به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، جوان از گرانی لبنیات گزارش داده است: درفضاي نبود بازرسي و نظارت، كارخانجات لبني تباني كرده و قيمت شير خام را از دو ماه پيش از هزار و 250 تومان به هزار و 200 تومان كاهش دادند و در اقدامي هماهنگ براي سومين بار در سال ۹۵، قيمت انواع فرآوردههاي لبني را بين ۱۰۰ تا ۳۰۰ تومان گران كردند.
كارخانجات لبني در شرايطي در سال جاري قيمت انواع فرآوردههاي لبني را براي سومين بار گران كردند كه مدام از كاهش تقاضا و ركود خبر ميدهند و در گفت و گو با رسانهها از كاهش سرانه مصرف شير و لبنيات ابراز نگراني ميكنند، اين درحالي است كه اين كارخانجات هم بازار مصرف خوبي در داخل كشور و هم اينكه صادرات بسيار مناسبي به كشورهاي همسايه، به ويژه عراق دارند.... اكنون با استفاده از فضاي نبود نظارت و بازرسي، قيمتهايشان را بيسر و صدا بين ۱۰۰ تا ۳۰۰ تومان افزايش دادند، بدون اينكه كيفيت اين فرآوردهها تغييري كند يا قيمت شير خام گران شده باشد.
به گفته فعالان بازار، قيمت تمام شده توليد هركيلوگرم شيرخام هزار و 320 تومان است كه با در نظر گرفتن حداقل درصد سود، بايد هركيلوگرم شيرخام از دامداران هزار و 440 تومان خريداري شود، اين قيمت با وجود آنكه مدتهاست تصويب شده تاكنون اجرايي نشده است و كارخانجات لبني در اقدامي هماهنگ از دو ماه پيش تصميم گرفتند قيمت شير را از هزار و 250 تومان به كمتر از هزار و 200 تومان كاهش دهند و بازپرداخت وجه شير كه ۱ تا 5/1 ماه بود به ۷۵ تا ۹۰ روز رساندند.
به گفته يكي از اعضاي تعاوني گاوداران، كارخانجات لبني بزرگ تصميم دارند از ماه آينده قيمت شير خام را به هزار و 180 و ايام عيد به هزار و 250 تومان كاهش دهند، در حالي كه دامداران و توليدكنندگان شير به دليل افزايش قيمت دلار، با افزايش قيمت نهادهها مواجه شدهاند، اما به جاي اينكه قيمت شير خام گران شود، ارزان شده و فرآوردههاي لبني از سوي كارخانجات توليدي گران شده است.
وي كه خواست نامش فاش نشود، در گفتوگو با «جوان» ميگويد: كارخانجات از امضاي قرارداد با دامداران خودداري ميكنند و همين امر موجب ميشود هر گاه دوست داشتند و تقاضا در بازار بالا رفت، تباني كرده و قيمت شير خام را كاهش و لبنيات را افزايش دهند. در اين ميان نهادهاي نظارتي تا بجنبند و نامهنگاري و بررسي كنند، فرآوردههاي لبني با قيمت جديد وارد بازار شده و فروخته ميشوند. هرچند تجربه سالهاي گذشته نشان ميدهد جرايم تعيين شده بابت گرانفروشي، براي كارخانجات رقم چندان زيادي نيست.
اين عضو تعاوني گاوداران ميافزايد: كارخانجات همواره در جلسات تنظيم بازار و انجمنهاي شير از ركود بازار سخن ميگويند اما در طول سال در حال توسعه و ساخت كارخانجات جديد هستند، به طوري كه يكي از برندهاي معروف لبني در اطراف تهران شهر لبنيات تأسيس كرده و ديگري در اغلب شهرهاي شمالي در حال ساخت كارخانجات جديد است. حال شما قضاوت كنيد در فضاي ركود و كاهش تقاضا چگونه ميشود كارخانجات جديد احداث و راهاندازي كرد.
وي تصريح كرد: طرح خريد تضميني وزارت جهاد در سال گذشته باعث شد فشار كارخانجات بر توليدكنندگان شير خام كاهش يابد اما امسال اين وزارتخانه با كمبود اعتبار مواجه شده و كارخانجات نيز از بيپولي دولت مطلع هستند، از اين رو از دو ماه گذشته كاهش قيمت شير خام را كليد زدند.
وي همچنين با رد اين ادعا كه مصوبه گراني مربوط به سال گذشته بوده ميگويد: اين گفته فقط يك ادعاست چون مصوبات افزايش قيمت تاريخ آغاز و پايان دارد و كارخانجات نميتوانند به مصوبات گذشته استناد كنند.