به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، به نقل از نیویورک تایمز، دیروز دو شرکت هواپیمایی ایرانی توافقنامه خرید مجموع 73 فروند هواپیمای مسافربری که بیشتر آنها از خانواده A320 نئو را با شرکت ایرباس امضاء کردند.
ارزش این دو توافقنامه در نمایشگاه هوایی پاریس از سوی ایرباس 2.5 میلیارد دلار اعلام شد و توافق قابل توجهی برای ایرباس در زمینه فروش محصولات خود در نمایشگاه پاریس محسوب میشد.
با توجه به افزایش سن ناوگان حمل و نقل هوایی ایران دولت و شرکتهای هواپیمایی این کشور قصد دارند طی سالهای آینده حدود 300 فروند هواپیمای مسافربری خریداری کنند که از این بین 140 فروند هواپیمای بوئینگ و 100 فروند هواپیمای ایرباس خواهد بود.
قرارداد و توافقنامه که روز گذشته امضاء شد در پی اجرای توافق هستهای سال 2015 و لغو برخی تحریمها علیه ایران امکانپذیر شده است. نکتهای که باید در این بین به آن توجه کرد این است که ایرباس برای اجرای این توافقنامه به مجوز دولت آمریکا نیاز دارد چرا که بسیاری از اجزا و فناوری مورد استفاده هواپیمای ایرباس آمریکایی بوده و شامل قوانین کنترل صادرات آمریکا میشود.
در حالی که دولت ترامپ همواره از مخالفت با برجام سخن گفته است، دولت آمریکا به صورت کجدار و مریض با توافق هستهای پیش رفته انست. دولت آمریکا و همچنین ترامپ علیرغم مخالفت با ترامپ اما اقدامی علیه مجوزهای صادرات ارائه شده برای فروش هواپیما به ایران انجام ندادهاند.
قراردادهای اخیر فروش هواپیما به ایران عملاً چالش بزرگی در برابر تمایل ترامپ برای به هم زدن برجام ایجاد میکند چرا که اجرای آنها میتواند به ایجاد هزاران شغل در داخل آمریکا که یکی از وعدههای انتخاباتی وی بود منجر شود.
ریچارد ابولافیا یکی از مقامات شرکت تیلگروپ، شرکت مشاوره امور صنعت هوانوردی معتقد است تمایل ایرباس و بوئینگ برای معامله با ایران نشاندهنده این مسئله است که ترامپ باید بین سیاست خارجی و موضوع ایجاد اشتغال برای آمریکاییها یکی را انتخاب کند و وی تا کنون توانایی خود برای بر هم زدن قراردادهای تجاری بینالمللی را نشان نداده است.
فرهاد علوی یکی از مقامات ارشد گروه قضایی آرتویسلاو در واشنگتن که در زمینه قوانین صادرات و تحریمها تخصص دارد معتقد است که قرارداد فروش هواپیما به ایران ترامپ را در برابر یک دوراهی بسیار سخت قرار داده است.
علوی معتقد است صنعت تولید هواپیما یکی از صنایع اصلی است که آمریکا همچنان در آن از مزایای رقابتی برخوردار است و تعداد این صنایع روز به روز در حال کاهش است.
وی معتقد است: پاسخ سخت رد به این قراردادها در زمانی که تقاضای هواپیما در جهان کاهش یافته و از سوی دیگر رئیسجمهور از تعهد خود برای ایجاد اشتغال برای آمریکا به خصوص در بخش صنعت سخن میگوید به اطمینان درباره تعهد ترامپ برای ایجاد اشتغال ضربه میزند.
ایرباس در نمایشگاه هوایی پاریس اعلام کرد توافقنامه فروش 45 فروند A320 را با شرکت هوایی ایرانایرتور و 20 فروند دیگر را با شرکت هواپیمایی زاگرس امضا کرده است قرار است 8 فروند هواپیمای A320 به زاگرس تحویل داده شود.