به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، وی که پس از هفت سال قطع ارتباط سیاسی بین ترکیه و رژیم صهیونیستی به سرزمین های اشغالی سفر کرده است، روز سه شنبه در تل آویو در دیدار با 'یاریو لوین' وزیر گردشگری رژیم صهیونیستی و در مصاحبه مطبوعاتی مشترک گفت: هم در غزه و هم در اسرائیل به اندازه کافی مخالفانی در این زمینه وجود دارد.
وی با اشاره به مخاطرات حملات به غزه برای پیشرفت روابط دوجانبه بین فلسطین و رژیم صهیونیستی اضافه کرد: می دانم که عده ای در دو طرف مخالف این اقدام ما هستند و مسئولان فلسطینی در غزه هم این موضوع را می دانند ولی مطمئن هستم که کسی مخالف و مانع صلح و آرامش در این زمینه نخواهد بود.
آوجی اضافه کرد: فردا به فلسطین سفر کرده و با وزیر فرهنگ و گردشگری فلسطین دیدار و مذاکره خواهم کرد و اختیارات و توانایی من در حد وزیر فرهنگ و گردشگری مشخص است اما می دانم که ترکیه با تمام ظرفیت برای برقراری صلح و آرامش بین اسرائیلی ها و فلسطینی ها تلاش کرده و خواهد کرد.
آوجی در پاسخ به سوال یک خبرنگار در خصوص تصویب قانون مشروعیت بخشیدن به شهرک سازی غیرقانونی صهیونیست ها توسط پارلمان اسرائیل و حملات روز گذشته در غزه و کرانه غربی گفت: ما امروز اینجا هستیم تا این مسائل اتفاق نیفتد و امیدوارم دادگاه عالی رژیم صهیونیستی این قانون را لغو کند.
وی اضاف کرد: بر اساس اطلاعاتی که دارم، در داخل خود اسرائیل نیز مخالفانی در خصوص شهرک سازی در سرزمین های متعلق به فلسطینی ها وجود دارد و این قانون به دادگاه عالی ارجاع خواهد شد و در آنجا امیدوارم که لغو شود.
وی اظهار کرد: نمی خواهم به اختلاف دولت و دادگاه عالی رژیم صهیونیستی وارد شوم ولی از دادگاه عالی رژیم صهیونیستی می خواهم که به حقوق بین الملل مقررات سازمان ملل در این زمینه احترام گذاشته و رای منطقی صادر کند.
وی با اشاره به وجود کنیسه های متعدد و پرشمار در ترکیه ادامه داد: هم در ترکیه موضوعات و مسائلی در خصوص جامعه یهودیان وجود دارد و هم در سرزمین های اشغالی آثار و شواهدی از دوره عثمانی به جای مانده که ما نسبت به هر دو موضوع حساس هستیم و آن را دنبال می کنیم.
وی این موضوعات را جزو مسائل مشترک و مورد علاقه بین ترکیه و اسرائیل عوان کرد و خواستار افزایش مبادله گردشگران دو طرف اسرائیل و ترکیه شد.
'یاریو لوین' وزیر گردشگری رژیم صهیونیستی نیز در این دیدار گفت: دوره جدید در روابط بین ترکیه و اسرائیل آغاز شده است چرا که نخستین دیدار رسمی دو طرف در حد وزیر پس از هفت سال انجام شد.
وی با تاکید بر فعالسازی دوباره کمیسیون مشترک گردشگری بین ترکیه و رژیم صهیونیستی ادامه داد: با افزایش سفر گردشگران به ترکیه، روابط جدیدی بین ترکیه و اسرائیل آغاز می شود.
به گزارش ایرنا، سال گذشته حدود 260 هزار گردشگر از سرزمین های اشغالی فلسطین به ترکیه سفر کرد، این در حالی است که در گذشته نه چندان دور سالانه بالغ بر 600 هزار نفر گردشگر از سرزمین های اشغالی عازم ترکیه می شدند و ترکیه در پی کاهش گردشگران ورودی، چشم طمع به این آمار اغواکننده دارد.
همچنین سالانه 30 هزار گردشگر از ترکیه به سرزمین های اشغالی سفر می کنند این میزان سفر می تواند برای هر دو طرف وسوسه انگیز باشد.
