به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، بهرام قاسمی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در نشست خبری هفتگی با خبرنگاران و اصحاب رسانه ضمن تبریک سال نو میلادی به هم وطنان مسیحی برای این عزیزان آرزوی سالی توام با موفقیت کرد.
وی در ادامه این نشست خبری به سوالات خبرنگاران پاسخ گفت و بر این اساس در خصوص آزادسازی حلب و برنامه جمهوری اسلامی برای رفع تنش در منطقه گفت: امیدواریم وضع موجود در منطقه تثبیت شود و هر چه بیشتر شاهد آرامش در حلب و سایر مناطق سوریه باشیم و ببینیم مردم این منطقه از آرامش بیشتری برخوردار هستند.
قاسمی در خصوص بحث موصل نیز گفت: آزادسازی این شهر نیز پیشرفت رو به جلو داشته است اما تا حدی به زمان نیازمند است و باید منتظر بمانیم تا وضع موصل نیز به سرمنزل مقصود نائل شود و عراق بتواند شاهد روزهای نوینی در تاریخ منطقه باشد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص موضع جمهوری اسلامی در اجلاس اخیر مسکو گفت: موضع جمهوری اسلامی همواره روشن و غیرقابل تغییر است ما همواره از حاکمیت عرضی سوریه دفاع کردیم و این کشور باید کشوری مستقل با حاکمیت مستقل باقی بماند و اجازه نمی دهیم این کشور تبدیل به حوزه نفوذ سایر کشورها یا حتی جمهوری اسلامی شود.
وی تاکید کرد: ما فکر می کنیم تغییر مرزها کاری از اساس اشتباه است و در این خصوص چندان نباید به مباحث رسانه ای توجه کنیم.
یکی از مهمترین ثمرات مسکو هماهنگی سه کشور ایران، روسیه و سوریه بود
قاسمی در خصوص موضوع ایجاد آتش بس در سوریه نیز گفت: نشست سه جانبه مسکو با حضور ایران، روسیه و سوریه ثمرات مهمی داشت یکی از این ثمرات هماهنگی این سه کشور بود که تلاش خود را برای دستیابی به آتش بس تجمیع کردند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: به اعتقاد ما این تنها راه راهبردی است که ما فکر نمی کنیم سوریه راه حل نظامی داشته باشد و تنها راه خروج از بن بست این کشور رایزنی های سیاسی است.
وی ابراز امیدواری کرد که جمهوری اسلامی بتواند نقش خوبی را در صلح و ثبات سوریه ایفا کند و این تلاش ادامه خواهد یافت.
قاسمی با اشاره به برگزاری اجلاس آستانه گفت: تاریخ این اجلاس مشخص نیست و در این خصوص صحبتی نمی کنم اما امیدوارم شرایط نشست برای ایجاد مذاکره بین معارضین و دولت سوریه فراهم شود تا در سایه این شرایط اوضاع مناسب تری برای ملت سوریه فراهم آید.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص روابط ایران و عمان نیز گفت: جمهوری اسلامی از گذشته با دولت عمان روابط خوبی داشته است و در مقاطعی که منطقه دچار فراز و نشیب بوده است روابط دو کشور مثبت و سازنده بوده است.
وی تصریح کرد: در صورتی که عمان به ائتلاف سوریه بپیوندد تاثیری در روابط ما نخواهد داشت و تصور من این است که بحث حضور عمان در ائتلاف ضد تروریستی که در منطقه مطرح است تاثیری بر روابط دو کشور نمی گذارد.
قاسمی در خصوص تفاهمات بین ایران و سوریه در سفر ولید معلم، وزیر امور خارجه سوریه به کشورمان گفت: تحولات منطقه بسیار سریع است ما طی دوران گذشته رایزنی هایی را در منطقه داشته ایم و سفر معلم به ایران نیز در همین چارچوب و همین طور آخرین تحولات منطقه و سوریه، مباحث حلب و اجلاس مسکو صورت گرفت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: بر این اساس نیاز نیست تا در مورد مسائلی خاص با طرف سوری به رایزنی بپردازیم و نهایتا هماهنگی های لازم به عمل آمد.
