وزیر پیشنهادی نیرو خطاب به نمایندگان مجلس گفت: رأی اعتماد بدهید همین امروز انصراف خواهم داد و اعلام خواهم کرد در هیچ پست و سمتی شرکت نخواهم داشت.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، حبیبالله بیطرف وزیر پیشنهادی نیرو صبح امروز در مجلس شورای اسلامی با تشکر از نمایندگانی که در مخالفت و موافقت با وی صحبت کردند، اظهارداشت: ابتدا از آیه ۸۰ سوره اسراء مدد میگیرم که «پروردگارا مرا در هر کاری به صدق و درستی وارد بگردان و به صدق و درستی خارج ساز و از جانب خود برایم حجتی یاریبخش قرار بده».
وی خطاب به رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: همانگونه که در برنامههای من ملاحظه کردید مباحثی را با عنوان مبانی مدیریت و اصول حاکم بر برنامه ذکر کردم که امروز نیز بر آنها تأکید میکنم، تعهد نسبت به مطالبات مردم و بکارگیری تمام استعدادهای کارمندی خود در ایفای مسئولیت، پایبندی به آموزههای دینی و اخلاقی و رعایت اخلاق حرفهای در عرصه مدیریت و فعالیتهای اجرایی، تعهد نسبت به تقدم منافع ملی و مصالح کشور بر منافع بخشی، گروهی و فردی، رعایت حقوق شهروندی و تلاش برای بهرهگیری از نهادهای مدنی مرتبط با فعالیتهای وزارت نیرو و جلب مشارکت آنان در صنعت آب و برق، صداقت و صراحت در برخورد با مردم و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، داشتن روحیه انقلابی توأم با انتقادپذیری و بهرهگیری از نظرات کارشناسان و متخصصان از برنامههای اینجانب است.
وی اضافه کرد: همچنین پاسخگو کردن واحدهای زیرمجموعه در برابر مردم با اصل قرار دادن رضایت مشترکین، رعایت شایستهسالاری در انتخاب و ارتقای مدیریتها نیز از برنامههای دیگر من است به طوری که از گذشته برای انتخاب هر مدیر سه «ب» را در نظر گرفتم؛ بداند، بتواند و بخواهد.
بیطرف اضافه کرد: پیادهسازی شایستهسالاری به دلیل اعتقاد و عمل به معیارها و ارزشهاست و تلاش مؤثر برای ارتقای شفافیت در مقابله با فساد اداری و همچنین ایجاد فرصت برابر برای فعالیت بخش خصوصی یا دولتی در صنعت آب و برق نیز از برنامههای مطرح شده من برای وزارت نیرو است.
وی با اشاره به برنامههای دیگر خود برای وزارت نیرو، اظهار داشت: قبل از ورود به مباحث بعدی لازم میدانم از تمام مدیران و کارکنان زحمتکش و پرتلاش وزارت نیرو به ویژه از وزیر و مدیران خدوم این وزارتخانه در دولت یازدهم صمیمانه تشکر کنم و یاد شهدای پرافتخار صنعت آب و برق را گرامی بدارم.
وزیر پیشنهادی نیرو خطاب به نمایندگان مجلس، گفت: اکنون به بعضی از مطالب و نکاتی که مخالفان من در جلسات دیروز و امروز مطرح کردند به صورت اختصار اشاره میکنم، اول آنکه در مدت ۲۰ سال خدمت اینجانب در وزارت نیرو ۹. ۵ سال در حوزه آموزش و پژوهش فعالیت کردهام، ۲. ۵ سال در سمت مجری طرحهای کارون سه و کارون چهار و ۸ سال در سمت وزیر نیرو بودهام و طی ۱۲ سال اخیر هیچ سمتی در مدیریت وزارت نیرو یا آب کشور نداشتهام لذا انتساب تمام عملکرد گذشته از ابتدا تاکنون به اینجانب درست نیست و من پاسخگوی دوره مدیریت خود به تناسب اختیارات خود هستم، همچنین داشتن مسئولیت و خدمت در وزارت نیرو و نظام مقدس جمهوری اسلامی را از افتخار مدیریتی خود دانسته و مشارکت در تأمین آب و برق و نیازهای کشور را علاوه بر خدمت بیمنت به مردم عزیز جزو ذخیره اخروی خود میدانم.
