گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو-محمد آزادی، «کسی به روحانی توصیه نمیکند برنامههای بلندمدت یا پنجساله تدوین کند.» سید محمود میرلوحی سخنگوی ستاد انتخاباتی اصلاحطلبان تهران اینها را به آرمان گفته؛ وی با اشاره به وضعیت متفاوت رئیسجمهور پیشین در مقایسه با روحانی، اضافه کرده: «سال۸۷ اما برخي از بزرگان كشور به آقاي احمدينژاد توصيه ميكردند كه برنامههايش را بهصورت پنج يا ششساله تدوين كند. تنها كسي كه توصيه مؤكد دارد كه دولت آقاي روحاني بايد دو دورهاي باشد آيتالله هاشميرفسنجاني است.»
کارگزاران سازندگی هم احتمالاً بههمین خاطر بر حمایت بیقید و شرط از روحانی برای انتخابات پیشرو تأکید کردند. مرعشی روز گذشته در پایان نشست شورای مرکزی این حزب که پشت درهای بسته برگزار شد، این موضوع را اعلام کرد. اصلاحطلبان اما چرا در حمایت از روحانی مرددند؟
تردیدهای اصلاحطلبان در حمایت از روحانی برای چیست؟
«نسبت به اینکه رأی ایشان به بالای ۱۵ میلیون برسد، تردیدهای جدی وجود دارد؛ حتی اگر دکتر روحانی ۱۵ میلیون هم رأی کسب کند، یعنی چهار میلیون هم از دور قبل کمتر رأی بیاورد باید ابراز خرسندی و خوشبختی کند که وارد پاستور شده است.» زیباکلام اینها را گفته؛ وی با اشاره به کاهش محبوبیت آقای رئیسجمهور، علت این امر را عملی نشدن وعدهها و عملکرد ضعیف اقتصادی دولت میداند.
وی اضافه کرده: «متأسفانه امروز ما حدود ۶ الی ۷ میلیون بیکار در جامعه داریم و رکود کمر اقتصاد ایران را شکسته است. این موارد، واقعیاتی است که نمیشود کتمان کرد. متأسفانه باید اذعان داشت درب هر خانهای را که بزنید حداقل یک یا ۲ جوان بیکار با تحصیلات لیسانس در آن حضور دارد و هنوز آقای روحانی نتوانسته مشکل بیکاری و رکود و سرمایهگذاری خارجی را حل کند.»
عملکرد ضعیف دولت یازدهم آنطور که زیباکلام گفته خیلیها را نومید کرده؛ نه تنها مردم، حالا حتی اصلاحطلبان هم از هزینهکرد برای روحانی پا پس کشیدهاند. احتمالاً برای همین برخی عُقلای قوم بهدنبال یافتن آلترناتیو هستند.
اصلاحطلبان با معضلی به نام روحانی چه خواهند کرد؟
روحانی مستقر در قدرت است؛ همین مزیت فراوانی برای انتخابات پیش رو است. با این همه اصلاحطلبان بهخوبی میدانند نباید تمام تخم مرغهاشان را در سبد مردی قرار دهند که تمام تخم مرغهایش را در سبد برجام چیده بود. سقوط آزاد محبوبیت آقای رئیسجمهور درمیان تودهها، هواداران دولت را مستأصل کرده؛ حالا همه جا حرف، حرف عبور از روحانی است. جور کردن آلترناتیو اول ماجرا است!
رهامی مسؤل کمیته انتخاباتی احزاب اصلاحطلب در اینباره با اشاره به لزوم تعبیهی گزینههای جایگزین به خبرنگار ما گفت: «من منتقد این نظرم که اعلام کنیم "گزینهای غیر از روحانی وجود ندارد"؛ ایرادی که این استراتژی دارد این است که اولاً هر انسانی در معرض حوادث روزگار است؛ چرا باید دستمان را از کاندیدای جایگزین خالی کنیم؟ این مسأله درواقع اصلاحات را آسیبپذیر میکند. دوم اینکه اگر بگوییم اصلاحطلبان هیچکس را در حد ریاستجمهوری ندارند، بزرگترین اشکال ما است.»