وی سفر ولید معلم را سفری به جا به لحاظ زمان و سایر مسائل دانست و ابراز امیدواری کرد که حاصل این سفر بتواند در مسائل سوریه و منطقه کارساز و موثر باشد.
قطع صادرات گاز ترکمنستان به ایران سیاسی نیست
قاسمی در خصوص قطع گار ترکمنستان به ایران گفت: موضوع گاز بین ایران و ترکمنستان موضوع جدیدی نیست شرکت ترکمن گاز قیمت گاز را در بازه ای افزایش داد و مذاکرات طی دوران اخیر در جریان بود ما هم امیدوار بودیم این مذاکرات به نتیجه برسد اما برای به نتیجه نرسیدن آن هم تمهیدات لازم را اندیشیده بودیم لذا توسط وزارت نفت راهکارهای مورد نظر برای وجه بدبینانه موضوع در نظر گرفته شد و ما تمهیدات لازم را برای مناطق سردسیر اندیشیدیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه میزان گاز دریافتی جمهوری اسلامی از ترکمنستان تنها حدود سه درصد است، تصریح کرد: این میزان رقم بالایی نیست که البته با مقداری صرفه جویی قابل پوشش است.
وی بحث قطع صادرات گاز ترکمنستان به ایران را موضوعی غیرسیاسی دانست و یادآور شد: این موضوع بحث مالی بین ترکمن گاز و شرکت ملی گاز ایران است که امیدواریم با درایتی که وجود دارد بتوانیم با کشور همسایه به نتایج مقتضی برسیم لذا همان طور که شرکت گاز اعلام کرده است جای نگرانی برای مصرف کنندگان وجود ندارد.
هیچ دعوت نامه ای از دولت عربستان در خصوص حج پیش رو دریافت نکردیم
قاسمی در خصوص ادعای مقامات عربستانی مبنی بر اینکه از مقامات ایرانی برای حضور در حج پیش رو دعوت به عمل آمده است، گفت: ما هیچ دعوت نامه رسمی از دولت عربستان برای حج امسال دریافت نکرده ایم و اگر چنین مطلبی منتشر شده است تکذیب می کنم ما کماکان در وضع سابق هستیم و برنامه ای برای اعزام حجاج ایرانی به عربستان نداریم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: وزارت خارجه درباره عدم برنامه برای حج معطوف به حج در سال جاری است و درباره حج سال آینده جمهوری اسلامی با توجه به شرایط موجود و حفظ عزت و امنیت حجاج ایرانی تصمیم مقتضی را اتخاذ خواهد کرد.
وی در خصوص نظارت وزارت خارجه بر هنرمندان خارج از ایران نیز گفت: شرح وظایف ذاتی وزارت خارجه نظارت بر فعالیت هنرمندان در خارج نیست و وزارت ارشاد متولی فرهنگ و سینماست که بخش جشنواره ها و مدیریت آن را به عهده دارد.
قاسمی افزود: ما به عنوان وزارت خارجه سعی می کنیم راهگشا باشیم و از طریق سفارتخانه های خود اگر بتوانیم کمکی به اعتلای فرهنگ ایرانی اسلامی داشته باشیم و آن را دنبال کنیم.
دولت جمهوری اسلامی به تعهدات بین المللی خود به عنوان یک دولت مستقل پابرجا خواهد بود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه رئیس جمهور در مصاحبه تلویزیونی شب گذشته اعلام کرد بخشی از تعهدات جمهوری اسلامی در آستانه سالگرد برجام عملیاتی خواهد شد و آیا این اقدام با توجه به بدعهدی آمریکایی ها چگونه قابل توجیه است؟ گفت: در خصوص برجام ما متعهد به تعهدات خود هستیم و در این حوزه نقض کننده نخواهیم بود.
