روزنامهنگار و فعال اصلاحطلب گفت:هر چهقدر دیگرانی امثال من میگفتند برجام چیزی ندارد، آقای روحانی با خوشبینی آن را فتح الفتوح اعلام میکرد.
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو -زهران مهرانراد، فائزه علیحسینی؛ اصرار میکند تا فوق لیسانس بیشتر نخوانده و بنابراین نباید «دکتر» صدایش کنیم؛ با این همه مهمان ویژه تحریریه ما و جشن ۴ سالگی طنز سیاسی «دکتر سلام» است. میگوید چپ خط امامی است و بدون تعارف هنوز هم کروبی را دوست دارد. اگرچه معتقد است راهی که او و میرحسین رفتند، به ناکجا بود. ظهر یک پنجشنبه گرم تابستانی میزبان داریوش سجادی فعال اصلاحطلب و نویسنده مقیم آمریکا در خبرگزاری دانشجو بودیم تا برایمان از «برجام بدون آمریکا» و اوضاع و احوال روحانی تا ۱۴۰۰ بگوید. بخش اول این گفتوگو را مُحترماً در ادامه بخوانید:
برخی مسئولین گفتند اگر امریکا از برجام کنار بکشد جمهوری اسلامی پای بند خواهد ماند در مقابل وزیر خارجه آلمان در دیداری که با همتای امریکایی خودش داشت عنوان کرد که آلمان حاضر است همتای بریتانیا و فرانسه و امریکا تهران را تحت فشار قرار بدهد میخواهم بدانم نظر شما در خصوص برجام چیست؟ آیا به هر قیمتی بناست که برجام حفظ شود؟
سجادی: البته از نظر دولت به هر قیمتی باید برجام حفظ شود این طور که موضع میگیرند متاسفانه هم ظریف هم صالحی و هم روحانی یا خیلی خوش بین هستند یا خیلی خود فریبی میکنند من جای دیگر هم گفتم متاسفانه ظریف دچار یک خوش بینی به شدت غیرقابل فهمی از نظام بین الملل شده علی رغم اینکه ایشان سالها در بالاترین سطوح دیپلماسی فعال بودند، ولی خیلی راحت میگویند که دیپلماسی بین الملل مبتنی بر مسئولیت است.این اصلا جوک است برای دانشجویان ترم یک شاید این حرف را کاربرد داشته باشد، اما واقعیت آن است که نظام بین الملل براساس قدرت تعریف شده است.
هنوز هم تئوری «مرگان تاس» که حرف اول را در نظام بین الملل میزندبراساس قدرت است شما تا زمانی که قدرت دارید. حق دارید. چنگیزخان یک انگشتر داشت که روی آن نوشته بود «زور حق است» واقعیت نظام بین الملل همین است.
شمابراساس توانمندیهای خودتان حق دارید. اگر امروز سپاه میتواند در منطقه حرف اول را بزند قدرت را در خاورمیانه به نفع خودش با تسلیحات و بحثهای موشکی تامین کند تا ظریف بتواند در مذاکرات شرکت کند. اما متاسفانه این تیم دچار یک خوش بینی شده اند که فکر میکنند با مذاکره مسئله حل است من بخواهم خیلی شفاف به سوال شما جواب بدهم برجام برای من ادامه فتنه است. در فتنه ۸۸ یک حرکت زشت و زننده به اسم تقلب علیه نظام شکل گرفت ماهیت نظام را به چالش کشید ادعای تقلب بود، ولی به اصل ولایت فقیه و براندازی جمهوری اسلامی ختم شد که به هر دلیلی موفق نشدند، بعد از اینکه این امواج فتنه خوابید سال ۹۰ هست که تحریمهای فلج کننده اقتصادی یک دفعه وارد قضیه شد چرا؟ چون دامنه فتنه توانست با موفقیت چهره جمهوری اسلامی را در نظام بین الملل مخدوش کند.
سجادی: برجام ادامه فتنه هشتاد و هشت است/ البته که روحانی و ظریف نمیگذارند اساس توافق هستهای برهم بخورد
مخصوصا با مانوری که سر خانم ندا آقا سلطان دادند در پرانتز بگویم یکی از شیطنت آمیزترین کارهایی که در همان قضیه فتنه اتفاق افتاد سر قضیه خانم آقا سلطان بود من در امریکا بودم یک قانون طلایی در ژورنالیسم غربی وجود دارد تحت این عنوان که شما تحت هیچ شرایط اجازه اشاعه خشونت از طریق تصاویر خشن را در تلویزیون و رسانه ندارید. یازده سپتامبر یکی از جنایت بارترین اتفاقات اتفاقی بود که سه هزار نفر شهروند امریکایی در آن واحد کشته شدند من آنجا بودم صبح تمام رسانه به صورت لایو برنامه پخش میکردند یک قطره خون در تلویزیونهای امریکا نشان داده نشد.
