وزیر نیرو با اشاره به اینکه می خواهیم به دولت، مجلس و شورای اقتصاد پیشنهاد افزایش قیمت آب و برق را بدهیم گفت:آخرین باری بود که قیمت آب و برق ۱۰ درصد افزایش یافت سال گذشته بود و مطابق قانون برنامه ششم باید به تعدیل قیمت آب و برق اقدام شود.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، حمید چیت چیان در برنامه گفتگوی ویژه خبری با بیان اینکه اوایل سال ۹۵ آخرین باری بود که قیمت آب و برق ۱۰ درصد افزایش یافت و از آن به بعد هیچ افزایش قیمت برای آب و برق نداشتیم، افزود: مطابق قانون برنامه ششم وزارت نیرو باید به تعدیل قیمت آب و برق اقدام کند، لذا تا پایان برنامه باید به قیمت واقعی برسیم، اما در قانون بودجه پیش بینی شده، تا افزایش قیمت نداشته باشیم.
وی افزود: میخواهیم به دولت، مجلس و شورای اقتصاد پیشنهاد افزایش قیمت را بدهیم چرا که هر کیلو وات ساعت برق ۱۲۰ تومان برای وزارت نیرو هزینه دارد، در حالیکه هر کیلو وات ساعت ۶۶ تومان به فروش میرسد لذا به ازای هر کیلو وات ساعت برق که فروخته میشود ۵۴ تومان زیان میدهیم.
*وزارت نیرو بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان از دولت بابت مابه التفاوت قیمت تک نرخی و قیمت واقعی مطالبه دارد
وزیر نیرو تصریح کرد: قانونگذار به دولت حکم کرده که اگر دولت تصویب کند، قیمت کالا وخدمات کمتر از هزینه واقعی باشد، مابه التفاوت را به بنگاه پرداخت کند، که این امر صورت نگرفته است.
وی افزود: وزارت نیرو بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان از دولت بابت مابه التفاوت قیمت تک نرخی و قیمت واقعی مطالبه دارد، بنابراین نتوانستیم این را از بودجه عمومی مطالبه کنیم و سبب ایجاد انباشت بدهی شده است.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته قریب به ۱۰ هزار میلیارد تومان از بدهی خود را پرداخت کرده ایم اظهار داشت: دولت تصویب کرد موسسات دولتی بایستی ۲۰ درصد از برق مورد نیاز خود را از طریق انرژیهای تجدید پذیر تامین کند وبخشی از بار هزینههای انرژی را خودشان عهده دار شوند.
* ۳۰ هزار میلیارد تومان به پیمانکاران بدهکاریم
چیت چیان با اشاره به اینکه اصلاح تعرفه برق میتواند در کنترل برق موثر باشد، عنوان کرد: با روشهای صرفه جویی باید میزان هزینه و یا میزان بار مصرفی برق ادارات را کاهش دهیم.
چیت چیان با تاکید بر اینکه عمده سرمایه گذاری در این بخش توسط بخش خصوصی صورت میگیرد و ما نیز سعی کردیم از طریق صندوق توسعه ملی و سرمایه گذاری خارجی کاری کنیم که علی رغم محدودیتهای مالی، منابع جدیدی را خلق کنیم، گفت: هم اکنون حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان به پیمانکاران بدهکاریم، اما علی رغم تاخیر در پرداختها سوخت و سازی وجود ندارد.
وزیر نیرو در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه با افزایش نرخ رشد اقتصادی نیازمند این هستیم که برق بیشتری تولید کنیم، اظهار داشت: پیش بینیهای لازم در این رابطه انجام شده به طوری که سعی داریم در سالهای بعد ۵ هزار مگاوات نیروگاه جدید وارد مدار کنیم. اما در کنار این اقدام، هدف گذاری بسیار جدی دیگر کاهش مصرف برق و جلوگیری از مصارف غیر معقول است.
