به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو،بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست هفتگی خود با خبرنگاران که صبح امروز دوشنبه برگزار شد پیرامون برگزاری نخستین کمیسیون مشترک برجام بعد از روی کار آمدن ترامپ که در وین برگزار شده بود اظهار کرد: ۵ اردیبهشت این کمیسیون بعد از شش ماه تشکیل شد، مباحث زیادی مطرح شد و ایران هم در خصوص بد عهدی ها به خصوص از جانب آمریکا و سخنان رئیس جمهور آمریکا و ایجاد فضایی علیه ایران که می تواند تا حدودی اثر منفی داشته باشد گلایه های خود را مطرح کرد.
وی افزود: اعضای کمیسیون به اتفاق از انجام تعهدات ایران نسبت به برجام قدردانی کردند و گفتند که ما پایبند بودیم به تعهدات خود و بیانیه پایانی این کمیسیون هم خوب بود و باید به آن بیشتر توجه کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: همه اعضای کمیسیون بر پیشرفت اجرای برجام اتفاق نظر داشتند و از بازسازی راکتور اراک با همکاری چین هم حمایت کردند و بر آن گام صحه گذاشتند و مورد تقدیر قرار دادند و این ها کلیات آن کمیسیون بود.
قاسمی گفت: میان ایران و آمریکا رابطه ای وجود ندارد و هیچ مذاکره ای به خاطر بحث برجام با آن ها نداریم البته در گذشته به دلایل انسانی، گفتگویی هایی را داشتیم برای زندانیانی که در حبس بودند و این موضوع با دولت قبلی آمریکا بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص بحث مبارزه با تروریسم و نحوه عملکرد دستگاه دیپلماسی در قبال این مسئله گفت: قدرت دیپلماسی، قدرت بالایی است و در موضوعات مختلف میتوان از آن استفاده کرد، اما در خصوص بحث تروریسم با توجه به اقدامات گروههای افراطگرا، شاید با زبان زور و قدرت، پاسخ اقدام تروریستها را بهتر بتوان داد و شاید در این زمینه دیپلماسی به کار نیاید.
وی در خصوص شهادت چند تن از مرزبانان در مرز با پاکستان هم اظهار داشت: این واقعه تلخی بود که اتفاق افتاد و متأسفانه بار دیگر نشان داده شد که در مرزهای پاکستان، ثبات و امنیتی وجود ندارد و این علیرغم بارها پیگیری ایران و رایزنی ما با طرف پاکستانی مبنی بر ایجاد ثبات و امنیت در مرزهایشان اتفاق افتاده است و تاکنون چندین مرتبه پاکستان تعهداتی را نسبت به جلوگیری از تکرار حوادث تلخ اینچنینی به ما داده است، ولی متأسفانه این بار هم این حادثه رخ داد.
قاسمی با بیان اینکه کشوری که خودش را عضوی از ائتلاف مبارزه با تروریسم میبیند، سرزمین خودش را بنا به دلایلی در اختیار تروریستها قرار داده است، گفت: ما امیدواریم که مرز ما با پاکستان، مرز ثبات و دوستی باشد و با دیگر مرزهای پاکستان با کشورهای همسایهاش که از مشکلات عدیدهای هم برخوردارند، متفاوت باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: این حادثه از ابتدا توسط دولت ایران و وزارت خارجه پیگیری شد، سفیر پاکستان به وزارت خارجه احضار شد و طرف پاکستانی در قبال این مسئله ابراز تأسف کرد که البته این تأسف آنها در این مورد چندان کارایی ندارد. ما این پرونده را به صورت گسترده در وزارت خارجه و دیگر دستگاهها پیگیری میکنیم و هر اقدامی را در راستای احقاق حقوق شهدای عزیز مرزبانمان انجام خواهیم داد.
