به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو بهرام قاسمی سخنگوی دستگاه دیپلماسی در نشست خبری خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه که امروز برگزار شد در خصوص نشست سه جانبه بین ایران، ترکیه و روسیه گفت: ما یک اجلاس سه جانبه پیش رو داریم که با ایده ایران پا گرفت و به دلیل برخی شرایط به ویژه شرایط حاکم در حلب تشکیل این نشست به تعویق افتاد و بنا شد این نشست فردا در مسکو برگزار شود.
وی ادامه داد: براین اساس در قزاقستان بحث در خصوص این نشست پیش آمد و بنا شد جریانی از ترکیه نیز حضور داشته باشد.
قاسمی تماسهای برخی معارضین با مسکو را بی ارتباط به نشست فوق دانست و یادآور شد: همه طرف ها در حال مذاکره اند و ممکن است به اشتباهاتی دست یابند در مورد این که چه توافقی بین ترکیه و سوریه صورت گرفته است هیچ اظهارنظری ندارم و نشست قزاقستان را بی ارتباط به اجلاس ژنو می دانم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان هم چنین در خصوص سفر آمانو به ایران نیز گفت: آمانو در چارچوب ارتباطات جمهوری اسلامی با آژانس به تهران سفر کرد و با مقامات مختلف کشور رایزنی و گفت و گو کرد در این سفرها رایزنی های فنی مورد نیاز انجام شد و آمانو با اذعان بر این موضوع که ایران به تعهدات خود پای بند است کشور را ترک کرد ضمن آنکه مطلب خاصی برای انتقال پیغام توسط آمانو وجود نداشت.
وی در خصوص جزییات گفتوگوی ظریف و کری در خصوص مصوبه اخیر کنگره امریکا نیز گفت: با توجه به شرایطی که در سنای امریکا در خصوص تمدید داماتو به وجود آمد تماسهایی بین طرفهای ایرانی و امریکایی صورت گرفت و اعتراضات لازم از سوی ایران اعلام شد.
قاسمی در خصوص واکنش های آتی ایران در قبال نقض برجام نیز گفت: ما از ابتدای تفاهماتی که در خصوص برجام داشتیم برای همه وضعیت ها پیش بینی لازم را انجام دادیم و امروز هم برای هر وضعیتی در کشور آمادگی های لازم را داریم و به تناسب وضعیت به کار خود ادامه می دهیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان گفت: در این خصوص هیچ نگرانی وجود ندارد و دستورالعمل رئیس جمهور به وزیر امور خارجه و ریاست سازمان انرژی اتمی اعلام شد و راهکارهای اعلام شده مد نظر قرار گرفت و در همین راستا دستگاه های ذیربط اقدامات خود را آغاز کردند این در حالی است که ما در رصد وضعیت باقی خواهیم ماند تا ببینیم طرف های مقابل چه عکس العملی نشان می دهد به هر حال برجام بحث چند جانبه ای است و یک طرف نمی تواند آن را نقض کند.
وی در خصوص مواضع جمهوری اسلامی در مورد رخدادهای منطقه گفت: سیاست های ایران روشن است و مواضع ما در قبال مسائل منطقه و جهان گویاست.
قاسمی تصریح کرد: البته با توجه به شکست هایی که برخی قدرت های منطقه ای در شرایط پیرامونی ما داشتند مسائلی مطرح می کنند که البته تاثیری بر سیاست های جمهوری اسلامی ندارد و به این کشورها توصیه می کنم تا گذشته خود را به یاد بیاورند تا با این اقدام دریابند که مقصر وضعیت شرایط فعلی جهانی و منطقه ای کیست به هر حال از منظر کلان این قبیل سخنان در منطقه یک فرافکنی است که برخی کشورهای منطقه به سمت آن میل می کنند و نهایتا قابل توجه نخواهد بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در خصوص فرایند کمک رسانی به مردم حلب نیز گفت: در مورد سوریه و وضع حلب موضع ما تکرار موضع قبلی است، برخلاف دیگران که مواضع خود را به ناچار تغییر دادند جمهوری اسلامی هنوز در مواضع خود ثابت قدم است و بر وضعیت انسانی در سوریه و حلب تاکید می کنیم.
کمک های اولیه جمهوری اسلامی توسط هلال احمر به سوریه ارسال شد
وی با ابراز نگرانی از وضعیت انسانی آتش بس و کارشکنی گروه های تروریستی در حلب ابراز امیدواری کرد: این وضعیت طی روزهای آینده به وضعیت روشن تری برسد و شرایط باقی ماندگان در حلب حل شود که با اقدامات تروریستی برخی تروریستی که از جانب گروه های مشخص حمایت می شوند متوقف شد امیدواریم وضعیت کمک رسانی به تمام نقاط سوریه بهتر شود و جامعه جهانی و سازمان های بین المللی و ایران بتوانند کمک های بیشتری به این مجموعه داشته باشند البته جمهوری اسلامی اقدامات اولیه را توسط هلال احمر انجام داده و بخش قابل توجهی از کمک های انسان دوستانه توسط این سازمان به سوریه ارسال شده که امیدواریم این کمک ها به دست نیازمندان برسد.