وی ادامه داد: در اینجا برای شفافسازی در دو زمینه با توجه به سؤالات نمایندگان نکاتی را عرض میکنم، زمینه اول در رابطه با مشکلات فنی سدسازی است، نمایندگان محترم! حقیقت این است که کشور ایران با توجه به شرایط اقلیمی یعنی کمبود بارش، پراکندگی بارش در طول سال به صورت نامتوازن، توزیع نامناسب بارش در پهنه سرزمین شرایط خاصی را دارد و جزو کشورهای کمآب و در محدوده خشک و نیمهخشک جهانی قرار دارد بنابراین مهار آبهای سطحی جزو برنامههای ملی و مهم نظام جمهوری اسلامی و حتی قبل از پیروزی انقلاب در کشور بوده است.
بیطرف افزود: در سیاستهای کلی نظام ابلاغی مقام معظم رهبری در سال ۱۳۷۷ مهار آبهایی که از کشور خارج میشود، افزایش میزان استحصال آب، به حداقل رساندن ضایعات طبیعی آب و بهرهبرداری و بهرهگیری درست آب جزو سیاستهای کلی نظام جمهوری اسلامی ایران بوده و است.
وی ادامه داد: در این راستا به همت مهندسان، متخصصان و مدیران پرتلاش این سرزمین فعالیت مهار آبها در تمام سطح کشور آغاز شد و مطالعات گستردهای صورت گرفت و امروز ما شاهد وجود ۱۶۹ سد مخزنی بزرگ، نزدیک ۲۰۰ سد مخزنی متوسط و حدود ۲۲۰ سد مخزنی کوچک در دست بهرهبرداری داریم.
وزیر پیشنهادی نیرو ادامه داد: یک مورد شکستگی سد نداشتهایم، ۳۰ مورد سدهای شکسته آمریکا بوده است و ۵ مورد نیز در ژاپن مهد تکنولوژی بوده است. ۷ سد نیز در برزیل شکسته شده است و ۴ سد نیز در هند شکسته شده است.
وی اضافه کرد: در کار عظیمی مثل سدسازی و مهم و باارزش در ایران ۱۰ پروژه کمتر از انگشتان دست دارای مشکلات فنی است. یکی از آنها که نام نبردند سد لار است، این سد قبل از انقلاب ساخته شده است که پیمانکار آن ایمپرجیلو بوده است که سد دز را ساخته و یکی از قَدَرترین پیمانکاران جهانی است.
بیطرف بیان داشت: من ناچارم به مواردی توضیح مختصر دهم و گرنه قصدم این بود که بیشتر به برنامهها و طرحهایی که راجع به استانهای بزرگی مثل خوزستان، لرستان، ایلام، بوشهر و چهارمحال بختیاری داشتهایم صحبت کنم، اما ناچارم با توجه به اینکه نکاتی را اشاره کردم و آنها پخش جهانی شد نکاتی را عرض کنم.
وی تأکید کرد: تخریب آثار باستانی توسط سد سیوند درست نیست، تراز سرریز سد سیوند تا رقوم پایه آثار تاریخی پاسارگاد ۳۵ متر اختلاف ارتفاع دارد. انتهای دریاچه حداقل ۷ کیلومتر فاصله دارد با تلاش ۱۵ گروه کاوشگر باستانشناسی تمام مسائل داخلی مخزن کشف شده و نگهداری میشود.
وزیر پیشنهادی نیرو در مورد سد ۱۵ خرداد، گفت: این سد اقدام بزرگی بود که جمهوری اسلامی و وزارت نیرو برای تأمین آب شهر قم انجام داد، بله در زیر بازوی خاکی یک مقدار تراوایی کوه بیش از حد معمول است، ولی سد کار کرده است و قابل بهرهبرداری است. در مورد زرینهرود که صحبت شد این سد جزو سدهای خوبی است که قبل از انقلاب ساخته شد و امروز ۵۰ هزار هکتار از شبکههای آبیاری و زهکشی دشت میاندوآب، تأمین آب شرب شهرهای تبریز، آذرشهر، سقز و میاندوآب در سه استان از این سد انجام میگیرد و هیچ عیب و ایرادی ندارد.
