به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری خود در آستانه انتخابات با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه اظهار داشت: روند برگزاری انتخابات به خوبی در حال شکل گیری است.
وی در خصوص تخلفات صورت گرفته در استانداری ها و فرمانداری ها که روز گذشته سخنگوی دستگاه قضا به آن اشاره کرده بود گفت: ما بدون این که نگاه کنیم چه کسانی مرتکب تخلف شده اند موارد تخلف را برای نهادهای ذیربط ارسال می کنیم و امروز گزارشی بر این اساس به فقهای شورای نگهبان ارسال کردیم.
وی با اشاره به اینکه شورای نگهبان محل دریافت تخلفات است افزود: در این شورا تخلفات به دست رسیده به قوه قضاییه و وزارت کشور ارجاع می شود که تا به امروز 200 مورد به وزارت کشور و با حضور نماینده دادستان کل کشور ارجاع و در حال رسیدگی و بررسی است اما اینکه بخواهد تخلف عمده ای صورت گرفته باشد هنوز گزارش تخلف مهمی نداریم.
کدخدایی در خصوص موضوع سخنان روز گذشته سخنگوی دستگاه قضا و اشاره به 60 نفری که مرتکب جرم های سیاسی شده اند گفت: گزارشاتی که قوه دارد براساس گزارشات مستند است و مسئولیت آن به عهده دوستان قوه است و بنده از جزییات آن مطلع نیستم.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این که یکی از آن 60 نفر شخص روحانی نیست گفت: به هر حال قوه قضاییه در خصوص هر کس اعلام نظر کند ما این موارد را پذیرفته و بررسی خواهیم کرد.
وی افزود: انتظار مردم این است که همه خبرنگاران به ویژه خبرنگاران خارجی گام هایی که مردم از طریق انتخابات برمی دارند و جلوه مردم سالاری است را به نحو احسن به جهان مخابره کنند.
شورای نگهبان در بعد نظارت به دنبال پاسداری از حق الناس آرای مردم است
وی ادامه داد: شورای نگهبان به عنوان تنها نهاد ناظر همواره تلاش می کند در بعد نظارت در انتخابات امانت دار آرای مردم باشد و از حق الناس آرا پاسداری کند.
کدخدایی تلاش ها و اقدامات صورت گرفته توسط شورای نگهبان در این عرصه را این طور بیان کرد که بحث نظارت بر انتخابات توسط شورای نگهبان بیشتر با موضوع بررسی صلاحیت افراد در افکار عمومی گره خورده است اما کارهای متعدد دیگری توسط همکاران ما در شورای نگهبان از طریق هیئت های نظارت انجام می شود.
سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به بخشی از این اقدامات به نظارت بر طراحی و چاپ تعرفه های رای اشاره کرد و گفت: این اقدام کار بسیار حساسی است و همکاران ما در شورای نگهبان وظیفه چاپ و توزیع این تعرفه ها را به عهده دارند.
وی ادامه داد: در سر صندوق ها نیز ناظرین بین سه تا پنج نفر حضور دارند که کار ساماندهی آنها زمان بر است و این کار نیز به همت همکاران شورای نگهبان صورت گرفت.
کدخدایی تصریح کرد: جهت ایجاد اطمینان مردم قانون گذار پیش بینی کرده است و شورای نگهبان نیز راهکار ابداعی داشته است از جمله حضور نمایندگان نامزدها بر سر صندوق های رای است.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: علاوه بر نمایندگان نامزدها برای حضور در شورای نگهبان نیز دعوت کردیم تا از نزدیک بر روند کار نظارتی، نظارت کنند.
وی با بیان اینکه انتخابات ریاست جمهوری انتخاباتی است که هم وطنان خارجی نیز می توانند در آن مشارکت داشته باشند، گفت: علاوه بر هیئت اجرا ماهیت نظارت هم انجام و اقدامات اولیه صورت گرفته و تعرفه ها ارسال شده است بر این اساس در بیش از 100 کشور انتخابات ریاست جمهوری برگزار می شود و ایرانیان علاقه مند به سرنوشت خود در این انتخابات حضور می یابند.