پس از وقفه هفت ساله در روابط، نبی آوجی وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه شب گذشته به سرزمین های اشغالی فلسطین سفر کرد و امروز دیداری با مقامات رژیم صهیونیستی انجام داد.
سفر این مقام بلند پایه ترکیه در پی اولین نشست مشورتی مقامات بلندپایه وزارت خارجه ترکیه و رژیم صهیونیستی بعد از یک وقفه هفت ساله در روابط دیپلماتیک آنکارا – تل آویو که روز چهارشنبه هفته گذشته در محل وزارت خارجه ترکیه در آنکارا برگزار شد، برنامه ریزی شده است.
رسانه های ترکیه، مهمترین دستور کار سفر این مقام ترکیه به سرزمین های اشغالی را اعتماد سازی متقابل بعد از وقفه طولانی در روابط دیپلماتیک، برنامه ریزی و گفت و گو در خصوص تدوین نقشه راه همکاری ها در دوره جدید، از سر گیری دوباره همکاریها به ویژه در حوزه همکاری های اطلاعاتی، موضوع همکاریهای دفاعی و صنایع دفاعی، همکاری ها در حوزه انرژی و به روز سازی قرارداد تجارت آزاد اعلام کردند.
مذاکرات سیاسی بین دو طرف به دنبال تعلیق مناسبات دیپلماتیک و یا در واقع با کاهش سطح مناسبات دیپلماتیک، به طور رسمی بین دو طرف برگزار نمی شد، اما از سه سال پیش مذاکراتی در سطح قائم مقامان وزارت خارجه، برای عادی سازی مناسبات و در کشورهای ایتالیا و سوئیس به دفعات برگزار شده است.
مصادف بودن از سر گیری نشست مشورتی سیاسی بین دو طرف در شرایط حساسی که با روی کار آمدن دولت ترامپ در آمریکا و وعده های او برای منتقل کردن سفارت آن کشور از تل آویو به قدس، حمایت های قاطع از رژیم صهیونیستی و تحولات تازه در بحران سوریه و خاورمیانه، توجه محافل خبری و سیاسی را به خود جلب کرده است.
انتظار می رود پس از این سفر، روند عادی سازی مناسبات که از خرداد ماه گذشته شروع شده، وارد مرحله نوینی شود.
آنکارا در کنار احساس نیاز به داشتن روابط حسنه با رژیم صهیونیستی از نظر منافع ملی و منطقه ای خود، بهبود دوباره روابط با واشینگتن که به ویژه در دوره دوم ریاست جمهوری باراک اوباما به شدت آسیب دیده بود، می خواهد شروع خوبی با دولت دونالد ترامپ داشته باشد.
از دید آنکارا، یکی از راههای رسیدن مطلوب به سطح روابط حسنه با واشینگتن در دوره جدید، بازسازی روابط با رژیم صهیونیستی و در همین ارتباط جلب حمایت دوباره لابی یهودی در آمریکاست.
نظامیان رژیم صهیونیستی در 31 ماه می 2010 میلادی، با یورش به کاروان کشتی هایی که با سازمان دهی چند نهاد مدنی ترکیه و بین المللی می خواستند حصر غزه را شکسته و کمک های انسانی به مردم غزه برسانند، 10 تن از شهروندان این کشور در کشتی مرمره را به قتل رساندند.
با این اقدام وحشیانه، روابط دو طرف به شدت ملتهب شد و مناسبات دیپلماتیک به پائین ترین سطح رسید ولی روابط تجاری همچنان ادامه داشت.
در خرداد ماه گذشته پس از یک دوره سه ساله مذاکرات آشکار و پنهان، دو طرف موافقت نامه ای را برای عادی سازی روابط امضا کردند که از شهریور ماه امسال اجرا و در اواخر سال گذشته میلادی نیز با مبادله سفیر، این روند تکمیل شد.
ترکیه برای عادی سازی سه شرط مطرح کرده بود.
عذر خواهی رژیم صهیونیستی از ترکیه، پرداخت غرامت و رفع حصر غزه.
از دید آنکارا همه این سه شرط برآورده شده است، اما مخالفان دولت آنکارا مدعی هستند که رژیم صهیونیستی در واقع هیچ یک از این شرط ها را به جای نیاورده است.