فقط غبار و گرد و خاک را نشان دادند براساس همان قانون طلایی که خشونت ترویج نشود، ولی در قضیه ندا آقا سلطان شفافترین تصویرهایی که تصور میشد به صورت ۲۴ ساعته از تمام رسانههای امریکایی و اروپایی به مدت یک هفته کامل پخش کردند.
آنچنان افکار عمومی را علیه ایران تهیج کردند که هر دولتی به راحتی میتوانست اجماع علیه ایران درست کند وتحریمهای فلج کننده اقتصادی از طریق همان فضا اعمال شد و رانت به فتنه داده شد.
منتهی این رانت دنبال چه بود؟ دنبال این بودند که از طریق بحران معیشت، فلاکت اقتصادی جامعه شهروندی ایران را به صرافت گذشتن از انقلاب بیندازند، به غلط کردن بیندازند که همان کار را قبلا با شوروی و انقلاب نیکاراگوئه کردند آنچنان بحران اقتصادی را به جامعه شان پمپ میکردند که شهروندان حامی انقلاب خودشان می ُبرند، شهروندان عادی همه شان انقلابی حرفهای نیستند یک جایی میخواهند زندگی کنند.
با این حساب انتخاب ۹۲ و پیروزی روحانی یعنی مهندسی انتخابات از طریق تحریمهای اقتصادی، مردم و بدنه شهروندی را زیر فشار آوردند بگذریم که قبلش قرار بود هاشمی رفسنجانی منجی این فرایند بشود که خوشبختانه با آن مسئله رد صلاحیت، هاشمی از این پروسه حذف شد، ولی روحانی به عنوان سایه هاشمی محصول مدیریت انتخابات از طریق تحریمهای فلج کننده اقتصادی شد که قرار بود براساس آن جناح پراگماتیسم ایران سر کار بیاید که آمد و قرار بود از طریق آن جناح پراگماتیسم ایران جناح انقلابی را ببرد در ایزوله از طریق جایزه برجام، یعنی برجام جوری که امریکا دیزاین کرده بود منوط به این بود که هاشمی رئیس جمهور شود و بتواند به اعتبارثقل سیاسی خود جناح انقلابی را با رای بالایی که کسب میکند در زاویه قرار بدهد و آن منویات امریکایی تامین شود.
سجادی: پیروزی روحانی در سال 92 ثمره مهندسی انتخابات بوسیله تحریمها بود
هاشمی از این بازی حذف شد و جایگزین وی، ثقل سیاسی جدی نداشت هاشمی هم فوت کرد وروحانی هم به آن معنا سنگین نبود که بتواند جایگزین هاشمی شود برای همین هست که برجامی که امریکا دنبال حروجی از آن بود ناکام ماند، چون امریکاییها به اندازه کافی با ساختار سیاسی ایران آشنا هستند که بفهمند روحانی کسی نیست که بتواند منویات آنها را تامین کند به همین دلیل از برجام چیزی در نیامد و هیچ چی هم درنخواهد آمد.
روحانی در برجام تمام شد
صادقانه این را میگویم روحانی در برجام تمام شد، یعنی ۴ سال آینده روحانی حرف دیگری برای گفتن ندارد و این چوبی بود که از خوش بینی خودش خورد هر چه قدر دیگرانی امثال من میگفتند این برجام چیزی ندارد با خوش بینانی آن را فتح الفتوح اعلام کردند، ولی متاسفانه اتفاق خاصی نیفتاد.
به نظرتان آیا امریکا قصد خروج از برجام را دارد؟
سجادی: برای چه خروج کند اتفاقا امریکا که منافعش تامین شود امریکا ضرری مترتب نشده وچه خارج شود چه نشود، ضرری در این قضیه نمیکند، اتفاقا با این هوچی بازیها بیشتر اروپاییها را زیر فشار قرار میدهد.
سجادی: آمریکا ضرر نکرده که بخواهد از برجام خارج شود/ با هوچیگری بدنبال امتیازات بیشترند
چون متاسفانه این جناح پراگماتیسم ایران از اول انقلاب تاکنون همه تخم مرغ هایش را در سبد غرب تعریف کرده الان چین فاتح اقتصاد جهانی است بعد از برجام نخست وزیر چین با بزرگترین هیئت اقتصادی به ایران آمدند، اما متاسفانه، چون هیئت دولت روی اروپا حساب باز کرده کمترین مذاکره را هم با این تیم نکرد که اتفاقا دولت چین هم از این قضیه ناراحت و برگشتند. بعداز آن طرف اروپاییها هم میدان ندادفقط چهار تا بوئینگ داد که دل مردم را خوش کرده باشند؛ نه متاسفانه امریکاییها در این قضیه متضرر نیستند که بخواهد خروج کند یا نه، ایران است که با خوش بینی وقت خودش را تلف میکند.
