کارشناس سیاست خارجی گفت: هنوز یک کرد به عنوان رئیس جمهور عراق این مسئولیت را به عهده گرفته است از این رو مشخص میشود که مخالفت دولت مرکزی عراق صرفا با اقدامات خودسرانه بارزانی و نه کردها انجام میگیرد.
حسن عابدینی کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو با اشاره به بیانیه اخیر اقلیم کردستان عراق مبنی بر تعلیق روند همه پرسی در این منطقه اظهار داشت: آنچه که در اوایل مهر ماه تحت عنوان همه پرسی در منطقه اقلیم کردستان اتفاق افتاد از چند زاویه قابل تحلیل است.
وی با بیان اینکه همه پرسی اقلیم کردستان عراق اقدامی خودسرانه از سوی مسعود بارزانی و اعضای حزب متبوعش به شمار میرفت افزود: این مسئله با حقوق و امنیت ملی عراق مغایر بود چرا که دولت بغداد و پارلمان این کشور به شدت با آن مخالفت کرد.
عابدینی با اشاره به مخالفت جامعه جهانی با مسئله همه پرسی اقلیم کردستان عراق تاکید کرد: حتی کشورهای همسایه نسبت به اقدام خودسرانه بارزانی نیز ابراز مخالفت کرده اند. علاوه بر اینها به نظر میرسد اقدام مسعود بارزانی به عنوان رئیس حزب دمکرات کردستان عراق با منافع کردهای عراقی نیز مغایر بود چرا که عملا موجب دامن زدن بحران جدیدی در منطقه شد.
وی بیانیه اخیر اقلیم کردستان مبنی بر تعلیق نتیجه همه پرسی در این منطقه را نوعی عقب نشینی تاکتیکی برشمرد و بیان داشت: ممکن است در حال حاضر بارزانی شرایط را مناسب نبیند و این تعلیق صرفا برای یک مدت زمانی کوتاه باشد و بخواهد در آینده آن را مجددا مطرح کند بنابراین این هقب نشینی راهبردی نخواهد بود.
عابدینی تاکید کرد: در حالی که دولت مرکزی عراق به صورت جدی تاکید دارد باید نتیجه همه پرسی کن لم یکن تلقی شود، اما همچنان دولت روابطش را با گروههای کرد در اقلیم کردستان ادامه میدهد به نحوی که هنوز یک کرد به عنوان رئیس جمهور عراق این مسئولیت را به عهده گرفته است از این رو مشخص میشود که مخالفت دولت مرکزی عراق صرفا با اقدامات خودسرانه بارزانی و نه کردها انجام میگیرد.
کارشناس سیاست خارجی در ادامه تصریح کرد: از سوی دیگر بیش از ۶۰ نفر از نمایندگان پارلمان عراق را در حال حاضر کردها تشکیل میدهند این افراد همچنان در جلسات شرکت و در رای گیریها نظرات خود را مطرح میکنند.
عابدینی تاکید کرد: بنابراین دیدگاه دولت مرکزی عراق لغو نتیجه همه پرسی اقلیم کردستان عراق است و معتقد است پس از لغو این نتیجه تازه آن زمان میتوان در مورد آینده این منطقه که به چه صورت استانی و یا اقلیمی اداره شود، بحث خواهد کرد.
وی ادامه داد: نکته دیگری که باید به آن توجه شود این که دولت عراق طی این مدت سه استانی که ارتباطی به اقلیم کردستان نداشتند، اما در مقطعی آنها را تصرف کرده بودند همچون کرکوک، نینوا و دیاله را پس گرفت و نهادهای حکومتی بحث هایی مانند تعطیلی فرودگاه، تعطیلی فروش نفت و ملغی شدن قراردادهای منعقد شده یکسویه با اقلیم کردستان را مطرح و اعلام کرد که باید این موضوع تحت نظر دولت مرکزی باشد.
کارشناس سیاست خارجی افزود: در حال حاضر دولت مرکزی عراق از قدرت بالایی برخوردار است و حاضر نخواهد شد که تجزیه عراق و بحران آفرینی در کردستان در این کشور نهادینه شود از این رو باید انتظار داشته باشیم که بحرانهای کنونی در این منطقه در آینده آرام آرام حل شود.
وی با اشاره به سفر اخیر حیدرالعبادی نخست وزیر عراق به تهران گفت: جمهوری اسلامی ایران و دولت عراق روابط بسیار گستردهای با یکدیگر دارند و این رفت و آمدها طی سالهای خروج اشغالگران به صورت راهبردی درآمده و مستمرا در حال انجام است.
عابدینی با بیان اینکه موضوع اقلیم کردستان عراق میتواند یکی از اهداف انجام این سفر باشد تاکید کرد: سیاست اصولی جمهوری اسلامی از ابتدا نیز حمایت از یکپارچگی کشور عراق و کمک به ایجاد امنیت در تمام سرزمین عراق بوده و همواره این سیاست کلان را دنبال کرده است. مسئولان ارشد جمهوری اسلامی ایران نیز بارها این موضوع را مطرح کرده اند و جمهوری اسلامی در مبارزه با داعش به نیروهای عراقی حشد الشعبی کمکهای مشاورهای داده است؛ بنابراین دفاع از تمامیت ارضی عراق و حمایت از همه مذاهب و قومیتها در این کشور موضوعی است که نظام جمهوری اسلامی همواره از آن حمایت میکند.
وی در پایان خاظرنشان کرد: حتی زمانی که داعش قصد تصرف اقلیم کردستان را داشت جمهوری اسلامی از همه ظرفیت خود استفاده کرد تا این گروه تروریستی را سرکوب کند و اجازه ندهد بخشی از عراق مجددا به تصرف داعش درآید. این موضوعات بیانگر این است که جمهوری اسلامی صرفا با داعش میجنگند و به تقاضای دولت مرکزی عراق تاکیدی که اقلیم کردستان برای کمک ایران در سرکوب کردن شر داعش در این منطقه دارد به آنها کمک کرده و خواهد کرد.