قاسمی در خصوص پیش بینی شرایط برجام و اجرای تعهدات جمهوری اسلامی نیز گفت: جمهوری اسلامی هیچ گاه برای تخریب یا عهدشکنی یا اخلال در برجام پیش قدم نخواهد بود آنچه در هیئت نظارت بر برجام تصمیم می گیریم به تناسب اقداماتی است که از طرف مقابل اتفاق می افتد و در این موضوع هیچ تردیدی نداریم.
در صورت کارشکنی در برجام اقدامات جمهوری اسلامی قاطع تر و کوبنده تر خواهد بود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان تصریح کرد: در صورتی که اخلال و کارشکنی وجود داشته باشد اقدام ما می تواند قاطع تر و کوبنده تر باشد و این که دیگران در خصوص اقدامات جمهوری اسلامی چه اظهارنظری دارند بهتر است خیلی برآن متمرکز نشویم.
وی در خصوص ادعای یک رسانه صهیونیستی مبنی براینکه ترامپ عنوان کرده در خصوص برجام مجددا باید با ایران مذاکره کرد نیز گفت: برجام همان طور که گفتم امر یک جانبه نیست و این مباحث بیشتر مباحث تبلیغاتی است که از جانب صهیونیست ها نسبت به کشورهای مسلمان و ایران انجام می شود و من خیلی آنها را جدی نمی دانم چون رژیم صهیونیستی و ایادی آن به دنبال ایجاد ایران هراسی در منطقه و حتی صحنه بین الملل هستند.
قاسمی در خصوص اقدامات فنی که رئیس جمهور از رئیس سازمان انرژی اتمی خواست تا انجام دهد نیز گفت: از نگاه سیاسی این اقدام، اقدامی به جا و جدی بود که در زمان مناسب اتخاذ شد و در زمانی مناسب براساس نظر هیئت نظارت بر برجام اتخاذ شد مباحث فنی را بهتر است از سازمان ذیربط سوال کنید.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان تصریح کرد: جمهوری اسلامی براساس تعهدات انجام شده از یک سری حقوق برخوردار است که در این خصوص با آژانس در تماس هستیم و از همکاری های غیربومی نیز می خواهیم استفاده کنیم.
نفوذ معنوی ایران در یمن ربطی به کری و الجبیر ندارد
قاسمی در خصوص ادعای دخالت ایران در بحث یمن و مذاکرات طرف ایرانی با آمریکا در خصوص موضوع یمن گفت: جمهوری اسلامی هیچ مذاکره ای با طرف آمریکایی به جز مسئله برجام نداشته و نخواهد داشت. در خصوص یمن موضع ما روشن و پایدار است و فکر می کنیم دخالت خارجی وضعیت یمن را به شرایط امروز تبدیل کرده است و همواره از گفتگوی گروه های یمنی حمایت کرده و خواهیم کرد و در مورد نفوذ ایران آنچه مطرح می شود دخالت های بی پایه و اساس برای خوشایند دیگران است بحث نفوذ یمن در ایران ارتباطی به کری و عادل الجبیر وزرای خارجه آمریکا و عربستان سعودی ندارد چون به اعتقاد من آنها به ویژه وزیر خارجه عربستان باید بیاموزد که دست از حمایت از تروریست بردارد و بهتر است در مورد نوع رابطه معنوی ایران با سایر کشورها و جهان اسلام صحبتی نکند.
وی در پاسخ به این سوال که برخی رسانه ها عنوان می کنند یک تبعه فرانسوی در دشت کویر لوت ایران گم شده است آیا این مطلب را تایید می کنید یا خیر ضمن تایید این مسئله گفت: یک تبعه فرانسوی به عنوان توریست به ایران آمد و به منطقه سفر کرد این در حالی بود که مسئولان به وی توصیه کردند به نقاطی از کویر سفر نکند اما به هر حال وی با توجه به برنامه ریزی خاصی که داشت به آن نقاط خاص سفر کرد و بعدا خبری از وی دریافت نشد. دو دولت در این خصوص با یکدیگر در تماس بودند یک احتمال در مورد سرنوشت این شخص از این قرار است که این تبعه فرانسوی در کویر لوت دچار حادثه شده باشد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص تعاملات ایران با لبنان در شرایط جدید این کشور و پس از انتخاب میشل عون گفت: پس از انتخاب میشل عون در ترکیب حاکمیت جدید لبنان شرایط مثبت و رو به جلویی حاکم است که این شرایط می تواند هم در وضعیت داخلی لبنان و هم در تاثیرگذاری روابط این کشور با همسایگان خود تاثیر بسزایی داشته باشد به هر حال پس از انتخاب میشل عون گام بزرگی در لبنان برداشته شد و تعیین دولت در صبح امروز نیز می تواند در بهبود شرایط لبنان موثر باشد.