این فرضیه را در نظر بگیریم که امریکاییها از برجام خارج شوند آیا مایل هستند که با اجرای تحریمها ایران را در برجام نگه دارند؟ سجادی: من باز برمی گردم به حرف قبلی خودم که در نظام بین الملل قدرت حرف اول را میزند، یک عدهای میگویند که امریکا اگر از برجام خارج شود منزوی میشود نه منزوی نمیشود. چون قدرت نظامی دنیا است قدرت اقتصادی دنیا است ته قضیه اروپا وسایر کشورها از او تبعیت میکنند.
این که بخواهند تحریمها را اعمال کند وایران را هم در برجام نگه دارندیکی از اهداف آنهاست. کما اینکه تحریمها را خیلی شدیدتر اعمال میکنند همین دیروز کنگره تحریم هواپیما را تصویب کرد. اما شانسی که ایران در این قضیه آورده اوباما به عنوان نماینده یکی از جناحهای ملی گرای امریکا وارد سیستم شده که اصلیترین چالش امریکا چالش داخلی شده واز روزی که ترامپ روی کارآمده یک روز بدون چالش با جناحهای داخلی نبوده است. هر روز درگیری دارند این یک فضایی را ایجاد کرده که حداقل از بیرون، کشور ما از آن هدف بودن درآمده ایم ودر شرایط فعلی بزرگترین دغدغه ترامپ درگیری داخلی در امریکاست.
سجادی: ترامپ مرد جنگ نیست/ با ایران هراسی در منطقه تسلیحات زیادی به عربستان فروخت
همان بلایی که سر ایران آوردند همان اتفاقات در امریکا افتاده یعنی جناحها و باندهای قدرت در اقتصاد امریکا الان درگیر این هستند که شهروندانی که به ترامپ رای دادند را با درگیر کردن روزانه ترامپ به جایی برسانند که از رای خود پشیمان شوند. چون ترامپ صرف نظر از دیوانه بازی که دارد ساختارکلونی درآمریکا رابا گارد ملی گرایی خودبه چالش کشیده از این جهت برای ما وجهان خوب است، چون جهان تاحدی از شیطنتهای امریکا در امان میماند. از آن طرف ترامپ زیرک است مرد جنگ نیست مرد بیزنس است بوی پول را خوب میشنود به همین دلیل با ایران هراسی یک قرارداد بزرگ با عربستان میبندد و کلی تسلیحات میفروشد.من معتقدم آمریکا چه خارج شود چه نشود فرقی ندارد تحریمها را اعمال میکند
ازتاکتیک وتکنیک سیاست لیبرالی غافل نشویم.
ازتکنیک وتاکیک غدارها غافل نشویم.
که برگرفته از مکتب لیبرالیسم است.
به گرگه گفتند سندی تهیه کرده ایم وتورا چوپان گوسفندان کرده ایم،شروع کرد به اینورآنور زدن،که من قبول ندارم ،من آن سند را پاره میکنم ،چه وچه ،فلان و فلان ،که نشان دهد تمایلی به چوپان شدن ندارد،ولی باتمام وجودش ازاین فرصت بدست آمده خوشحال وراضی بود،کفتارهم برایش دست می زدوتشویق می کرد.
جریان گرگ و کفتار،دیروز درمجمع سازمان ملل اتفاق افتاد.
مگرمیشد هنداونه ای رسیده تر وشیرین تر و بزرگتری بجای ارزنی که با حقه ونیرنگ دربرجام گرفتند،نظام سلطه بدست می آورد.؟
ارسال نظرات
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
ازتکنیک وتاکیک غدارها غافل نشویم.
که برگرفته از مکتب لیبرالیسم است.
به گرگه گفتند سندی تهیه کرده ایم وتورا چوپان گوسفندان کرده ایم،شروع کرد به اینورآنور زدن،که من قبول ندارم ،من آن سند را پاره میکنم ،چه وچه ،فلان و فلان ،که نشان دهد تمایلی به چوپان شدن ندارد،ولی باتمام وجودش ازاین فرصت بدست آمده خوشحال وراضی بود،کفتارهم برایش دست می زدوتشویق می کرد.
جریان گرگ و کفتار،دیروز درمجمع سازمان ملل اتفاق افتاد.
مگرمیشد هنداونه ای رسیده تر وشیرین تر و بزرگتری بجای ارزنی که با حقه ونیرنگ دربرجام گرفتند،نظام سلطه بدست می آورد.؟