بیطرف خاطرنشان کرد: یکی از افتخارات نظام جمهوری اسلامی که در تاریخ ایران ثبت شد اجرای پروژه قمرود بود، انتقال آب از سرشاخههای دز برای تأمین آب شهرهای قم و برخی از شهرهای دیگر در استان مرکزی و اصفهان انجام شد. ملت ایران باید به خود ببالد که چنین مهندسان و مدیرانی دارد و میتوانند نیازهای شرب و نیازهای حیاتی مردم را از دورترین نقاط برای آنها بیاورند. بله این پروژه مهم یک مشکلات کوچکی هم در منطقه داشته است. چهار روستا آبشان کم و کشاورزیشان این طرف و آن طرف شده، اما با جایگزین طرحهای دیگر مثل تأمین آب از چاه مسأله حل شده است. نظام متعهد به مردم است و به مردم خدمت کرده است اینها را نباید نادیده گرفت.
وی اضافه کرد: نسبت به صحبتی که مخالف محترم داشتند و گفتند که «برای وزیر شدن به گفتار خلاف قانون متوسل میشود» آنهایی که مرا میشناسند در طول عمرم برای هیچ پست و مقامی هیچگاه متوسل به خلاف قانون نشدهام و برای آبرو و آخرت خود ارزش بیشتری قائلم.
وزیر پیشنهادی نیرو با تأکید بر اینکه در مدیریت به چهار اصل قانونگرایی، اخلاقمداری، برنامهمحوری و شایستهسالاری معتقد هستم و آنها را اجرا میکنم بیان داشت: هر جا کار کردهام این چهار اصل راهبردی را در مدیریت پیاده کردم و تا پای آبرو خواهم ایستاد.
بیطرف بیان داشت: مخالفی به ۴ شرکت اشاره و گفتند دهها شرکت دیگر نیز دارم اولاً به هر حال من باید قبل از مسئولیتم در جایی ایفای نقش کنم البته آن ۴ شرکت دو اسمش مربوط به یک شرکت بوده و فقط هم عضو هیأت مدیره غیرموظف بودهام و از سه شرکت قبلاً در مورد دو تای آن استعفا دادهام و در حال حاضر عضو هیأت مدیره شرکت مولد نیروگاه جهرم متعلق به بانک سپه، تجارت، ملی و ملت هستم در صورتی که شما رأی اعتماد بدهید همین امروز انصراف خواهم داد و اعلام خواهم کرد در هیچ پست و سمتی شرکت نخواهم داشت.
وی اضافه کرد: نمایندگان محترم علیرغم دو چالش برشمرده در مورد فعالیتهای وزارت نیرو من اشاره به دو عدم تعادل؛ یکی در بحث منابع آب و دیگری عدم تعادل در اقتصاد آب داشتم. وجود برخی چالشهای دیگر که سالهای گذشته پدید آمده مانند تضعیف نهاد مدیریتی و نهاد کارشناسی در وزارت نیرو و تقلیل انگیزه برخی از مدیران در سالهای گذشته با توجه به اینکه اینجانب حضور طولانی در عرصه آب و برق در وزارت نیرو داشته و آشنایی کامل با چالشهای بخشهای مختلف این وزارت و همچنین با عنایت به ساختار غیرمتمرکز وزارت نیرو و وجود مدیران خدوم و بهرهگیری از مساعدتهای همیشگی دولت و مجلس محترم و استفاده از فضای پس از برجام انشاءالله بر مشکلات فائق آیم.
وزیر پیشنهادی نیرو تصریح کرد: مسیر رشد و نمو صنعت آب و برق را هموار خواهم نمود، اینجانب با پشتکار و تلاش فراوان عرصه خدمترسانی به مردم و بخشهای مختلف اقتصادی را گسترش و ارتقا خواهم داد و طی ۴ سال آینده تلاش خواهم کرد تا وزارت نیرو را با توجه به انجام مطلوب وظایف حاکمیتی و کاهش تصدیگری و انجام فعالیتهای تصدیگری با کمک بخش خصوصی توسعه بدهم. اینجانب تلاش خواهم کرد تا رویکرد برنامهای در فعالیتهای وزارت نیرو نهادینه شده و با عنایت به کلیه اسناد بالادستی از جمله سند چشمانداز ۲۰ ساله جمهوری اسلامی، سیاستهای کلی ابلاغی توسط مقام معظم رهبری در بخش آب و انرژی، برنامه ششم توسعه و سیاستهای اقتصاد مقاومتی و همچنین برنامه ۴ ساله خود و برنامه یک ساله خود که تدوین خواهد شد آنها را به اجرا خواهم در آورد.