وی همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری دانشجو مبنی براینکه "آیا تاکنون به گزینه جایگزین دیگری رسیدهاید" هم گفت: «بله در جلسات رسیدیم؛ هرچند باید کمی جلوتر برویم. اصل این استدلال که باید با یک کاندیدا وارد میدان شد، حرف درستی است. مثل سال ۹۲ که به این نتیجه رسیدیم آقای عارف کنار برود. این اما برای سه روز مانده به انتخابات بود نه ۶ ماه مانده به انتخابات! هیچ جریان سیاسی هیچ جای دنیا حتی امریکا هم این کار را نمیکند. ببینید در آمریکا هم کاندیداهایشان را مطرح کردند، هفتههای آخر اما دو طرف به کاندیدای واحد رسیدند. بهطوری که اگر بهدلایلی ترامپ یا کلینتون کنار میرفتند، نفر بعدی بالا میآمد.»
احتمال تحرکات متحده اصلاحطلبان تا چه اندازه کاهش یافته است؟
شورای عالی سیاستگذاری مدتها است به بنبست رسیده؛ ایدهی جمع کردن احزاب و ریشسفیدان که توانست پیروزی نیمبند اصلاحات را در انتخابات مجلس تهران رقم بزند، اینروزها خود مایهی اختلاف است. کارگزارانیها هم حالا حتی ترجیح میدهند مستقلاً جلسه کنند و بیاعتنا به تصمیمات شورایعالی کاندیدا معرفی کنند. گفتنی است هفت حزب دیگر اصلاحطلب هم خیلی قبلتر رسماً جداییشان را از سازوکار شورا و رئیس دولت اصلاحات اعلام کرده بودند، از اعتماد ملی گرفته تا مجمع نیروهای خط امام(ره)؛ احزابی که این روزها آنطور که رهامی گفته، مستقلاً در حال پیدا کردن گزینههای درسایه برای روحانی هستند.
برای اطلاعات بیشتر درباره احزاب منتقد شورایعالی این گزارش را بخوانید: لوییجرگه یا احزاب؛ اصلاحطلبان برای رفع اختلافاتشان چه میکنند؟
احتمال تداوم توفیقات اصلاحطلبان برای تحرکات متحدهی سیاسی هر روز کمتر میشود. 96 اما آنها با معضل بزرگتری به نام «روحانی» مواجهند؛ رئیسجمهوری که از یک سو از جنس آنان نیست و ازسوی دیگر آنقدر ضعیف عمل کرده که نتوان روی دیوارش یادگاری نوشت.
برای اطلاعات بیشتر درباره اختلافات اصلاحطلبان این گزارش را بخوانید: کدام اختلافات درمیان اصلاحطلبان «منتجبنیا» را ناگزیر از استعفا کرد؟
عطریانفر: منتقدین اگر متحد شوند، روحانی شکست میخورد
«اگر اصولگرايان همچنان با تشتت و چنددستگي مواجه باشند و نتوانند با عقلانيت و آيندهنگري كارشان را سامان دهند و در انتخابات حضور پيدا كنند، آقاي روحاني در مرحله اول به پيروزي دست پيدا خواهد كرد. با اين وجود اگر اصولگرايان به صورت عقلايي اختلافات خود را حل كنند و گروههاي آنها به دنبال سهمخواهي نباشند و از تجارب گذشته درس بگيرند و حول يك شخصيت معتدل و شاخص جمع شوند، ممكن است انتخابات به دور دوم كشيده شود.» اینها را عطریانفر گفته؛ عضو شورای مرکزی کارگزاران. همان حزبی که آنطور که میرلوحی میگوید، ناگزیر از حمایت تمامقد از روحانی است. با این همه این سخنان نشان میدهد نگرانیهای طیفهای مختلف اصلاحطلب از رأی نیاوردن آقای رئیسجمهور تا چه اندازه جدی است؛ خاصه این روزها که منتقدین دولت و نیروهای انقلابی تحرکات تازهی جدیدی را برای ائتلاف آغاز کردند.
تعداد اصلاحطلبانی که تصور میکنند روحانی گزینهی مطلوبشان نیست، هرروز در حال افزایش است. شنیده شده حتی در جلسات شورایعالی هم علاوه بر احزاب اصلاحطلب، باحضور رئیس دولت اصلاحات بر روی گزینههای درسایه بحث شده است. از مطهری گرفته تا پزشکیان؛ اصلاحطلبان این روزها بهدنبال راه گریزی از معضل روحانی هستند.
گرچه میدونم این سایتتون این نظر هارو ثبت نمیکنه ولی همینکه خودشم بخونه کافیه...