط و بهکارگیری منابع در محلهای موردنظر، سیاستگذاری انجام شده دلیل اصلی شکست این طرح بود.