افرادی که دارای مزاج «گرم و خشک» یا «گرم و تر» هستند، در فصل تابستان به دلیل غلبه گرمای هوا، اذیت میشوند و در صورت عدم رعایت تدابیر این فصل، عوارض این فصل به سراغ آنها خواهد آمد لذا رعایت تدابیر این فصل ضروری است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، اگر مزاج جبلی شما گرم و خشک یا گرم وتر است یا جوان هستید و مزاج سنی شما تابستانی است یا در تابستان، گرما و غلبه صفرا بیش از پیش شما را اذیت میکند یا زود عصبانی میشوید، آب زیاد میخورید، حوصلهتان کم است، خشکی موی سر، شوره و ریزش مو دارید، توصیه میشود تدابیر ذیل را در فصل گرما رعایت کنید:
برای رفع عطش بجای استفاده از نوشابه، ساندیس و آب میوههای کارخانهای (مانند رانی، سن ایچ و …)، از شربتهای طبیعی با طبع سرد همچنین بستنی سنتی مورد تایید، استفاده کنید مثلاً میتوانید خاکشیر، شربت آبلیمو، بهلیمو، گلاب یا عرق کاسنی میل کنید یا عناب را شربت کنید و بخورید.
مواد غذایی با طبع گرم و خشک کمتر میل کرده یا آنها را به همراه مصلحات مربوطه میل کنید؛ سرد وتر فراوان بخورید و از مصرف خشکیها و سرخکردنیها نیز حتیالامکان خودداری کنید.
ترکیب عرق کاسنی و شاتره به همراه یک قاشق مرباخوری اسپرزه را شربت کرده و روزانه میل کنید.
اگر گرما بر شما غلبه کرده است، میتوانید رب انار را با آبغوره مخلوط و بگذارید یک جوش کوچک روی گاز بخورد و در یخچال بگذارید و از آن هر شب ۳ - ۴ قاشق یک ساعت قبل از خواب میل کنید.
قبل از ورود به فصل گرما، حجامت کنید، چون حجامت بدن را خنک میکند، برای اینکار آخر خرداد در ایام حزیران (که از ۲۳ خرداد ماه شروع میشود)، بهترین وقت برای حجامت است.
طبع اکثر چایهای طبیعی و دمنوشهای مجاز نیز گرم یا معتدل است لذا از مصرف دمنوشهای غلیظ یا زیادهروی در مصرف آنها خودداری کنید، میتوانید دمکرده آلبالو بخورید یا از چایهای رقیق شده همچون دارچین استفاده کنید.
افرادی که طبیعتشان گرم است معمولاً در فصل گرما، عرقسوز میشوند که توصیه میشود حتماً موارد فوقالذکر را رعایت کنید و با آب ولرم حمام کنند.
برای رفع مشکل قسمتی از بدن که عرقسوز شده است نیز میتوانید بر روی محل عرقسوز شده، ضماد زرد (یا روغن زرد محلی) بمالید.
وعده ناهار را سعی کنید غذای پختنی میل نکنید؛ آب دوغ خیار، نان با کاهو و سکنجبین، نان و طالبی، خربزه و گرمک ناهار مناسبی است؛ استفاده از آش دوغ، آش انار، آش سماق مناسب است، از مصرف غذاهای گرم و پرادویه، خورشهای گرم مثل فسنجان و خرما و غذاهای غلیظ و سنگین و دیرهضم مثل کلهپاچه و حلیم بپرهیزید.
در این فصل تخم مرغ را هم به صورت نیمپز و عسلی میل کنید؛ از میوههای تابستانی و سبزیهای خنک مثل کاسنی، خرفه، گشنیز، اسفناج و کاهو بیشتر بهره ببرید.
خوردن آب بسیار سرد و یخ، خصوصاً در حالت ناشتا یا بعد از برخاستن از خواب، بسیار مضر است؛ اصولاً آب خنک برای هوای گرم، مطلوب است و آب ولرم یا معمول برای هوای سرد مناسب است و نباید آب یخ و بسیار سرد را میل کرد.
از مصرف مواد کارخانهای خودداری کنید و کاکائو، سس و آب کلردار مصرف نکنید؛ اینگونه مواد باعث میشوند تا کبد شما گرمتر شود و در کم حوصلگی و عصبی شدن شما را تشدید میکنند.
اگر غلبه صفرا داشته و فردی عصبانی هستید، استفراغ چرب کنید؛ برای این کار باید یک غذای چرب مانند آبگوشت دنبهدار میل نمایید و بعد از بیست تا سی دقیقه از خوردن غذا، یعنی زمانی که صفرا تحریک شده و به داخل معده ریخته است مقداری آب نمک بهمراه سکنجبین خورده و بعد با تحریک گلو، استفراغ نمایید؛ شما باید یکی دو بار این کار را انجام دهید.
به نوشته احیای سلامت، افراد دارای مزاج جبلی بلغمی یا سالمندان نیاز به رعایت موارد فوقالذکر ندارند؛ به افراد غیر سالمند که دارای مزاج جبلی سودایی یعنی سرد و خشک هستند، برای اینکه خشکی فصل تابستان اذیتشان نکند، توصیه میشود از مواد غذایی با طبع خشک (سرد و خشک یا گرم و خشک) در تابستان کمتر استفاده کنند و از رطوبتبخشی میوههای تابستانی و کاهو استفاده کنید.