وی تصریح کرد: بر این اساس جمهوری اسلامی به تعهدات بین المللی خود به عنوان یک دولت مستقل پابرجاست این در حالی است که مطابق گفته رئیس جمهور طرف مقابل نیز در بخش های زیادی تعهدات خود را انجام داده است و ما تنها در حوزه بانکی با مشکلاتی مواجه هستیم که به برخی کارشکنی ها برمی گردد اما نهایتا این روند راه خود را طی کرده است و در بخش های عمده مانند بیمه، کشتیرانی و نفت به توفیقات زیادی نائل شده ایم.
قاسمی ادامه داد: بعد از سال ها که جمهوری اسلامی در تحریم بود باز شدن همه گره ها در یک مقطع خاص تا اندازه ای دشوار است لذا بخشی از این تعویق ها طبیعی است و بخشی به حساب بدعهدی ها و بدخلقی های دولت آمریکا برمی گردد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: جمهوری اسلامی مصر به انجام تعهدات خود است اما هر جا احساس کنیم نقض یا بدعهدی وجود دارد دست ما باز است و اقدامات لازم را انجام خواهیم داد.
وی در خصوص برقراری آتش بس در حلب نیز گفت: آتش بس در حلب اتفاق نیفتاده مگر با توافق همه گروه های حاضر.
قاسمی تاکید کرد: به هر حال آتش بس تاکنون در مسیر درست خود قرار گرفته و اتفاق ناخوشایندی محسوب نمی شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص انتصاب سفیر جدید ایران در سوریه نیز گفت: پروسه تایید سفیر پروسه ای طولانی و زمان بر است مگر مواقع استثنایی.
وی تصریح کرد: بر این اساس مراحلی ده گانه باید طی شود و در مقطع انتهایی نام سفیر اعلام خواهد شد اینکه برخی رسانه ها زودتر گمانه زنی کنند کار قانونی و بر مبنای عرفی نیست و بنده در جایگاهی نیستم که نام افرادی را ببرم که گزینه های احتمالی برای تصدی پست سفیر در سوریه باشند.
قاسمی در خصوص قطعنامه ضد صهیونیستی تصویب شده در شورای امنیت سازمان ملل نیز گفت: قطعنامه جدید یک اقدام مثبت و غیر قابل پیش بینی بود که ما از آن استقبال کردیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: هر گامی که بتواند رژیم صهیونیستی را تحت فشار بگذارد تا از اقدامات ددمنشانه خود دست بکشد با استقبال جمهوری اسلامی همراه خواهد بود.
وی تاکید کرد: امیدواریم این اقدام بتواند یک شروع جدیدی باشد و رژیم صهیونیستی را از اقدامات خلاف انسانی مانند شهرک سازی ها باز بدارد.
قاسمی این رای ضد صهیونیستی را اقدامی مثبت و گامی سازنده ارزیابی کرد و ابراز امیدواری کرد که این روند ادامه داشته باشد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص مسئله دلال های ویزا نیز گفت: ما در این خصوص جدی و مصر هستیم و سعی می کنیم در مقاطعی به هم وطنان عزیز هشدار دهیم که دچار این شبکه های مافیایی و مخوف نشوند و هزینه های کلانی را در این خصوص متحمل نشوند اما از طرف دیگر با جدیت تمام به عنوان یک مشکل جدی این موضوع را رصد می کنیم و با برخی سفارتخانه ها گفتگو کردیم اما نهایتا این موضوع هنوز در دست پیگیری است.
وی ابراز امیدواری کرد که وزارت خارجه بتواند بر این مشکل فائق آید و گفتمان جدی با سفارتخانه هایی که این موضوع در اطراف آنها مشاهده شده است را داشته باشد.
