یک کارشناس اقتصادی اظهار داشت: نکتهای که دولت در حال حاضر از آن استفاده میکند کم سوادی اقتصادی عموم جامعه است.
طه رمضانی کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو و در پاسخ به اینکه اثر تغییر سال پایه برمیزان آمار رشد اقتصادی چیست گفت: تغییر سال پایه یک بحث حسابداری است و در مبحث حسابداری رشد بررسی میشود و این تغییر سال ممکن است تغییراتی ایجاد کند، ولی قاعده این است که هر چند وقت یکبار برای دقیق کردن حسابداری رشد، سال پایه را تغییر میدهند، ولی این تغییر نباید باعث انحراف محاسبات از حقیقت اصلی شود.
وی افزود: از طرفی اگر مبلغ میزان رشدی که اعلام میشود بالا بود هم نمیتوان آن را فقط به تغییر سال پایه منتسب کرد. اما نکتهای که دولت در حال حاضر از آن استفاده میکند کم سوادی اقتصادی عموم جامعه است. همان طور که گفته شد نرخ رشد یک موضوع حسابداری است و تنها نشان دهنده رشد اقتصادی نیست. در حال حاضر در مباحث اقتصادی و کتب دانشگاهی نیز به این موضوع تاکید میشود. یعنی نرخ رشد میتواند یکی از عواملی باشد که در برنامهریزی اقتصادی دقت بیشتری به آن داشته باشیم، ولی اینکه مرتبا بر نرخ رشد به عنوان عامل اصلی رشد اقتصادی تاکید میشود کم سوادی اقتصادی است.
این اقتصاددان در ادامه اظهار داشت: ما بیش از اینکه آمارهای دولت را مورد خدشه قرار دهیم، باید به دنبال ارتقای سواد اقتصادی مردم باشیم و سواد مردم را نسبت به نرخ رشد ارتقا دهیم. مثلا کارآیی و عدالت مسئلهای است که در این زمینه مطرح میشود.
رمضانی گفت: فرض کنیم که نرخ رشد مناسب داشته باشیم، ولی در نظر نگرفتن عدالت باعث میشود که ما رشد اقتصادی مناسب نیز نداشته باشیم، مثلا اگر نرخ رشد اضافه شود، ولی بحث عدالت مورد سوال باشد و فاصله طبقاتی نیز همچنان بیشتر شود این یک مسئله است و باید تبدیل به مطالبه شود.
وی ادامه داد: همان طور که سال گذشته دولت از ابزار نرخ رشد استفاده و بهره برداری خوبی کرد و منتقدین نیز نتوانستند آن طور که باید و شاید به این موضوع بپردازند و یا موضوع جدیدتری را طرح کنند؛ امسال نیز این اتفاق کماکان در حال رخ دادن است، لذا ما باید رویکردها را تغییر دهیم.
این اقتصاددان تصریح کرد: یعنی اگر میخواهیم وارد بحث اقتصادی شویم این رویکردها است که باید تغییر کند و رویکرد ما باید از عددمحوری تغییر جهت دهد تا مردم فارغ از دولتها به دنبال ارتقای سواد اقتصادی باشند و به جای اینکه مرتبا به دولتها متکی باشند، تلاش کنند خودشان حرکت اقتصادی را تحلیل کنند و این عنصری است که میتواند به عنوان یک راهبرد از آن استفاده کرد.
رمضانی تبیین کرد: میتوانیم نرخ رشد داشته باشیم، ولی اقتصاد مقاومتی رعایت نشود؛ چون مسئله رشد اقتصادی و افزایش درآمد یک مسئله است و پایداری و شکننده نبودن درآمد کشور هم مسئله دیگری است.
وی گفت: در حال حاضر دولت با این آمارهای رشد میگوید اقتصاد مقاومتی در حال محقق شدن است، در حالی که این موضوع نشان دهنده این است که اقتصاد مقاومتی به خوبی تبیین نشده؛ زیرا مسئله اقتصاد مقاومتی درآمدزایی نیست و فراتر از آن، اصلاح شکنندگی اقتصادی است.
این اقتصاددان در انتها اظهار کرد: نرخ رشدی که با صادرات نفت و سرمایه گذاری خارجی به دست بیاید حتی اگر رشد اقتصادی باشد، ولی شکننده است. پس تا وقتی که نتوانیم این تغییر را انجام دهیم، وضعیت آمار و اعلام نرخ رشد اقتصادی واقعی نخواهد بود.