کدخدایی با اشاره به اینکه انتخابات در جمهوری اسلامی کاملا مردمی و توسط مردم انجام می شود گفت: قانون انتخابات به خوبی نشان می دهد که اعضای هیئت های اجرایی و ناظری همگی از بین اقشار مختلف مردم انتخاب می شوند بر این اساس انتخابات در ایران کاملا مردمی و توسط مردم برگزار میشود آنچه مهم است امنیت و سلامت انتخابات است که منجر به عزت و استقلال ملت می شود.
سخنگوی شورای نگهبان ابراز امیدواری کرد که شاهد حضور گسترده مردم در پای صندوق های رای باشیم.
از نظارت نهادهای بین المللی در انتخابات ابایی نداریم/ ضرورتی برای این اقدام وجود ندارد
وی در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران خارجی مبنی بر اینکه آیا جمهوری اسلامی اجازه نظارت کشورهای خارجی و نهادهای بین المللی را در امر انتخابات خواهد داد یا نه گفت: نظارت بر انتخابات از سوی نهادهای بین المللی یک امر توافقی است و در جایی اتفاق می افتد که مشکلی در آنجا وجود داشته باشد از آنجا که همان طور که گفتم انتخابات ایران مردمی است ضرورتی برای این وجودندارد اگرچه ابایی از این موضوع نداریم و می توانیم تجربه خود را در اختیار سایر کشورها نیز قرار دهیم.
کدخدایی در خصوص احتمال دو مرحله شدن انتخابات گفت: اگر انتخابات دو مرحله ای شود جمعه بعد از 29 اردیبهشت ماه باید روند انتخابات برگزار شود و تبلیغات نیز از روز بعد از اعلام نتایج شروع خواهد شد.
پیشنهاد ما به وزارت کشور اعلام تدریجی نتایج انتخابات است
سخنگوی شورای نگهبان در خصوص اظهارات وزیر کشور در مورد اعلام یک باره نتیجه انتخابات نیز گفت: در این خصوص تجمیع باید صورت بگیرد و اسناد تبادل شود و بعد از آن اعلام کنیم تجربه گذشته نشان می دهد که با توجه به حساسیت انتخابات ریاست جمهوری بهتر است نتیجه به طور تدریجی به مردم اعلام شود و پیشنهادمان به وزارت کشور این است که گزارشات به تدریج به مردم اعلام شود اگرچه اعلام اولیه به عهده وزیر کشور است اما پیشنهاد ما اعلام تدریجی نتایج است.
ورود مستقیم شورای نگهبان در خصوص تخلفاتی در نتیجه انتخابات موثر است
وی در خصوص اتهامات وارد شده به دولت و اینکه آیا این اتفاق تخلف انتخاباتی محسوب می شود یا خیر نیز گفت: تخلفات انتخاباتی دو دسته هستند یکی تخلفات روزمره که اخیرا بیش از 200 مورد به قوه قضائیه اعلام کردیم و مورد دیگر تخلفات در امر تبلیغات است که همیشه و در همه انتخابات ها وجود داشت است و اعتراضاتی از سوی نامزدها اعلام می شده و قوه قضائیه موضوع را در دستور کار قرار می دهد بخش دیگری تخلفات تخلفاتی است که منجر به نتیجه انتخابات می شود و در این مورد شورای نگهبان ورود خواهد یافت موارد اشاره شده می تواند از طریق ستاد نامزدها به شورای نگهبان اعلام شود و ما نیز به قوه قضائیه ارجاع دهیم.