قاسمی در خصوص آخرین وضعیت نرگس کلباسی نیز گفت: وزارت خارجه تلاش مستمری در خصوص آزادی این فرد انجام داده است و سفارتخانه ما در دهلی گام های زیادی را در این خصوص برداشته است بر این اساس وضعیت اقامت نام برده به کمک کنسولگری ایران برای شش ماه آینده تمدید شد و وثیقه لازم برای وی تهیه و پرداخت شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه جمهوری اسلامی به قوانین هند احترام می گذارد، یادآور شد: همان طور که وزیر خارجه هند عنوان کرد در هند تفکیک قوا برقرار است و ما امیدوار به رایزنی مقامات وزارت خارجه هند هستیم و از طرف دیگر تلاش های خود را به عنوان وظیفه ذاتی وزارت خارجه انجام خواهیم داد.
وی در خصوص دستگیری یک تبعه عربستانی به اتهام قاچاق ارز در خراسان گفت: وزارت خارجه در این خصوص پیگیری نکرده است و از طرف دولت عربستان نیز پیگیری صورت نگرفته به هر حال آنچه مسلم است این فرد یک اقدام غیر قانونی انجام داده و بیش از حد مجاز ارز حمل کرده است البته این موضوع، موضوع جدیدی نیست و به شش ماه قبل برمی گردد.
قاسمی در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص ارزیابی روابط آینده ایران و ترکیه نیز گفت: من پیشگو نیستم تنها سخنگو هستم اما به هر حال ترکیه همسایه خوب ماست و رایزنی های ما به طرق مختلف همواره وجود داشته و خواهد داشت و در اجلاس مسکو گرد هم آمدیم و به تفاهمات خوبی نیز دست یافتیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: ترکیه نیز در این اجلاس تصمیم گرفت مواضع سابق خود را تغییر دهد این در حالی است که تماس ها و رایزنی های ما چه در تهران و چه آنکارا ادامه خواهد یافت و امیدواریم در سال 2017 بتوانیم به عنوان دو همسایه کهن به میزان همکاری های خود بیفزاییم در نهایت دو کشور ایران و ترکیه به عنوان کشورهای مهم منطقه باید در هر شرایط روابط خوبی با یکدیگر داشته باشند.
وی در خصوص دستاوردهای نشست مسکو نیز گفت: این نشست ثمرات زیادی داشت و یکی از این ثمرات این بود که ثابت کرد کشورهای منطقه می توانند از کنار هم و بدون حضور قدرت های فرامنطقه ای به تفاهماتی نائل شوند.
نشست آستانه اواخر ژانویه برگزار خواهد شد
قاسمی در خصوص اجلاس پیش رو یعنی اجلاس آستانه نیز گفت: در خصوص این اجلاس به صراحت صحبت نمی کنم چون هنوز مکانیزم ها و سازوکار برگزاری نشست آستانه مشخص نیست البته روایت های مختلف مطرح می شود به عنوان مثال عنوان می شود که برخی از کشورهای بین المللی به شکل سمبلیک در این نشست حضور داشته باشند اما هنوز روشن و مشخص نیست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاریخ برگزاری نشست آستانه را انتهای ژانویه عنوان و تاکید کرد: اما هنوز تاریخ نهایی و قطعی مشخص نشده است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا ایران در مذاکرات سه جانبه از مواضع خود بر این اساس که معارضین را تروریسم نشناخته عقب نشینی کرده است؟ گفت: کلمه عقب نشینی با اینکه تفاهماتی صورت گرفته است متفاوت است هر مذاکره یک نوع بده بستان می تواند باشد عقب نشینی در خصوص مواضع جمهوری اسلامی درست نیست بلکه تفاهمی بین سه کشور در خصوص کلیات شکل گرفت که ریز آن در مورد معارضین دنبال می شود.
قاسمی تاکید کرد: چیزی که در آستانه باید اتفاق بیفتد نشست دولت سوریه با معارضان سوری است و در حقیقت این نشست، نشستی سوری – سوری خواهد بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه سفارتخانه ما در سوئیس بدون وزیر است برنامه وزارت خارجه برای اعزام سفیر به سوئیس چه خواهد بود؟ گفت: سفیر مورد نظر برای سوئیس نیز مراحل نهایی خود را طی می کند و در لحظه مقتضی خبر آن اعلام خواهد شد.