بیطرف بیان داشت: اینجانب تلاش میکنم تا سه موضوع مهم ارتقای حکمرانی و بهرهوری در آب از طریق استقرار مدیریت به هم پیوسته منابع آب با رعایت اصول توسعهای آمایش سرزمین و هماهنگی بین سرمایههای اقتصادی، زیست محیطی با مشارکت مؤثر ذینفعان، ارتقای تابآوری شبکه برق کشور با تمرکز بر بهبود توأم مدیریت عرضه و تقاضای الکتریکی و همچنین مدیریت تقاضا، بهرهگیری از ظرفیت تبادلات منطقهای و ایجاد و تقویت زیرساختهای اعمال حاکمیت با تأکید بر استقرار نظام صلاحیت فردی و فعالیت بنگاههای عرضهکننده آب و برق تلاش میکنم.
وی ادامه داد: اکنون در اقتصاد به وضعیت موجود، چالشها و برنامههای صنعت برق ایران طی ۴ سال آینده میپردازم، صنعت برق ایران با سابقه ۱۲۰ ساله نقش بیبدیلی در رفاه و آسایش خانوادهها همچنین توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور داشته است. با توجه به سرمایهگذاری عظیم انجام شده در صنعت برق ایران و تداوم رشد این صنعت در حال حاضر صنعت برق ایران از جایگاه چهاردهم در سطح جهانی و جایگاه اول در منطقه برخوردار است.
وزیر پیشنهادی نیرو اضافه کرد: در حال حاضر ۷۷ هزار مگاوات ظرفیت نصب شده نیروگاهی، ۱۲۳ هزار شبکه انتقالی و فوق توزیع، ۷۷۰ هزار کیلومتر شبکه توزیع متوسط و فشار ضعیف برای تأمین برق مطمئن حدود ۳۴ میلیون مشترک در سراسر ایران تحت مدیریت وزارت نیرو در حال بهرهبرداری است.
بیطرف افزود: اداره بهینه این سرمایه عظیم نیازمند برنامهریزیهای دقیق و پیگیری مستمر میباشد. تولید انرژی الکتریکی در سال گذشته به بیش از ۲۹۰ میلیارد کیلووات ساعت در سال رسیده است و امسال پیک مصرف توان برق از ۵۵ هزار و ۴۰۰ مگاوات گذشت. در طول سالهای اخیر با توجه به بالا رفتن شدت مصرف انرژی و رشد فزاینده مصرف برق در بخشهای مختلف، اجرای برنامههای کاهش تلفات الکتریکی در اولویت برنامههای وزارت نیرو قرار گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران جزو معدود کشورهایی است که دارای فناوری ساخت نیروگاه است و در عین حال صد درصد تجهیزات توزیع نیروی برق و دارای بیش از ۹۵ درصد تجهیزات فوق تولید است.
وزیر پیشنهادی نیرو گفت: تأمین انرژی الکتریکی کشور در بخشهای مختلف بر عهده وزارت نیرو است، در سالهای آتی ایجاد تقویت رقابت در ساخت انرژی و حمایت سرمایهگذاران بخش خصوصی، تداوم خودکفایی در ساخت تجهیزات، ارتقای فناوریهای مورد استفاده، افزایش بهرهوری اقتصادی و ارتقای سطح پایداری شبکههای برق و تعاملات با بنگاههای صنعتی از جمله برنامههایی است که اینجانب به جدیت آنها را دنبال خواهم کرد.