وی در خصوص بحث حمله به سفارتخانه عربستان و کاهش گردشگر عربی به ایران پس از آن حادثه، گفت: حمله به سفارتخانههای خارجی امری ناپسند و مظنون است که وزارت خارجه از ابتدا این مسئله را ضمن محکوم کردن، از طریق قوه قضائیه هم پیگیری کرد. بخشی از این اقدام در خصوص حمله به سفارت عربستان، خودسرانه بود که باید پیگیری شود و ما امیدواریم روزی این مسئله، روشن و عاملین این حادثه مجازات شوند تا درس عبرتی شود برای برخی از کسانی که اینگونه اقدامات را انجام میدهند که نتیجه آن ضرر و زیان بزرگی به ملت و دولت ایران است.
قاسمی درباره مشکل ایرانیان مقیم در کانادا برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: اگر تفاهمی میان ایران و کانادا در خصوص حل و فصل مشکل ایرانیان آن کشور برای حضور در انتخابات صورت نگیرد، راه دیگری وجود ندارد و هموطنان ما در کانادا از حضور در انتخابات محروم خواهند شد. از مدتها پیش بنا به دلایل دیگری، دولت کانادا رأیگیریهای کشورهای خارجی را منحصر به اماکن دیپلماتیک آن کشورها کرده بود؛ یعنی هر انتخاباتی شامل ریاست جمهوری و یا پارلمانی میبایست در سفارتخانهها و کنسولگریهای خارجی در آن کشور برگزار میشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه در انتخابات سال ۸۸ هم علیرغم استقبال بالای ایرانیان مقیم کانادا، فقط شهر اُتاوا که محل سفارتخانه ما است، محل استقرار صندوق اخذ رأی بود، بیان داشت: این مسئله باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای سایر ایرانیها که در شهرهای دیگر کانادا بودند، شد.
وی در خصوص بحث حمایت آمریکا از تروریسم و سیاستهای دوگانه آنها در قبال تروریستها گفت: این مسئله جدیدی نیست و آنها کماکان علاقهمند به ادامه استانداردهای دوگانه خود در قبال تروریستها هستند. آمریکاییها گروههای تروریستی را در برخی از نقاط جهان مورد حمایت قرار میدهند و در برخی نقاط دیگر، آن گروهها را که نفعی برایشان ندارند، تروریست میخوانند که این امر اشتباهی است و باید پاسخگوی این قبیل اقدامات خود باشند و البته این مسئله بیشتر ضرر و زیان برای خود آنها داشته است.
قاسمی درباره ادعای برخی رسانههای تُرکی پیرامون دستگیری یک تبعه ایرانی در آن کشور تصریح کرد: این موضوع را نه تائید و نه تکذیب میکنم، در حال پیگیری این مسئله هستیم، این قبیل مسائل و موضوعات با هم مطرح میشود و البته موضوعی مشکوک و قابل بررسی است و میتواند در صورت صحت موضوع، اقدامی باشد از سوی گروههای تروریستی؛ به هر حال امیدواریم ظرف چند روز آینده این مسئله روشن شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سؤال که فرآیند گفتگوهای میان ایران و اعراب خلیجفارس متعاقب نامه امیر کویت به رئیسجمهور کشورمان به کجا کشیده است؟ گفت: ما علاقهمندیم با همه همسایگان و کشورهای حوزه خلیجفارس، روابط عادی و متعادل داشته باشیم، تلاشهایی در این حوزه صورت گرفته که متعاقب سفر وزیر خارجه کویت به ایران و سفرهای بعدی مقامات دو کشور ادامه داشته و ما همچنان با کشورهای عربِ خلیجفارس رایزنیهای خودمان را داریم و امیدواریم برخی مشکلات موجود میان روابط ما با آنها مرتفع شود.
وی با بیان اینکه عربستان باید به واقعیتهای منطقه بیشتر توجه کند و با واقعنگری، به ایران و شرایط منطقه بنگرد، تصریح کرد: عربستان باید بپذیرد که ایران میتواند کشوری مسلمان و مقتدر در منطقه باشد که برای ثبات و امنیت منطقه مفید و سازنده است و نباید بنا به دلایل واهی، دچار ایرانهراسی شوند.