کدخدایی در خصوص انصراف اخیر یکی از نامزدها نیز گفت: این انصراف باید شخصا توسط آن نامزد یا نمایندگی آن نامزد به وزارت کشور اعلام شود البته ما هم خبر انصراف را از رسانه ها شنیدیم که بعضی از افراد انصراف داده اند اما این روند باید توسط وزارت کشور صورت پذیرد.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین در خصوص تخلفات روز انتخابات نیز گفت: در این خصوص برخی نامزدها ممکن است به روند برگزاری اعتراضاتی داشته باشند که این گزارشات از روز بعد از رای گیری ظرف مدت هفت تا ده روز توسط شورای نگهبان بررسی خواهد شد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص بررسی بانوانی که قصد حضور در انتخابات ریاست جمهوری داشتند و اینکه آیا شورای نگهبان تمایلی به ورود زنان در عرصه انتخابات ندارد نیز گفت: آنچه وظیفه شورای نگهبان بوده است این است که تعاریفی در خصوص رجل سیاسی و مدیر و مدبر بودن مطرح شود ما در دوره گذشته بخشی از این اقدامات را انجام دادیم و گزارش هایی در شورای نگهبان بررسی شد و بر این اساس همان یافته های دوره قبل را ملاک عملکرد خود قرار می دهیم البته به نتیجه رسیدن این قانون بعد از انتخابات پیگیری خواهد شد.
کدخدایی ذکر این نکته را ضروری دانست که پرونده بانوانی که برای ثبت نام مراجعه کردند مثل سایرین بررسی شد و اعضای محترم شورای نگهبان به این نتیجه رسیدند که این افراد شرایط حضور در انتخابات را ندارند و این روند ارتباطی با خانم بودن آنها ندارد.
سخنگوی شورای نگهبان در خصوص سازوکار قوانین تبلیغات در فضای مجازی گفت: احکام تبلیغات در فضای واقعی به فضای مجازی تسری یافت و اگر تخلفی در این فضا گزارش شود آن گزارش ها به قوه قضائیه ارجاع و قوه امکان پیگیری خواهد داشت.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه تمام روسای جمهور ایران پس از سپری شدن دوره ریاست جمهوری آنها فتنه گر تشخیص داده شدند اما به مجمع تشخیص مصلحت نظام راه یافتند تا مصلحت نظام را تعیین کنند نیز گفت: البته همه روسای جمهوری این گونه نبودند دوما در فضای سیاسی مسائلی مطرح می شود که الزاما نظر نظام یا شورای نگهبان نیست گذشت از آن شورای نگهبان اگر صلاحیت افراد را تایید کند یا خیر به معنی عدم فعالیت فرد در مصادیق دیگر نیست نظر شورای فقط برای پست سیاسی ثبت نامی افراد است بنابراین شورای نگهبان خیلی درگیر عناوین سیاسی نیست.
کدخدایی همچنین در خصوص اینکه آیا تعیین صلاحیت سه نامزد اصولگرا و اصلاح طلب آیا با برنامه ریزی خاصی از طرف شورا انجام شده است نیز گفت: در روند بررسی ها افراد زیادی در معرض رای بودند که اگر آن یک یا دو رای لازم را کسب می کردند صلاحیت آنها تایید می شد نگاه شورا به فعالیت سیاسی افراد نیست و براساس معیارهای قانونی عمل می کند و بر همین اساس افراد مورد تایید قرار می گیرند و این بار این شرایط یعنی برابر بودن تعداد کاندیداهای اصولگرا و اصلاح طلب اتفاقی پیش آمده است.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این سوال که آیا این امکان وجود دارد که در زمان فعلی و پس از تایید صلاحیت افراد صلاحیت فردی از طرف شورای نگهبان تایید نشود نیز گفت: بعد از اعلام تایید صلاحیت افراد اگر مدرکی به دست شورای نگهبان برسد که صلاحیت فرد را مخدوش کند شورا مختار است که اعلام نظر کند.
وی در خصوص برنامه شورای نگهبان در مورد صیانت از آرای افراد ناتوان و بی سواد نیز گفت: براساس قانون افراد باید خودشان شخصا آرای خود را به صندوق رای بیندازند و اگر کسی سواد کار را نداشت صیانت از رای او به عهده خودش است و هر فردی که خود رای دهنده به آن اعتماد داشته باشد ما هم به آن پایبندیم.
