به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ مراسم پیادهروی نوار صلح (مارش میرا) به منظور بزرگداشت جانباختگان و شهدای نسلکشی سربرنیتسا (در جریان جنگ دهه 1990 میلادی در منطقه بالکان) در کشور بوسنی و هرزگوین برگزار میشود. این آیین، محفلی برای گردهمایی مسلمانان، مسیحیان صلحطلب و اهالی فرهنگ و ادبیات از نقاط مختلف کره خاکی است تا در آن اندیشه صلح همگانی ترویج شود.
از این رو بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان برای شرکت نویسندگان جوان کشورمان در این آیین نمادین و بزرگداشت شهدای نسلکشی با عنوان «10 روز در نوار بالکان» اقدام کرده است.
بر اساس این گزارش، نویسندگان در این برنامه از 14 تا 24 تیرماه امسال با حضور در کشور بوسنی و هرزگوین و شرکت در این آیین بزرگداشت، ضمن دیدار با فرهیختگانی از سرزمینهای مختلف از کشور بوسنی نیز دیدن خواهند کرد.
برنامه سفر «ده روز در بالکان» روز 14 تیر با پرواز به بوسنی و حضور در شهر سارایوو (پایتخت) آغاز میشود. بازدید از شهر موستار، برای شرکت در مراسم پیادهروی 4 روزه (هر روز بین 8 تا 10 ساعت پیادهروی) و حضور در نقطه پایانی مراسم پیادهروی در قبرستان پوتوچاری شهر سربرنیتسا، از برنامههای این سفر هستند.
داوطلبان شرکت در این پیادهروی تا 28 فروردین میتوانند با استفاده از نشانی @MaysamAmiri با میثم امیری، نماینده بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان تماس برقرار کرده و علاقه خود را برای حضور در این سفر اعلام کنند.
هزینه سفر برای هر شرکتکننده مبلغ 3 میلیون تومان است که قابل بازگشت نخواهد بود. همچنین همراه داشتن لوازم مورد نیاز کوهپیمایی و پیادهروی، ضروری است.
با توجه به اینکه حداکثر 10 نفر در این سفر حضور خواهند داشت، اولویت با نویسندگان زیر 40 سال است.
بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان، پس از بررسی داوطلبان شرکت در این برنامه، اعضای گروه را انتخاب خواهد کرد. همچنین انصراف از انجام سفر به معنای بازپرداخت این مبلغ نیست و به منظور جلوگیری از توقف برنامهریزیها، مبلغ واریزی به هیچ عنوان برگشت داده نمیشود.
در پایان این سفر آثار نوشته شده توسط نویسندگان شرکتکننده در برنامه «ده روز در بالکان» (حداکثر در 40 هزار کلمه) که مناسب نشر تشخیص داده شوند، با راهنمایی بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان منتشر خواهد شد.
منطقه بالکان بهویژه کشور بوسنی و هرزگوین به علت نزدیکی به غرب و قلب اروپا، یک منطقه راهبردی برای قدرتهای جهانی به شمار میرود؛ به نحوی که این منطقه، از دیرباز کانون نزاعها و کشمکشهای قومی و مذهبی بوده است. این چالشهای دامنهدار در سالهای پایانی قرن بیستم به جنگ داخلی بزرگی در منطقه بالکان انجامید که طی آن حدود 10 درصد جمعیت بوسنی و هرزگوین کشته شدند. بزرگترین نسلکشی بعد از جنگهای جهانی، در سال 1995 در سربرنیتسا واقع در بوسنی و هرزگوین انجام شد که در آن بیش از 8 هزار مرد مسلمان در کمتر 3 روز قتلعام شدند.
بر اساس معادلات سیاسی و نظامی کنونی جهان، این نزاع هنوز پایان نیافته است و حضور مؤثر ایالات متحده ـ با استعداد یکی از بزرگترین پایگاههای نظامی در اروپا ـ و نقشآفرینی روسیه و حضور فرهنگی کشورهای ترکزبان و عربی در این منطقه، نشانگر اهمیت این کشور است.
حضور اهالی ادبیات ایرانی در بوسنی و هرزگوین برای درک وضعیت این کشور و روایت زندگی مسلمانان بوسنیایی ضروری به نظر میرسد. با همین نگاه، بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان برنامه سفر به بوسنی را با حضور اهالی ادبیات و در قالب برنامه «ده روز در بالکان» برنامهریزی کرده است.