بیطرف تصریح کرد: نمایندگان محترم اینک به تشریح برنامههای خود در زمینه آب میپردازم همه به خوبی واقف هستیم که مسأله آب یک دغدغه جهانی و در کشور ما یکی از چالشهای ملی است که در آستانه بحران قرار گرفته است در سالهای اخیر به دلیل تداوم خشکسالیها تغییرات اقلیمی منابع آب تجدیدپذیر کشور به حدود ۱۲۰ میلیارد مترمکعب کاهش یافته است. شاخص صنایع آبی به حدود ۱۴۵۰ مترمکعب در سال رسیده است. به این ترتیب بخشهایی از سرزمین ایران وارد شرایط کمبود آبی شدهاند و از آمارهای موجود ۶۲ درصد از کل مساحت کشور از تنش آبی عبور کرده و ۵۴ درصد از مساحت کشور متأسفانه وارد مرحله کمبود آب شده است.
وی اضافه کرد: توصیف این شرایط این است که تعدادی از رودخانههای کشور به شدت کم آب شده و یا خشکیده است، بسیاری از قنوات و چاههای آب خشک شده است و برخی از تالابها و منابع زیست محیطی خشکیده است که زنگهای خطر را به صدا در آورده است و متأسفانه مصرف بیرویه آب همچنان ادامه دارد.
وزیر پیشنهادی نیرو گفت: بر اساس نتایج و همگامسازی جامعه آب کشور میزان مصرف آب کشور در سالهای اخیر به حدود ۱۰۰ میلیارد مترمکعب بوده است که ۴۰ درصد آن از منابع آب سطحی و ۶۰ درصد آن از منابع آب زیرزمینی مصرف شده است.
بیطرف اضافه کرد: در حال حاضر منابع آب زیرزمینی به عنوان یکی از منابع استراتژیک کشور دچار مشکلات عدیدهای گردیده است و تاکنون بیش از ۱۲۰ میلیارد مترمکعب از این ذخایر کاسته شده است اگر چه در سالهای قبل با سرمایهگذاری دولت کارهای قابل توجهی صورت گرفته و آبرسانی گستردهای در سطح کشور برای تأمین آب شهرها و استانهای مختلف انجام شده، اما باید بگوییم که ما امروز در آستانه بحران قرار داریم و باید عاقلانه اندیشه کنیم، باید برنامهریزی کنیم، باید مجدانه تلاش کنیم، باید همه دست به دست هم دهیم، مجلس، دولت، قوه قضاییه و تمام نهادها تحت رهبری مقام معظم رهبری بای بتوانیم کشور را از این مرحله عبور دهیم.
وی خطاب به نمایندگان مجلس، عنوان کرد: با این شرایط چه باید کرد؟ راهکار اساسی برای خروج از بحران و حرکت به سمت توسعه پایدار چیست؟ من با توجه به مطالعات گسترده، شنیدن نظرات بسیاری از متخصصان و صاحبنظران بر این باورم که راهکار اساسی بهبود، اصلاح و ارتقای مدیریت در بخش آب کشور است.
وزیر پیشنهادی نیرو اظهار داشت: در سالهای گذشته سیاست مدیریتی وزارت نیرو مهار حداکثری، استحصال حداکثری از منابع آب و روانآبهای کشور بود، ولی در سال ۸۲ ما به این نتیجه رسیدیم که صرفاً مدیریت یکجانبه و توجه به مدیریت تأمین پاسخگو نیست و این مدیریت باید دوپارچه باشد یعنی هم به سمت تولید و هم به سمت عرضه برنامهریزی شود.
بیطرف گفت: این کار نیاز به ساختار مناسب سه سطحی برای مدیریت منابع آب داشت که این راهکار در برنامه من پیشبینی شده است، ما برای مدیریت یکپارچه منابع آب باید مدیریت سه سطحی را داشته باشیم. روند کنترل شوری سد گتوند نیز کنترل شده و در مورد دریاچه ارومیه نیز دولت یازدهم تلاش بسیار زیادی کردند که این تلاش ادامه مییابد و در مورد طرحهای انتقال آب نیز تمام طرحهای انتقال آب بینحوزهای صرفاً برای مصارف شرب در قالب برنامه ششم توسعه با تصویب مجلس شورای اسلامی اجرایی میشود.
وی گفت: ما از رهنمودهای مقام معظم رهبری و راهنماییها و صحبتهای نمایندگان مجلس استفاده خواهیم کرد.