به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، بهرام قاسمی، سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانه ای وزارت خارجه در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه به پاسخ به سوالات خبرنگاران پرداخت.
وی در خصوص هدف قرار گرفتن مرکز دینی در مصر گفت: حادثه ای که در مصر رخ داد تلخ بود و باید محکوم شد، تروریست ها با هدف قرار دادن مرکز دینی آن کشور سعی در جهت ایجاد فاصله بین مردم داشتند که این ضرورت اقدام جدی ما را مشخص می کرد لذا تماس ظریف در چارچوب اتفاق رخ داده شده بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص ادعای برخی مقامات آمریکایی در متهم کردن ایران در همکاری با تروریسم نیز گفت: برخی مقامات آمریکایی نشان دادند که نتوانستند از تاریخ و زمان عبرت بگیرند و با اقدامات سیاست های غلط در جهت توسعه تروریسم تلاش کردند.
قاسمی با بیان اینکه سیاست های تروریست پرور آمریکا به قوت خود باقی است، یادآور شد: دولت آمریکا در آینده باید تاوان این خطا را پس بدهد.
وی در خصوص تشکیل کمیته مشترک پیرامون مسائل برجام که 5 اردیبهشت ماه برگزار خواهد شد و کارشکنی های کشور انگلیس در مورد مسئله کیک زرد نیز گفت: کمیسیون مشترک محل طرح مسائل و اختلافات در حوزه برجام است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه انگلیس در مسئله برجام بدعهدی های خود را داشته است گفت: مذاکرات در این زمینه وجود دارد و امیدواریم در نهایت کشور انگلیس به تعهدات خود در برجام برگردد و تعهدات خود در این زمینه را اجرایی کند.
اراده سیاسی انگلیس ممانعت از صدور کیک زرد به ایران بوده است
قاسمی یادآور شد: اراده سیاسی انگلیس ممانعت از صدور کیک زرد به ایران بوده که باید متوجه شود برخلاف برجام حرکت می کنند و باید به تفاهماتی که با ایران و سایر کشورهای 1+5 داشته اند پایبند شوند.
وی در خصوص القائات محافل سیاسی خارجی در مورد انتخابات ایران گفت: جمهوری اسلامی نشان داده است که در بزنگاه های تاریخی آنچه را که به نفع کشور خود می دانند پیروی خواهد کرد و فضاسازی رسانه های بیگانه عمدتا در عزم ملت تاثیری نخواهد داشت.
تبلیغات در تصمیم گیری مردم ایران در انتخابات تاثیری نخواهد داشت
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: لذا در انتخابات پیش رو این تبلیغات تاثیری نخواهد داشت اما مردم ایران آنچه را صلاح خود می دانند عمل خواهند کرد.
قاسمی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه با توجه به گسترش اقدامات آمریکا در منطقه از جمله حمله به سوریه و افغانستان و اینکه آیا با این روند احتمال رویارویی تصادفی آمریکا و ایران می رود نیز گفت: به نظر می رسد اقدامات نظامی که در این منطقه توسط آمریکا صورت گرفته بیش از آنکه معنی و اثر نظامی داشته باشد نوعی سردرگمی و پاسخ به مشکلات داخلی این کشور است.
وی تصریح کرد: بر همین اساس آمریکا ناچار است برای ایجاد یک اجماع حداقلی برخی اقدامات غلط را در شکل نظامی ساماندهی کند که این اقدامات در جامعه جهانی به ضرر آمریکا تمام خواهد شد.
حضور آمریکا در منطقه نوعی سردرگمی و پاسخ به مشکلات داخلی است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به بمب افکنی های آمریکا در افغانستان گفت: این اقدام آمریکا هیچ توجیهی ندارد چون القاعده و داعش در افغانستان چنان قدرتمند نیست که نیازمند چنین اقدامی باشد.
قاسمی تاکید کرد: اقدام آمریکا در افغانستان توجیه و معنی نظامی ندارد اما ممکن است با اهداف سیاسی طراحی شده باشد ولی وضعیت منطقه در سوریه و افغانستان نشان داد که ما در این کشورها نیاز به راهکار نظامی نیستیم.
وی ادامه داد: این اقدام آمریکا بیشتر یک ژست حرکتی است که به خاطر مسائل داخلی آمریکا انجام شد و نمی توانم بپذیرم که علائم سیاسی جدی در منطقه ایجاد کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص رفراندوم برگزار شده در ترکیه نیز گفت: این مسئله یک بحث داخلی است هر آنچه در این کشور اتفاق افتاد به دولت و مردم ترکیه مربوط است و هرچه ملت ترکیه بپذیرد و رای دهد مورد احترام ماست.
