معاون مهندسی و ساخت داخل وزارت نفت دولت دهم با تعجب از این سخنان دولتیها که شرکتهای داخلی نمیتوانند کار کنند و تکنولوژی لازم را در اختیار ندارند، گفت: این حرف کذب، دروغ و خیانت به تولید داخل است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ابراهیمی اصل با حضور در نشست بررسی قرارداد نفتی توتال به میزبانی بسیج حقوقدانان اظهار داشت: میدان گازی پارس جنوبی بین ایران و قطر مشترک است. این میدان ۱۶ درصد از گاز جهان را در خود ذخیره دارد. قطریها چند سال زودتر برداشت از میدان را شروع کردند.
وی با اشاره به خیانت شرکت توتال در حفاریهای میدان گازی پارس جنوبی گفت: توتال حفاریها را فقط در میدانهای گازی سمت ایران انجام داد و به میدانهای مشترک دست نزد.
ابراهیمی اصل با تأکید و علاقه وافر زنگنه شرکتهای اروپایی گفت: در ابتدای دولت یازدهم وقتی آقای زنگنه از کنفرانس داووس برگشت گفت خارجیها دیگر علاقهای به قرارداد به صورت بیع متقابل با ایران ندارند میگویند قراردادهای شما جذاب نیست؛ لذا قراردادهای جدیدی به سبک IPC با حضور مشاوران خارجی نوشته شد.
وی افزود: پس از بررسی قراردادهای IPC نقدهای زیادی آن وارد شد. جلسات متعددی به میزبانی دولت برگزار شد و در نهایت پذیرفتند ۱۳ بند از قرارداد را اصلاح کنند. آقای جهانگیری نامهای به رهبری زدند که بگذارید این قرارداد بسته شود از قراردادهای بعدی نگرانیهای منتقدین را لحاظ خواهیم کرد. رهبری در پاسخ گفتند همه دستگاههای مسئول باید همه وظایف خود را به طور کامل انجام دهند.
معاون مهندسی و ساخت داخل وزارت نفت دولت دهم افزود: رئیس جمهور نامهای به رهبری زدند و رهبری در پاسخ 15 بند را برای اصلاح قراردادهای ipc ارسال کردند. دولت در نهایت ۴ بند را اصلاح کرد. نامهای از سوی آقای گلپایگانی ارسال شد که ۱۱ بند دیگر برای اصلاح مانده است. در نهایت در جلسه غیرعلنی مجلس که برای اصلاح این قراردادها برگزار شد، ۷۰ درصد از اصلاحیهها اعمال نشد.
ابراهیمی اصل با اشاره به بدقولیهای مکرر توتال گفت: توتال در سال ۷۹ همین فاز ۱۱ را تحویل گرفت و تا سال ۸۷ هیچ کاری انجام نداد. یک زمین را گرفت و با صفر درصد پیشرفت تحویل داد. در آن زمان هیچ تحریمی هنوز اعمال نشده بود. پس از آن شرکت چینی آمد، آنها هم کار خاصی انجام ندادند. در نهایت پتروپارس وارد فاز شد و کارها را با سرعت و به صورت جدی پیش برد.
وی افزود: با روی کار آمدن دولت یازدهم پتروپارس فاز را تحویل داد چرا که جلوی فعالیت اش را گرفتند. امروز نیز توتال با آمریکاییها هماهنگ کرده که نوار مرزی میدان مشترک را از ایران بگیرد و آنرا معطل خود کند، بدین ترتیب منافع توتال در سمت قطر ماکسیمم شده و در سمت ایران به حداقل خواهد رسید. این در حالی بود که ایتالیاییها هم میخواستند ورود کنند، اما اجازه ورود به آنها داده نشد.
معاون سابق وزیر نفت: در مورد اقدامات فنی مورد نیاز در میدان مشترک گازی با قطر گفت: اقدامات فنی مورد نیاز در این میدان طوری بوده است که بگوییم فقط توتال میتوانست آن را انجام دهد، پتروپارس هم میتوانست آن را انجام دهد.
وی با اشاره به ایراداتی اساسی قراراداد توتال گفت: اول اینکه این قرارداد بر خلاف قانون اساسی و مصالح ملی بسته شده است، ما ظرفیت داخلی خودمان را نادیده گرفته ایم و تمام سرنوشت میدان گازی را به شرکت برق بد قول توتال تقدیم کرده ایم. در تمام دنیا شرایط عمومی قراردادها در اختیار شرکتها و روی سایتشان میگذارند. اما در این قرارداد این اتفاق نیفتاده است.
ابراهیمی اصل با اشاره به بندهای قراراداد با توتال گفت: مهمتر از همه، شرایط فسخ برای کارفرما دیده نشده است، شرایط جریمه برای طرف مقابل در صورت نرسیدن به ظرفیت مورد نظر دیده نشده است. میدان تخریب شود، جریمهای در نظر گرفته نشده است. اگر کار را رها کند و برود، جریمهای در نظر گرفته نشده است. قرارداد هایی که با کشور اشغال شده و جنگ زده عراق بسته شده است، به مراتب از IPC بهتر است. ما ۷۰۰ شرکت سازنده تجهیزات در کشورداری، اما باور به توانایی داخلی وجود ندارد. آی پی سی زاینده دهها کرسنت است. قراردادها را محرمانه میکند و نه به مجلس به شورای عالی امنیت ملی.
وی با تعجب از این سخنان دولتیها که شرکتهای داخلی نمیتوانند کار کنند و تکنولوژی لازم را در اختیار ندارند، گفت: این حرف کذب، دروغ و خیانت به تولید داخل است. درآمد میدان ۸۴ میلیارددلار نیست، بلکه ۵۴ میلیارددلار است.
ابراهیمی اصل در مورد توانایی شرکتهای داخلی در انجام پروژهها گفت: چرا اقایان در مقابل این همه معطل نگهداشتن میدانهای گازی مشترک پاسخگو نیستند؟ اگر امروز فاز ۱۱ را به پتروپارس، ایدرو یا خاتم بدهند براجتی میتوانند پروژه را انجام دهند. تجهیزات ما امروز بیکار نشسته اند. این حرف که تکنولوژی برای عملیات در میدان ۱۱ را نداریم دروغ است.
وی با اشاره به تهمتهایی که به منتقدین میزنند گفت: ما به شدت موافق جذب سرمایه خارجی هستیم و باید تکنولوژی مان را به روز کنیم. امروز مپنا در برخی حوزههای نفتی جزء ۷ کشور برتر دنیا است. ما نباید IPC را سیاسی کنیم. نباید به دیگران تهمت بزنیم. نباید بگوییم عدهای مخالف جذب سرمایه خارجی هستند، نباید بگوییم عدهای مخالف ورود تکنولوژی هستند. اگر آقای روحانی از ۵۶ میلیون رای ممکن ۵۶ میلیون رای هم میآورد باید به قانون اساسی کشور و منافع ایران پایبند باشد و نمیتواند مصالح ملی را دور بزند.