چیت چیان گفت: در ۱۴ تیرماه سال جاری به طرز بی سابقهای پیک مصرف برق به ۵۵ هزار ۴۰۰ مگاوات رسید که شاید اگر همکاری صنایع و کشاورزی با صنعت برق جهت کاهش زمان مصرف در اوج بار نبود، ما با مشکلات عدیدهای مواجه میشدیم. وی افزود: ادارات دولتی نیز اخیراً همکاریهای بسیار خوبی با صنعت برق داشته اند بویژه از زمانیکه دولت مصوبهای مبنی بر خاموشی کلیه سیستمهای سرمایشی را بعد از پایان زمان کاری به ادارات ابلاغ کرد. وی تصریح کرد: در حال حاضر کمبود تولید برق در کشور وجود ندارد و در ۴ سال گذشته حدود ۸ هزار مگاوات به ظرفیت تولیدی کشور افزوده شده است. وی تأکید کرد: عمده محدودیت ما در حال حاضر در بخش انتقال و فوق توزیع است و همین مسأله باعث شده بعضاً در برخی از نقاط با افت ولتاژ روبرو باشیم، اما خوشبختانه با تدابیر اتخاذ شده این مشکل نیز در حال برطرف شدن است. وی ادامه داد: تلفات شبکه توزیع اکنون حدود ۱۰. ۷ درصد و تلفات شبکه انتقال نیز برابر با ۳ درصد است که برای ثبت چنین اعدادی تلاشهای بسیار زیادی صورت پذیرفته است. وزیر نیرو خاطرنشان کرد: تا قبل از شروع بکار این دولت تلفات شبکه توزیع بیش از ۱۵ درصد بود که خوشبختانه در طول ۴ سال گذشته بیش از ۴ واحد کاهش یافت. وی در ادامه در مورد میزان راندمان نیروگاههای کشور گفت: متوسط راندمان تا قبل از آغاز بکار این دولت حدود ۳۸ درصد بود که در این دولت به ۳۸ رسید که البته امیدواریم تا پایان برنامه ششم این میزان به ۴۲ درصد برسد. وی گفت: میزان بدهیهای کنونی وزارت نیرو به پیمانکاران حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان است که اگر مطالبات خود را از دولت در نظر بگیریم تقریبا در همین میزان است و ما توانستیم در طول ۴ سال گذشته از افزایش این بدهیها جلوگیری کنیم. وی اضافه کرد: با توجه به هدفگذاری انجام شده در طول برنامه ششم برای تحقق سالانه رشد ۸ درصدی نیازمند فراهم کردن زیرساختهای تولید برق هستیم و برنامه این است که با اتخاذ تدابیری سالانه حدود ۲ درصد از میزان مصرف غیرمولد کشور کاسته شود. چیت چیان با اشاره به هزینههای اضافی مندرج در رسیدهای برق گفت: بخشی از این هزینهها بابت آبونمان است که بالغ بر ۱۰۰۰ تومان میشود، بخشی دیگر که حدود ۵ تومان به ازای هر کیلووات ساعت مصرف برق است که به توسعه برق روستایی و توسعه انرژیهای نو در کشور اختصاص مییابد و بخش دیگر نیز مربوط به ۹ درصد ملیات بر ارزش افزوده میشود که تقریبا برای همه کالاها لحاظ میشود، نه فقط برق.
*کاهش ۲. ۷ میلیاردمترمکعبی برداشت آب با اجرای طرح احیا و تعادل بخشی
وزیر نیرو با اشاره به وضعیت منابع اب زیرزمینی کشور گفت: حدود ۵۵ درصد از آب موردنیاز کشور از منابع زیرزمینی تأمین میشود. وی افزود: با کمال تأسف سالانه ۵ میلیارد مترمکعب بیشتر از میزان بارشهای سالانه برداشت شده است. وی تصریح کرد: از ابتدای دولت طرح تعادل بخشی به آبهای زیرزمینی تصویب شد که تاکنون باعث کاهش برداشت ۲. ۷ میلیاردمترمکعبی از آبهای زیرزمینی شده است. وی ادامه داد: در حال حاضر حدود ۶۰ درصد از ظرفیت سدها پر است و ما کاهش ۶ میلیارد مترمکعبی ورودی آب به سدها نسبت به سال گذشته روبرو هستیم. چیت چیان در ادامه با اشاره به تلفات آب در شبکههای آب گفت: در دنیا هیچ شبکهای بدون پرتی آب وجود ندارد. اکنون کل تلفات شبکه آب کشور حدود ۲۴ درصد است، اما تنها ۱۳ درصد از این میزان مربوط به تلفات است و بقیه ناشی از قدیمی بودن کنتورها و... است. وی اضافه کرد: برای کاهش هر یک درصد تلفات شبکههای آب، حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان پول نیاز است که با توجه به قیمت بسیار پایین تعرفههای آب امکان بازسازی شبکهها در زمان بسیار کم نیست. وی تأکید کرد: با اینحال ضمن بازسازی برخی شبکه ها، در برخی از نقاط شهری نیز زون بندی هایی انجام شده و سامانههای فشارشکن نصب شده که باعث کاهش تلفات شبکه میشود. وزیر نیرو با اشاره به سدهای ساخته شده در این دولت گفت: در این دولت حدود ۳۴ سد ساخته شد که قابلیت آب استحصالی کشور را به میزان ۴ هزار و ۴۵۰ میلیارد مترمکعب افزایش داد، این در حالی است که از اول انقلاب تاکنون سالانه ۷۷۴ میلیون مترمکعب به آب استحصالی کشور افزوده شده است. وی افزود: تا قبل از اغاز بکار این دولت ۵۷۰ شهر کشور در تنش آبی بود، اما هم اکنون این شهرها به ۳۰۷ شهر کاهش پیدا کرده است. وی در پایان در مورد میزان توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در دولت یازدهم گفت: در این دولت توسعه انرژیهای تجدیدپذیر ۲. ۲۵ برابر شده است که ۱۰۰ درصد توسط بخش خصوصی سرمایه گذاری شده است و امیدواریم تا پایان سال جاری حدود ۵۹۰ مگاوات دیگر به ظرفیت کنونی کشور افزوده شود. وی اضافه کرد: ظرفیت تولید بومی پنلهای خورشیدی نیز در حال حاضر به حدود ۲۱۰ مگاوات رسیده که امیدواریم تا پایان سال جاری به ۵۰۰ مگاوات برسد.