به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه حامی دولت تعادل نوشت: به گواه مركز آمار، نرخ بيكاري در تابستان امسال به 12.7درصد رسيده و جمعيت بيكاران به 3ميليون و 300هزار نفر رسيده است. حسن روحاني رييسجمهوري ميگويد: دولت از تابستان سال گذشته تا تابستان امسال توانسته 700هزار شغل ايجاد كند هر چند نرخ بيكاري افزايش يافته اما رشد اشتغال قابل قبول بوده است. اما نه اين آمارها و نه سخنان مكرر مسوولان دولتي، برخي كارشناسان اقتصادي را نتوانسته اقناع كند و «عملكرد دولت يازدهم در ايجاد اشتغال» همچنان در آماج انتقادات است.
فرشاد مومني ميگويد:«انتظار اين است كه مسوولان هر چه سريعتر نسبت به روند نگرانكننده اشتغال هوشيار شوند و از ارائه آمار بيمبنا و غيرقابل باور در زمينه ادعاي ايجاد فرصتهاي شغلي حيرتانگيز صرف نظر كنند». اين كارشناس اقتصادي معتقد است، حسن روحاني همانطور كه در مبارزات انتخاباتي نشان داد كه ميخواهد شيوه متفاوتي از دولت قبل را به نمايش بگذارد، آن نمايش بايد با جلوههاي عيني و عملي هم روبهرو شود. مومني يكي از مهمترين آوردگاههاي اين انتظار را اصلاح و تصحيح آمارهاي غيرمتعارفي ميداند كه در زمينه اشتغال مطرح ميشود.
او با بيان اينكه كليدي كه در آن زمان به حسن روحاني نشان داديم و گفتيم با اين كليد ميتوان صلاحيت دولت را به بازگرداندن اعتماد به سرمايههاي داخلي اندازهگيري كرد، متغير اشتغال مولد بود، گفت: بارها در اين 3سال سعي كرديم از طريق دامن زدن به بحثهاي نظري و تجربي با دولت بر اين مساله تمركز كنيم كه متر و معيار اصلي براي موفقيت در زمينه اشتغال مولد است كه هم به معناي جلب مشاركت توسعهگراي همگاني در حيطه اقتصاد است و هم از آنجا كه مساله اشتغال به عنوان يك متغير سيستمي بر علم اقتصاد مطرح است و در تئوريها به صراحت گفته ميشود كه تقاضا براي اشتغال مشتقه است بنابراين بايد سطوحي از اصلاحات نهادي به صورت سيستمي در جريان باشد تا امكان موفقيت در زمينه اشتغال مولد فراهم شود. اين آزمون به گونهيي است كه فقط در سايه يك برنامه انديشيده و اصولي توسعه ميتوان به آن دست پيدا كرد.
اين اقتصاددان همچنين اظهار كرد: با كمال تاسف آنچه عملا مشاهده كرديم، اين است كه دولت محترم اراده جدي جهت ايجاد يك برنامه راهگشا را از خود نشان نداد و مجموعه مطالبي كه تحت عنوان چه اسناد پشتيبان و سند لايحه تهيه شد همگي حكايت از آن دارد كه يكي از كم كيفيتترين اسناد در اين زمينه بود. در عوض آنچه مشاهده ميشود، اين است كه به شكل نگرانكنندهيي طرز برخورد دولت متمايل شده به شيوه تجربه شده گذشته و آن دادن آمارهاي بيمعنا درباره تحولات اشتغال است.
وي ادامه داد: ما از اين برخورد نگران و متاسفيم؛ ميفهميم كه در اين منازعه قدرتي كه به صورت ضد توسعهيي در كشور در جريان است و اجزاي مختلف ساختار قدرت دولت را تا حدودي به سمت انفعال كشانده باشد ولي انتظار اين است كه هر چه سريعتر از اين روند نگرانكننده هوشيار شوند و از ارائه آمار بيمبنا و غيرقابل باور در زمينه ادعاي ايجاد فرصتهاي شغلي حيرتانگيز صرف نظر كنند. همانطور كه حسن روحاني در مبارزات انتخاباتي نشان داد كه ميخواهد شيوه متفاوتي از دولت قبل را به نمايش بگذارد، آن نمايش با جلوههاي عيني و عملي هم روبهرو شود و يكي از مهمترين آوردگاههاي اين انتظار اصلاح و تصحيح آمارهاي غيرمتعارفي است كه در زمينه اشتغال مطرح ميشود.
او بيان كرد: متاسفانه از آن بابت كه اقتصاددانان در دولت قبلي و در جهت برخورد اصولي و انتقادي از ادعاهاي گزاف يك سلسله متغيرهاي كنترلي را معرفي كرده بودند كه يكي از آن متغيرها رشد اقتصادي بود ما مشاهده ميكنيم درباره رشد اقتصادي هم مسيري كه طي ميشود، شباهت دارد به مسيري كه درباره اشتغال مطرح شد و دقيقا در سبكي كه در دولت قبل مشاهده كرديم اين طرز برخورد چون در ذات خود بيپايه است، منشأ از تناقضگويي ميشود و از نظر ما اين تناقضگوييها اعتماد عمومي نسبت به نهاد دولت را تضعيف ميكند و اين به صلاح كشور نيست.
وي همچنين بيان كرد: متاسفانه تكيهگاه اغلب كساني كه آمارها را ارائه ميكنند، آمارهاي مراكز رسمي است و آنها هم اعلام ميكنند مبتني بر آمارهاي رسمي چنين ادعايي ميكنند. بايد بگويم كه در مركز آمار و بخشهاي آماردهي مركز آمار كارشناسان با كيفيت و شرافتمندي وجود دارند ولي هم كميت و هم كيفيت آمارهايي كه اين دستگاهها درباره فرصتهاي شغلي و... ميدهند نامرتبط با متغيرهاي كلان اقتصادي و اجتماعي ماست.
به گفته او وقتي ما به جزييات اين آمارها هم نگاه ميكنيم، اطمينان بيشتري پيدا ميكنيم كه بايد درباره اين طرز آمارگيري و اعلام آمار بازنگري بنيادي شود.