کدخدایی در خصوص سازوکار تعیین صلاحیت ها نیز گفت: شورای نگهبان اسامی افرادی که دارای احراز صلاحیت برای آنها انجام شده است را مدنظر دارد و اگر گزارشی از تخلفات یا اقداماتی که صلاحیت فرد را مخدوش می کند مطرح شود اعضای شورا به عنوان مخالف و موافق در خصوص آن بحث می کنند و افراد مختلفی که توسط شورای نگهبان مطرح می شوند نهایتا در این شورا در خصوص آنها رای گیری انجام می شود و اگر یک نفر خاص حتی شش رای از هفت رای را داشته باشد از راهیابی به گردونه انتخابات حذف می شود.
توضیحات سخنگوی شورای نگهبان در مورد دلایل رد صلاحیت احمدی نژاد
سخنگوی شورای نگهبان در خصوص دلیل رد صلاحیت احمدی نژاد گفت: به طور کلی بررسی صلاحیت ها براساس سوابق افراد است و نهایتا با توجه به آرای اعضا اعلام نتیجه می شود این مسئله موضوع جدیدی نیست و همان طور که در ادوار گذشته نیز سابقه داشته است برخی افراد آرای لازم را نداشتند و فرد نام برده شده نیز رای لازم را کسب نکرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا طبق قانون صدا و سیما اجازه حمایت از شخص خاصی را دارد یا نه گفت: در خصوص صدا و سیما آنچه قانون مقرر کرده است بر این اساس است که اموال بیت المال نباید برای برخی نامزدها باشدو جانب داری از فرد خاصی صورت بگیرد و دستگاه هایی که به عنوان رسانه مطرح می شوند همگی باید از این قاعده پیروی کنند همه انتظار دارند رسانه هایی که از بودجه عمومی استفاده می کنند رفتار جانب دارانه نداشته باشند و اگر گزارش هایی به دست ما برسد رسما با آن برخورد می کنیم.
کدخدایی ادامه داد: مسیر ما همان مسیر قوه قضائیه است.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این سوال که در مناظرات شاهد بودیم که افراد مقامات رسمی کشور را دروغگو می خواندند در این خصوص آیا شورای نگهبان ورود پیدا خواهد کرد یا نه گفت: نص صحیح قانون این است که هیچ کس حق ندارد طرف مقابل را مورد توهین قرار دهدو اگر این اتفاق بیفتد آن فرد می تواند از طریق قوه قضائیه موضوع را پیگیری کند.
وی در پاسخ به این سوال که در روزهای اخیر شاهد جهت گیری سخنگوی قوه قضائیه بودیم آیا شما می توانید بر عملکرد قوه قضائیه نظارت کنید نیز گفت: به طور کلی رسیدگی به تخلفات به عهده قوه قضائیه است و در صورتی که این تخلفات در سرنوشت انتخابات موثر باشد شورای نگهبان ورود پیدا خواهد کرد.
کدخدایی در پاسخ به این سوال که شورای نگهبان چه تمهیداتی برای جلوگیری از تخریب نهادهای نظارتی اندیشیده است و اینکه آیا اگر کسی شورای نگهبان را مورد هجمه و تخریب قرار دهد امکان شکایت از طرف این شورا وجود دارد یا نه گفت: چشم ما به دست شماست و همواره از حمایت های مردمی برخوردار بودیم شورای نگهبان اهل شکایت نیست.
سخنگوی شورای نگهبان در خصوص اینکه موضوع تخلفات صورت گرفته در خصوص انتخابات نیز گفت: این گزارشات معمولات گزارشاتی است که مربوط به تبلیغات کاندیداهاست از جمله استفاده از امکانات عمومی است.
وی در رابطه با انصراف برخی افراد که با این وجود هنوز به تبلیغات در عرصه انتخابات مشغولند گفت: این انصراف زمانی رسمیت پیدا می کند که با نامه رسمی به نهادهای نظارتی و وزارت کشور صورت پذیرد.
کدخدایی در خصوص وضعیت فعلی یکی از نامزدها که به محل جامعه مدرسین رفته بود نیز گفت: در این خصوص جانب داری نشده و شخص آیت الله یزدی در میتینگ انتخاباتی کسی شرکت نکرده است بلکه آن فرد در جامعه مدرسین حضور یافته است.