به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، «شی جین پینگ» در این پیام که تلویزیون مرکزی و خبرگزاری شین هوا چین آن را منتشر کرده اند، آورده است: برخی به دنبال هیاهو درباره حق حاکمیت و تمامیت ارضی چین هستند اما اجازه کار به آنان داده نمی شود.
بسیاری بر این باورند که این پیام در واقع نشانه قدرت نمایی چین در سال 2017 میلادی است و این کشور از هم اکنون عزم خود را برای رویارویی با دیگر کشورها از جمله آمریکا در مسایل مرتبط با تایوان، دریای جنوبی و دریای شرقی جزم کرده است.
بسیاری از کشورهای آسیای جنوب شرقی از جمله ویتنام و فیلیپین مدعی مالکیت بر برخی از جزایر دریای جنوبی هستند و در دریای شرقی میان چین و ژاپن بر سر جزایر دیائویو منازعه ای دیرینه در جریان است.
از سوی دیگر ژاپن و آمریکا در حال گسترش روابط خود با تایوان هستند و هر دو کشور علایمی نشان داده اند مبنی بر اینکه مایلند با دولت تایوان که چین آن را استقلال طلب می خواند، روابط حسنه داشته باشند.
«شی» صراحتا در این پیام آورده است که ما راه توسعه صلح آمیز خود را طی می کنیم اما اجازه نمی دهیم به حقوق دریایی و حق مالکیت و تمامیت ارضی چین تعرض شود.
وی با اشاره به اینکه چین از حق حاکمیت و تمامیت ارضی دریایی خود حراست خواهد کرد، افزود: مردم چین اجازه هیاهو، اعتراض و مشکل تراشی در این زمینه به هیچکس نخواهند داد.
رئیس جمهوری چین مستقیما به مساله تایوان اشاره نکرد، اما «جانگ جیجون» رئیس اداره امور تایوان در دولت چین در پیام سال نو خود آورده که نگاه به سال ۲۰۱۷ وضعیت تایوان را حساس و بغرنج نشان می دهد.
وی ابراز امیدواری کرد که دو سوی تنگه تایوان بتوانند مسیر توسع صلح آمیز و بهبود روابط را طی کنند و در عین حال مشکلات برطرف شود.
همزمان «تسای اینگ ون» رهبر تایوان نیز گفته است که این جزیره سعی می کند در برخورد با چین رفتاری توام با آرامش داشته باشد اما تحلیلگران بر این باورند که چالش های سال ۲۰۱۷ در انتظار چین و تایوان است.
ماه گذشته میلادی دونالد ترامپ رئیس جمهوری آینده آمریکا با گفت و گوی تلفنی با خانم «تسای» به شدت چین را عصبانی کرد و به دنبال آن ژاپن نام نمایندگی موقت ژاپن در تایوان را به «بنیاد تبادلات ژاپن ـ تایوان» تغییر داد.