قاسمی افزود: در صورتی که عربستان بتواند رفتار و گفتار خودش را تصحیح کند، میتوان امید به برقراری رابطهای مجدد با آنها داشت و امیدواریم با دیگر کشورهای عربِ حوزه خلیجفارس هم روابط بهتری داشته باشیم که در نهایت منجر به ثبات و امنیت در منطقه شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به موضع خود در قبال اینکه برجام در مناظرات انتخاباتی مورد نقد قرار گیرد و شاید به منافع ملی آسیب وارد شود، گفت: افشای اطلاعات محرمانه به خصوص در حوزه سیاست خارجی در هر کشوری از جمله ایران جُرم است و میتواند منجر به ضرر و زیان برای منافع و امنیت ملی شود. ما علاقهمندیم در رقابتهای سیاسی درونی کشور، این مسئله را بیاموزیم که مسائل سیاست خارجی را به کفِ خیابانها نیاوریم و مسائلی که میتواند به منافع مردم خدشهای وارد سازد را سوژه گفتگوها و رقابتهای سیاسی خودمان قرار ندهیم.
وی با بیان اینکه برجام بحثی روشن است که منتقدان و مدافعان آن در این خصوص صحبت کردند، اظهار داشت: همه میدانند که برجام چه نتایجی داشت و شاید بهتر از این امکانپذیر نبود که تفاهمی صورت بگیرد، امیدوارم گروههای سیاسی ضمن حفظ انصاف و عدالت، به موضوعات خارج از منافع ملی نپردازند و البته این به معنای عدم انتقاد نیست؛ انتقاد بشود ولی در چارچوب حفظ منافع نظام باشد.
قاسمی در پاسخ به این سؤال که واکنش ایران نسبت به اختلاف نظرات مقامات آمریکایی پیرامون برجام چیست؟ گفت: صداهای گوناگون و گاهاً متضادی از واشنگتن شنیده میشود و شاید همچنان باید صبر کرد، ولی آنچه که در بیانیه کمیسیون مشترک برجام صادر شد، با توجه به حضور نماینده آمریکا در آن کمیسیون و تأکیدی که در حفظ و ادامه برجام وجود داشت، بتوان پاسخی به اظهارات ترامپ و دولت وی داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: صداهای گوناگون از آمریکا وجود دارد ولی بهتر است ما در حوزههایی صبر داشته باشیم و قصاص قبل از جنایت نکنیم که این مسائل نیاز به گذر زمان دارد.
وی در خصوص موضع وزارت خارجه ایران در قبال حمله ترکیه به عراق خاطرنشان کرد: هر دخالتی در سایر کشورها بدون اجازه دولت مرکزی، کاری خلاف کنوانسیونهای بینالمللی است و هیچ اقدامی بیمعنا نیست و امری ناپسند است که میتواند آثار مخربی داشته باشد.
قاسمی در پاسخ به این سوال که مسئله حادثه منا و پیگیری های لازم در خصوص اعزام حجاج ایرانی به مناسک حج سال آینده به چه ترتیب پیش می رود، گفت: ترجیح می دهم این مسئله حج را از سازمان حج و زیارت بپرسید؛ چرا که این اختیار به آنها واگذار شده و نمایندگان آن سازمان مذاکرات مربوط به حج را انجام می دهند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آستانه تحمل ایران در قبال سیاست های ترکیه نسبت به سوریه و تداوم نشست های آستانه تا به کجاست، افزود: آستانه نشستی است که با محوریت سه کشور تاثیرگذار ایران، روسیه و ترکیه پایه گذاری شد و تاکنون هم ادامه دارد. نقش ترکیه در سوریه را نمی توان نادیده گرفت و لذا حضور ترک ها در این اجلاس می تواند نقطه مثبت و حائز اهمیتی باشد که این علیرغم اختلاف نظرهایی است که ما با آنها بر سر مسئله سوریه داشته و خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه به هر حال علیرغم وجود اختلافات میان ایران و ترکیه ما بنایی بر تعطیل کردن گفتگوهای آستانه نداریم، تصریح کرد: ما خواهان استمرار گفتگوهای آستانه هستیم و می خواهیم این گفتگوها تداوم داشته باشد، ولی به هر حال در این میان برخی نقطه نظرات ما با طرف ترکی در این خصوص مورد اختلاف بوده و خواهد بود.