قاسمی ادامه داد: تاثیر این رفراندوم در منطقه بحثی است که باید برای آن صبر کرد امیدواریم این رفراندوم به صلح و ثبات درونی منطقه کمک کند و نهایتا ترکیه را به سمت کشوری امن و با ثبات سوق دهد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا امکان تشکیل اتاق مشترک بین ایران و روسیه وجود دارد یا خیر گفت: بحث همکاری ایران، روسیه و سوریه مسئله جدیدی نیست و از مدت ها قبل این همکاری وجود داشته است تماس ها و رایزنی های منظمی نیز برقرار است و در حوزه نظامی هم این نشست ها و رایزنی ها مسبوق به سابقه است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: براساس ضرورت این همکاری می تواند تشدید یا کاهش یابد اما اصل موضوع قدیمی است و تا رسیدن به صلح و تثبیت آتش بس در سوریه این همکاری ها می تواند ادامه یابد.
قاسمی در خصوص مسائل عراق نیز گفت: سیاست ایران در خصوص عراق روشن است حاکمیت ملی و تمامیت عرضی برای ما اصل مسلم و جدی در عراق است و فکر می کنیم همه ادیان و مذاهبی که در عراق زندگی می کنند در چارچوب حاکمیت ملی و قانون اساسی عراق باید با یکدیگر همزیستی مسالمت آمیز داشته باشند و ما با هر گونه مسائلی که بخواهد پرچم تجزیه در کشورهای منطقه را به اهتزاز درآورد مخالفیم.
وی در خصوص مسئله پول های بلوکه شده ایران در عمان نیز گفت: این بحث فنی بود و برای انتقال این پول ها به ایران برخی ملاحظات و مشکلات فنی وجود داشت در طی ماه های گذشته در این خصوص گفتگو و راه حل هایی حاصل شد و مسئله تمام شده است بر همین اساس و در چارچوب مکانیزم مشخص شده بین تیم های فنی و بانکی ایران و عمان چارچوب بازگشایی این پول ها مشخص شده است.
در راستای جسارت عده ای در اردن به آیت الله سیستانی کارزار این کشور در عراق احضار شد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص جسارت برخی افراد در اردن به ساحت آیت الله سیستانی نیز گفت: این خبر را شنیده ام اما از جزئیات آن بی اطلاعم تنها باخبر هستم که کارزار اردن توسط دولت عراق احضار و وزیر خارجه اردن توضیحاتی را به آقای جعفری داد.
قاسمی ادامه داد: یک اقلیت محدود در اردن با افکار مشخص دست به اقدام زشتی زدند و دولت اردن نیز متعهد شد تا مسببین را بازداشت کند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا برنامه های ظریف در آستانه انتخابات تغییر کرده است نیز گفت: طبیعتا وزیر خارجه کشورمان و دستگاه دیپلماسی برنامه های خود را تا انتهای دولت ادامه خواهد داد و امروز ظریف در سفر منطقه ای است و دیدارهای مشخص دستگاه دیپلماسی کماکان برگزار خواهد شد.
هر کس در ایران به حاکمیت برسد برجام را ادامه خواهد داد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص تعبیر ریاست جمهوری پیرامون هووهای برجام گفت: این سوال باید از سخنگوی دولت پرسیده شود بحث برجام در بعد خارجی روشن است اخیرا اجلاس جی سون نیز در خصوص تعهد همه کشورها به برجام صحبت شد و عنوان شد یک کشور قادر به زیر پا گذاشتن آن نیست تصور من این است که بحث برجام اراده ملی بود و هر کس در ایران در راس حاکمیت باشد برجام را ادامه می دهد و پیش قدم برای نقض آن نخواهیم بود.
قاسمی در خصوص استرداد زندانیان میان ایران و ترکمنستان نیز گفت: این مسئله در مجلس هر دو کشور به تصویب رسیده است اما مصوبات جای خود را داردو عمل مسئله دیگری است گاهی در حیطه عمل اتفاقاتی روی می دهد که روند را کندتر می کند.
وی ابراز امیدواری کرد که در سفر اخیر ظریف به ترکمنستان گره ای از این موضوع باز شود و شاهد کوتاه شدن این مسیر طولانی باشیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص روابط ایران و کویت نیز گفت: یکسری تحولات با آمدن وزیر خارجه کویت به تهران و سفر رئیس جمهوری ایران به کویت و پاسخ کتبی وزیر خارجه کویت ادامه دارد.
قاسمی افزود: ما تماس های خود را با این کشورها داریم در خصوص کشورهای منطقه نیز باید گفت با یکی دو کشور مشکلات بیشتری داریم که امیدواریم واقع نگری برای این کشورها ایجاد شود و وضعیت بین ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس در شرایط بهتری قرار گیرد.
وی در خصوص مرمت آثار تاریخی در قره باغ با حضور شرکت های ایرانی و احضار سفیر باکو گفت: ایران در این کشور حضور ندارد و در مورد احضار سفیر ایران در باکو نیز تاکنون چنین خبری دریافت نکرده ام.