قاسمی همچنین در خصوص بازسازی مساجد در قره باغ توسط مهندسان ایرانی ابراز بی اطلاعی کرد.
سفرای ایران در سوریه و عمان مشخص شده اند/ مراحل اداری در جریان است
وی در خصوص انتخاب سفرای سوریه و عمان نیز گفت: سفرای این دو کشور نام گذاری شدند و کار مراحل طبیعی خود را طی خواهد کرد امیدواریم در اسرع وقت این سیر و مراحل اداری انجام شود و هر چه زودتر این دو سفیر در سفارتخانه مهم ما در دمشق و مسقط مستقر شوند و وظایف خود را انجام دهند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص بحث برجام و اینکه دولت آینده در آمریکا چه برخوردی با این توافق نامه خواهد کرد نیز گفت: اینکه دولت بعدی چه نگاهی به برجام خواهد داشت بحث دیگری است اما در وضعیت کنونی آنچه اتفاق افتاد بر این اساس بود که اوباما این مصوبه را نه امضا و نه وتو کرد و بخش هایی از تحریم که با برجام منافات داشت برای بار دوم نیز مستثنی شد و ما به لحاظ عملی در وضعیت قبل قرار گرفتیم اما تصویب IFA از نظر ما عهدشکنی جدی بود و بر همین اساس جمهوری اسلامی با توجه به نظر هیئت نظارت بر برجام تصمیمات لازم را اتخاذ کرد و در آینده نیز بنا به شرایط تصمیمات مقتضی اتخاذ خواهد شد با این شرایط که در برابر هر بدعهدی موضع ما قاطع تر خواهد شد و با کسی در این خصوص رودربایستی نداریم.
قاسمی در خصوص شرایط فراهم شده برای خروج معارضین و شبه نظامیان در حلب گفت: بحث حلب و سوریه پیچیدگی خاصی دارد اگرچه تکلیف آزادی حلب کاملا روشن است اما وجود مردم عادی که در محاصره قرار داشتند واضح است و تلاش برخی کشورها این بود که گروه های تروریستی را سالم خارج کنند و این موضوع مورد رایزنی کشورهای حاضر در بحث سوریه بود براین اساس سعی ما این است که به نفع مطلوبی در خصوص حق کسانی که در محاصره بودند فضا را مناسب کنند که این افراد به ویژه غیرنظامیان بتوانند به یک نقطه امن تر انتقال یابند و امکان امدادرسانی فراهم شود لذا این موضوع در دستور کار کشورهاست و سعی کشورها این است که بتوانیم به تفاهماتی در این خصوص دست یابیم.
وی ابراز امیدواری کرد موضوع آزادسازی حلب با موفقیت به انتها برسد و ما بتوانیم گامی را برای آرامش در حلب و سوریه داشته باشیم و از آلام مردم آن شهر بکاهیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص اقدامات جمهوری اسلامی در راستای اظهارات خانم ترازامی، نخست وزیر انگلیس نیز گفت: وزارت خارجه از ابتدا با توجه به وضعیت ذاتی خود اقدامات لازم را به عمل آورد و دوبار روسای نمایندگی انگلیس در تهران یعنی سفیر و کاردار این کشور را احضار و مراتب اعتراض خود را اعلام کرد وزارت خارجه وظایف خود را در چارچوب کشورها بدون درنگ انجام خواهد داد و در صورت نیاز این اقدامات تکرار خواهد شد.
قاسمی در خصوص لغو سفر جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور به ترکیه را اداره چند جلسه مهم توسط وی در تهران عنوان کرد و گفت: مصلحت در این دیده شد که این سفر به زمان دیگری موکول شود.
وی در خصوص اینکه آیا اختلافات بین ایران و ترکیه باعث به تعویق افتادن این سفر شد نیز گفت: قطعا هیچ دو کشوری مواضع یکسانی برای حل مسائل نخواهند داشت ضمن اینکه جمهوری اسلامی از ابتدا در بحث سوریه با ترکیه اختلاف سلیقه داشت اما این اختلاف سلیقه به عنوان مانعی برای تماس ما به عنوان دو کشور همسایه ایجاد نکرد بر این اساس این رایزنی ها منتهی به اجلاسی شد که امیدواریم شرایط بهتری را میان دو کشور همسایه ایجاد کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفتگو را به معنی تفاهم صددرصدی بین دو کشور ندانست و یادآور شد: نشست های موجود بین دو کشور می تواند برای مجموعه منطقه مفید و مثمرثمر باشد.