قاسمی در خصوص موضع ایران نسبت به ادعای استقلال کردستان عراق در این برهه حساس گفت: امیدواریم دولت مرکزی عراق مبارزه جدی خودش را با تروریسم در موصل به سامان برساند و هر چه زودتر آنها را از کشور پاکسازی کند. در مورد کردهای عراق که بخش مهمی از آن کشور هم هستند و در چارچوب حاکمیت ملی و تمامیت ارضی عراق دارای حقوقی مشخص هستند که در قانون اساسی آن کشور دیده شده و نمی توانند با حاکمیت ملی عراق مبارزه و یا اینکه آن را نپذیرند.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: استقلال طلبی کُردهای عراق بحث جدیدی نیست و در دوران گذشته هم وجود داشته و ما قطعا از یکپارچگی و تمامیت ارضی عراق حمایت می کنیم و تصور من بر این است که این قبیل موضوعات بیشتر جنبه حرف و سخن دارد تا اجرایی شدن؛ چرا که در درون خود کردها هم در این رابطه اختلاف نظرهایی وجود دارد.
وی پیرامون کشته شدن مدیر شبکه جم تی وی در استانبول تصریح کرد: از این مسئله اطلاع دقیقی ندارم، ولی موضوع در حال پیگیری است و ما از طریق مجاری دیپلماتیک از دولت ترکیه درخواست کرده ایم که موضوع را بررسی و نتیجه تحقیقات خودشان را رسما به ما اعلام کنندکه در این رابطه سفارت ما در آنکارا مسئول پیگیری مسئله است.
قاسمی در خصوص مقایسه عملکرد رویکرد اقتصادی وزارت خارجه در این دولت با دولت گذشته، گفت: آنچه که دولت فعلی دریافت کرد و میراث دولت گذشته بود، اقتصاد تا حدی ضعیف شده، شرایط مسدود و بدون ارتباط خارجی و در یک تحریم کامل هوشمندانه بی نظیر در تاریخ جهان بود که این تحریم ها از طریق شورای امنیت و آمریکا اعمال شده بود و در کل وضعیت پیچیده ای را تحویل گرفتیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه بحث برجام را برای از میان برداشتن قطعنامه های شورای امنیت و تحریم های هسته ای دنبال کرده ایم، افزود: حدود یک سال و اندی از برداشته شدن تحریم ها می گذرد، اما به دلیل پیچیدگی های ساختار تحریم و بدعهدی های آمریکا همچنان با مشکلاتی درحوزه بانکی و مالی مواجه هستیم.
وی گفت: مجموعا اگر تعاملات ایران را با کشورهای آمریکایی، اروپایی، آفریقایی و آسیایی ملاحظه کنید متوجه تفاوت آنچه که در این چهار سال رخ داده است با زمان مشابه دولت گذشته می شوید. در این مقطع تحریم ها برداشته شده، مذاکرات با طرف های خارجی ادامه دارد، آمد و شدهای خارجی کماکان در مسیر خودش حرکت می کند و امیدواریم همکاری های بیشتری را با طرف های مختلف در حوزه های اقتصادی داشته باشیم تا بتوانیم در پیشبرد سیاست های اقتصاد مقاومتی گام های جدی تری را برداشته باشیم.
قاسمی در خصوص موضوع تشکیل ائتلافی تحت عنوان ناتوی عربی با همکاری رژیم صهیونیستی در منطقه بیان کرد: روابط برخی از کشورهای اسلامی با رژیم صهیونیستی واقعیت تلخی است که وجود دارد. آنچه تحت عنوان ناتوی عربی مطرح می شود صرفا جنبه حرف و سخن دارد تا اینکه بخواهد اجرایی شود و باز هم بر این مسئله تاکید می کنم که تلاش های خبیثانه ای در منطقه برای مشروعیت بخشی به رژیم اشغالگر قدس وجود دارد.